De Week van Berthy. Winkels in Thailand: van 7-Eleven tot bagagedrager


Wie Thailand kent, kent de vele leuke variaties in ‘winkeltjes’. Zo verkoopt men vanuit de pickup, de scooter met en zonder zijspan, bakfiets en natuurlijk de zelf gebouwde shopjes van hout en riet langs de weg. Maar heb je ook wel eens oudere dames hun zelf gemaakte eten zien verkopen vanaf de bagagedrager van de fiets? Wel, hier zijn ze! Iedere zondagnamiddag bij de plaatselijke tempel. En als ik voor 20 Baht iets bij deze dame koop, dan heeft ze een probleem, want ze kan 100 Bath (€2,50) niet wisselen!

Berthy Jenner Winkels in Thailand Fietswinkel
-eleven.

De dames hebben net zo’n irritant belletje op de fiets, als de beroemde 7-Eleven winkels, die ‘ding dong’ doen bij binnenkomst. Deze keten van gemakswinkels is altijd open, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Had je dat maar in Nederland! Sluiten doen die winkels alleen bij een stroomstoring en destijds tijdens de crematie van koning Bhumibol. Wel lekker als je later op de avond nog wat te eten of drinken wil kopen, want dan zijn de dames met de fiets al naar huis.

Het assortiment van de 7-eleven is uitgekiend, je kunt het zo gek niet noemen of het is er te koop. ‘Beroemd’ zijn de ham-kaastosti’s die ter plekke voor je gegrild worden. Ook veel verkocht zijn de noedels, “Mama” geheten, die je zelf kunt klaarmaken met behulp van heet water, dat steeds klaar staat. En een voordeel van de ‘Seven’, zoals de Thai de winkels noemen, is dat de airco altijd aanstaat, dus als je het te warm krijgt, kun je er wat eten of drinken en meteen afkoelen.

 

 


Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl