“Theo met de zeven levens raakte er deze week weer eentje kwijt!” Dat schreef Theo van der Schaaf op 4 juli 2018 op Trefpunt Azië. Hij was toen 70.
In dat artikel somt hij op hoe vaak hij de dood ontsprongen is. Zes keer.
Dat begon al op driejarige leeftijd, toen hij door het ijs zakte en gered werd door de huishoudster van de pastoor.
63 jaar later wordt hij in Hua Hin in het zwembad overvallen door een zwerm razende killer bees. Dit keer wordt hij gered door zijn geliefde Nut die hem in allerijl naar het Bangkok Hospital brengt. De artsen zijn verbaasd dat hij 19 steken heeft weten te overleven. Er zijn mensen die al na vier of vijf steken overlijden. Dat was zijn zesde leven.

Theo besluit zijn artikel als volgt: “Volgens Leo (zijn biljartvriend, AvL) heb ik nog maar één leven te gaan en moet ik er wat zuiniger mee omgaan, met het leven.”
En daaronder zet hij:

7?

Dat moment is nu gekomen. Theo van der Schaaf is na een intens ziekbed op donderdag 23 september 2021 aan longkanker overleden.

In zijn boek Thaise perikelen (2016) schrijft hij:
“In mijn hoofd zat al een tijdje de gedachte om te stoppen met roken. Sterker, mijn hoesten, sowieso niet fijn, was in frequentie en diepte op een buitengewoon bedenkelijk niveau aangeland…”
Om van het roken af te komen neemt hij voor 199 euro een laserbehandeling in Amsterdam. En het helpt. Theo schrijft: “Het sluimert, maar ik voel me krachtig en gelukkig over de actie tot zover. Het is een groot verschil met wakker worden en paniekerig denken: waar zijn mijn sigaretten? Aan mijn lijf geen sigaret meer.”

Blijkbaar heeft de Spelleider van het Leven geen boodschap aan iemands voornemen om “zuiniger met het leven om te gaan”. Dat is cru en genadeloos.

Theo schreef geregeld voor Trefpunt Azië. Hij schreef uit zijn hart: over zijn geliefde Nut, over Puky de kat, die hij onder zijn hoede had genomen, over the hole in one die hij eens tot zijn eigen verbijstering geslagen had. Het zijn heerlijke stukken, waar de lezers vol lof op reageerden.
Als redacteur van Trefpunt Azië had ik dikwijls contact met hem. Hij wist heel precies aan te geven hoe hij het wilde hebben, maar stond tegelijk open voor kritiek. Het was een zeer prettige samenwerking. Theo, bedankt voor de mooie stukken die je hebt geschreven. We zullen er zorgvuldig mee omgaan.

Wie het verhaal van de zeven levens van Theo nog eens wil lezen:
https://www.trefpuntazie.com/thailand-column-hua-hin-levens-tellen-theo-van-der-schaaf/