De VS zullen donderdag hun schuldenplafond bereiken, waarschuwde Yellen het Congres

Minister van Financiën Janet Yellen kondigde vrijdag aan het Congres aan dat de VS dat gaat bereiken Wettelijke kredietlimiet Aankomende donderdag.

Daarna zal het ministerie van Financiën “een aantal buitengewone stappen gaan nemen om te voorkomen dat de Verenigde Staten hun verplichtingen niet nakomen”, schreef Yellen in een brief aan House Speaker Kevin McCarthy, R-Calif.

De Schatkist is “momenteel niet in staat” om in te schatten hoe lang die noodmaatregelen het zullen toelaten om de Amerikaanse overheidsverplichtingen te betalen, schreef hij, eraan toevoegend dat het “onwaarschijnlijk is dat het geld en de buitengewone maatregelen begin juni op zullen zijn”.

“Het is van cruciaal belang dat het Congres tijdig handelt om het schuldenplafond te verhogen of op te schorten”, zei Yellen.

“Het niet nakomen van haar verplichtingen door de regering zal onherstelbare schade toebrengen aan de Amerikaanse economie, het levensonderhoud van alle Amerikanen en de wereldwijde financiële stabiliteit”, waarschuwde Yellen.

“Ik dring er respectvol bij het Congres op aan om onmiddellijk te handelen om het volledige vertrouwen en de goede wil van de Verenigde Staten te behouden.”

De brief van Yellen zet in feite de klok op gang voor hoe lang de Fed rente op haar schuld kan blijven betalen.

Het congres verhoogde vorige maand het federale schuldenplafond tot ongeveer 31,4 biljoen dollar. “Dit is de limiet op het totale geldbedrag dat de Amerikaanse regering wettelijk mag betalen voor bestaande verplichtingen”, merkte Yellen op, “inclusief sociale zekerheid en Medicare-uitkeringen, militaire beloningen, rente op de staatsschuld, belastingteruggaven en andere betalingen. “

De zogenaamde buitengewone maatregelen van de minister van Financiën maken de leencapaciteit van de regering vrij..

Dat zou de klok met weken of maanden kunnen verlengen terwijl het Congres een wetsvoorstel uitrolt om het schuldenplafond te verhogen.

READ  Na de dood van Stadia verlaat VP Bill Harrison Google - Ars Technica

Een hooggeplaatste ambtenaar van het Witte Huis vertelde CNBC dat het Witte Huis van plan is een deal met het Congres te sluiten om het federale schuldplafond te verhogen na de deadline van half april voor de aangifte van inkomstenbelasting. De functionaris zei dat het Witte Huis niet genoeg details zal hebben om over een deal te onderhandelen totdat het de hoogte van de ontvangsten uit de inkomstenbelasting heeft gezien.

Maar het debat over het verhogen van het schuldplafond zal naar verwachting dit jaar bijzonder beladen zijn in het licht van de nieuwe Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

McCarthy heeft er weinig geheim van gemaakt dat de Republikeinen massale bezuinigingen op de federale begroting eisen in ruil voor een verhoging van het schuldenplafond.

De nieuwe House Majority Leader, Rep. Rep. Steve Scalise, R-La., vergeleek eerder deze week de Amerikaanse schuldlimiet met een creditcard voor eigen vermogen en zei dat de natie haar uitgaven op dezelfde manier zou moeten beperken als iemand met een maximale creditcard.

“Tegelijkertijd heb je te maken met de kredietlimiet, je zet ook mechanismen in zodat je die niet verhoogt”, zei Scalise tegen verslaggevers op Capitol Hill, “want als de limiet wordt verhoogd, doe je dat niet.” ga de volgende dag naar de winkel en til hem weer op.”

“Je begint uit te zoeken hoe je het kostenprobleem kunt beheersen. Het is al een hele tijd aan de gang. We zullen het onder ogen zien”, zei hij.

Wat de Republikeinen echter nalieten te zeggen, is dat in tegenstelling tot een gezin dat zijn schulden aflost, een wanbetaling van de Amerikaanse overheid wereldwijd enorme gevolgen kan hebben.

READ  Verkiezingen Hooggerechtshof Wisconsin 2023: live resultaten

Moody’s Analytics waarschuwde in een rapport uit september 2021 dat een wanbetaling op staatsobligaties de Amerikaanse economie in een staat zou kunnen duwen die net zo slecht is als de Grote Depressie.

Destijds voorspelde Moody’s een daling van het bbp met 4% en bijna 6 miljoen banenverlies als de VS in gebreke zou blijven.

In een brief aan McCarthy op vrijdag schreef Yellen: “In het verleden hebben zelfs dreigementen dat de Amerikaanse regering haar verplichtingen niet zou nakomen echte schade aangericht, waaronder de enige downgrade in de geschiedenis van ons land in 2011.”

Yellen voegde eraan toe: “Het verhogen of opschorten van de schuldlimiet geeft geen toestemming voor nieuwe bestedingsverplichtingen of het uitgeven van belastinggeld. Het stelt de regering in staat wettelijke verplichtingen te financieren die het Congres en de leiders van beide partijen in het verleden zijn aangegaan.”

Dit is het laatste nieuws. Kom later terug voor updates.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *