Bangladesh. Dhaka: de volste stad ter wereld

Bangladesh, Dhaka

 

‘Genoeglijk’ wonen in de volste stad ter wereld.

Het land Bangladesh, onafhankelijk van Pakistan sinds 1971, heeft een bevolking van 165 miljoen mensen van wie er bijna 20 miljoen wonen in de hoofdstad Dhaka. Het land is maar 3,5 keer groter dan Nederland.

Mensen zitten boven op elkaar gepropt; Dhaka is de dichtstbevolkte stad ter wereld met 23.000 mensen per vierkante kilometer. Voor Amsterdam is dat ‘maar’ 3,750 mensen.  Een kwart van het land leeft onder de armoedegrens en alleen al in Dhaka leven 3,5 miljoen mensen in de ‘slums’, de krottenwijken.

Bangladesh, Dhaka

Daar slaat de vervuiling toe. De rivier die door Dhaka stroomt, de Buriganga, is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld en aan de oevers wonen en werken meer dan een miljoen mensen. Industrie- en menselijk afval komen in direct contact met de burgers; de vervuiling is immens. Tel daarbij het chemisch afval van de leerlooierijen en je komt tot een hoogst ongezonde leefomgeving.

Bangladesh, Dhaka

Textielindustrie

De levensader van dat land. Tachtig procent van de export betreft textiel en die geeft, direct en indirect, 20 miljoen Bangla een middel van bestaan. Maar de lonen zijn laag en de werkomstandigheden miserabel.

Regelmatig stort een van de 5.500 textielbedrijven in, letterlijk, door het niet naleven van bouwvoorschriften. Brandveiligheid is er nauwelijks. Maar wat wil je als vrouw in een overvolle stad? Je neemt die baan aan want je hebt een gezin.

Bangladesh, Dhaka

Overvol vervoer

Die beelden kennen we allemaal; in buurland India zie je dit ook. Deze methode van reizen is risicovol en ongelukken komen vaker voor dan wij in de media zien of lezen. Nee, de drukste stad ter wereld is bepaald geen genoeglijke plaats om te wonen en te werken.

Toch komen er dagelijks 2.000 mensen naar Dhaka om te wonen in verband met natuurrampen in de rest van het land. Overstromingen van Ganges en Brahmaputra zijn aan de orde van de dag en de stijgende zeespiegel hindert meer en meer de natuurlijke afloop van het Himalayawater. Het dagelijks leven in Dhaka is geen lolletje.

Bron: businessinsider.nl publicatie 2018-11.

Foto’s en prenten

Drukte; photo Flickr/author Ahron de Leeuw, Amsterdam/Creative Commons Attrib 2.0.

Watervervuiling; wikimedia, 221256.

Textielindustrie; wikimedia, 20246988.

Trein; photo thanks to Yousuf Tushar / Solent news

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 832 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.