De Zangvogels van Vietnam

Rob Verschuren, Vietnam, Zangvogels

Je loopt door de krioelende drukte van Saigon en plotseling hoor je boven het motorgeronk uit een vogeltje fluiten. Je kijkt rond waar die vrolijke tonen en trillers vandaan komen en je ziet een bamboe kooitje aan een tak of tegen een muur. En als je erop let, zal het je opvallen dat vroeg in de ochtend nogal wat mannen een bedekte vogelkooi meevoeren op hun brommer. Heel goed mogelijk dat ze op weg zijn naar een van de ‘trainingskampen’ in een park. Wie er oog en oor voor heeft, kan kennismaken met een unieke zangvogelcultuur.

Elke zangvogel wordt geboren met zijn eigen deuntjes, maar het gezelschap van andere vogeltjes versnelt het leerproces. En laten zingen als een diva, dat is wat de honderdduizenden vogelenthousiasten van Vietnam met hun troetelkinderen voor hebben. Niet alleen voor het plezier en de waardering van andere vogelliefhebbers, maar ook voor de winst. Een pas gevangen vogeltje dat 180.000 dong kost (zeven euro en vijftig cent) brengt al gauw tien keer zoveel op na wat serieuze zangtraining.

De Vietnamese zangvogels komen in alle soorten en maten. Van onopvallende kleine kwebbelaartjes tot langstaartige schamalijsters, die worden beschouwd als de Madonna’s onder de zingende vogels en een kapitaal opbrengen wanneer ze hun training achter de rug hebben. Het is niet ongebruikelijk dat kampioenen worden geruild voor motorfietsen en de duurste vogel, zover we hebben kunnen nagaan, verwisselde ooit van eigenaar voor 1,2 miljard Vietnamese dong! Die had dan ook een serieus talent, volgens zeggen. Voor je zover bent moet er wel  geïnvesteerd worden. De vogeltjes krijgen een uitgewogen dieet van levende wormen en sprinkhanen, pinda’s, eidooier, tot poeder gemalen bonen en vers fruit.

Natuurlijk huizen de echte beroemdheden niet in een eenvoudig kooitje van bamboe. Houtsnijwerk en versieringen van parelmoer, schildpad of ivoor kunnen de kosten van een kooi aardig opschroeven. Bij wijze van zangtraining speelt de eigenaar CD’s van kampioenen en klassieke muziek. En hij neemt zijn vogels mee om hun soortgenoten te ontmoeten en er wat van op te steken.

Als je in Saigon bent en je wilt een concert van zangvogels meemaken (en hun eigenaars gadeslaan, wat ook een zekere amusementswaarde heeft) dan zijn er verschillende mogelijkheden. In de zuidoost hoek van Tao Dan Park, in District 1 (de wijk waar de meeste buitenlandse toeristen verblijven) schuiven elke ochtend vele tientallen vogeleigenaren hun kooitjes heen en weer om het zonlicht te vangen of dichter in de buurt van de erkende kampioenen te zijn. Een andere locatie in District 1 is Le Thi Rieng Park.

Je moet er wel vroeg voor uit bed. De repetities beginnen rond 7 uur en om 9 uur is het feest voorbij en gaan de doeken weer over de kooitjes. Maar er zijn ook overal in de stad coffeeshops waar vogelbezitters ‘s ochtends hun fluiters brengen om te socialiseren met hun maatjes en ‘s avonds na het werk weer ophalen. Ze zijn moeilijk te vinden als je niet tot de incrowd behoort, maar je kunt het natuurlijk aan een van de vogelmannen in de parken van Saigon vragen.

Rob Verschuren
Over Rob Verschuren 47 Artikelen
Een half leven lang op weg naar het Zuiden, heeft Rob Verschuren via België, Frankrijk en India in 2009 Nha Trang, Vietnam bereikt. Nu hoeft hij niet meer verder. In zijn hangmat aan de Zuid-Chinese Zee schrijft hij reclame voor klanten en fictie voor zijn plezier.