Digitale nomaden zwerven uit over Zuidoost-Azië

Digitale nomaden zwerven uit over Zuidoost-Azië

Het zijn ondernemende individuen. Ze verdienen hun geld tijdens hun reizen onder meer in Zuidoost-Azië. De digitale nomaden heten ze. Locatieonafhankelijk en gebruikers van ICT-technologie, om hun taken of werk uit te voeren. Technologie heeft de laatste jaren nieuwe vormen van werkomgevingen mogelijk gemaakt. Formele werkplekken zijn niet meer noodzakelijk. Dat meldt The Asean Post

Onder deze groeiende groep bevinden zich schrijvers, bloggers, webdesigners,  softwareontwikkelaars en fotografen. Maar er zijn ook onderzoekers, accountants en journalisten die hun werk combineren met on the road zijn. Niet alleen freelancers, maar ook ondernemers of mensen die in dienst zijn bij bedrijven.

FlexJobs

In een onderzoek van FlexJobs in 2018 bleek dat 70 procent van de digitale nomaden vrouwen zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, werken deze reizigers zelden naast het zwembad met een cocktail in de hand. Ze zijn meestal te vinden in cafés, coworking spaces of in hun hotels of hostels op de kamer of op het terras. Door goedkope vluchten, digitale platforms en bredere internetmogelijkheden is het gemakkelijker om binnen de regio te reizen. Vanwege de lagere kosten van levensonderhoud zijn de landen in deel van de wereld de perfecte bestemmingen voor nomadisch toerisme.

Nomaden en toerisme

Tijdens de ASEAN Marketing Summit in Jakarta, zei minister van Toerisme, Arief Yahya dat Indonesië 100 digitale markten in 34 provincies wil inrichten. En nog eens tien ‘nomadische’ plekken op favoriete bestemmingen. Het land hoopt dat nomadisch toerisme in Indonesië een zorgeloze, gemakkelijke en betaalbare optie gaat worden dat ook weer voor valuta zorgt.

Tegen 2020 zal het wereldwijde personeelsbestand voornamelijk bestaan ​​uit millennials. Volgens Pieter Levels, de oprichter van ‘nomadlist.com’, zijn er tegen 2035 naar schatting een miljard digitale nomaden die rondzwerven over moeder aarde. De opkomst van freelance werk, het verhogen van de betaalbaarheid van vliegreizen en de daling van het huiseigendom en het huwelijk draagt bij ​​aan het stijgende aantal.

Bangkok en Chiang Mai

Volgens de ​​index ‘digitale nomaden per stad’ blijkt dat in de ASEAN-regio Bangkok op de zevende plaats staat, gevolgd door Kuala Lumpur op 11 en Singapore op 12. Deze steden zijn rangschikt volgens hun nomaden-vriendelijkheid, gebaseerd op factoren als woonkosten, internetsnelheid en entertainmentopties. Thailand is de plaats waar millennials graag naartoe gaan voor comfort, betaalbaarheid en een warm klimaat. De digitale nomadengemeenschappen van Chiang Mai zijn een van de beste in de regio. Maar Bali is echter nog steeds een van de populairste bestemmingen met vier miljoen toeristen en een grote community van ‘digital nomads’.

Beroep op werkreizen

De levensstijl van de digitale nomade is een van de snelst groeiende levensstijlen in een tijdperk van werken op afstand en gedeelde werkruimten. De snelle invoering van digitale technologieën, toenemende welvaart en verstedelijking, samen met overheidsinspanningen, zijn enkele van de redenen waarom digitale nomaden naar Zuidoost-Azië trekken.

Voor digitale nomaden is de wijdverbreide toegang tot internet, de diepere penetratie van mobiele connectiviteit en stabiele elektriciteit net zo belangrijk als internetsnelheden. Digitale platforms zijn ook belangrijk voor nomaden om hun reisroutes te plannen.

Markt Hua-Hin. Foto: Bert Vos.

De duistere kant

Deze toestroom is voordelig omdat elk type toerisme de economische ontwikkeling kan stimuleren.

Er is echter ook een duistere kant. De trending levensstijl van deze groep is gebouwd op de rug van verarmde landen. En is mogelijk door uitbuiting van minder bevoorrechte lokale bewoners. De digitale nomaden met hun sterke valuta kunnen de oorspronkelijk bevolking in een bepaald gebied gemakkelijk overtreffen.

In armere gebieden kan dit de economische ecosystemen op de lange termijn schade toebrengen. Het kan ook langdurig ingezetenen verdringen als gevolg van stijgende kosten van levensonderhoud.

 

Uiteindelijk zijn digitale nomaden nog steeds toeristen zonder aandeel in de ruimtes die ze kort in beslag nemen.

Bron: The AseanPost

Redactie
Over Redactie 577 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.