De VS zeggen dat een Russisch gevechtsvliegtuig een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee heeft neergeschoten

KYIV, Oekraïne (AP) — Een Russische straaljager heeft een propeller geraakt De VS zeiden dat Amerikaanse troepen dinsdag een onbemand luchtvaartuig hebben neergeschoten in een “brutale schending van het internationaal recht” door een Amerikaanse bewakingsdrone boven de Zwarte Zee.

Maar Rusland stond erop dat zijn gevechtsvliegtuigen de MQ-9 Reaper-drone niet aanvielen. In plaats daarvan zei het dat de drone een scherpe manoeuvre maakte en in het water stortte na een ontmoeting met Russische gevechtsvliegtuigen die hem achtervolgden om hem te onderscheppen in de buurt van de Krim.

Het incident, dat bijdroeg aan de spanningen tussen Rusland en de VS in de oorlog van Moskou in Oekraïne, leek de eerste keer sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog te zijn dat een Amerikaans vliegtuig werd neergehaald na een botsing met een Russische straaljager.

Nationale veiligheidsadviseur Jack Sullivan heeft de Amerikaanse president Joe Biden ingelicht over het incident, aldus de woordvoerder van de Nationale Veiligheid van het Witte Huis, John Kirby. Hij zei dat functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken rechtstreeks met hun Russische tegenhangers zouden spreken en “onze zorgen zouden uiten over deze onveilige en onprofessionele onderschepping”.

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, noemde het ‘een brutale schending van het internationaal recht’. Hij zei dat de VS de Russische ambassadeur hadden opgeroepen om te protesteren, en de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Lynn Tracy, had een soortgelijke verklaring afgelegd in Moskou.

Het Amerikaanse Europese commando zei dat de drone in het internationale luchtruim opereerde toen hij werd onderschept door twee Russische Su-27 straaljagers. Het zei dat Amerikaanse troepen de MQ-9 in internationale wateren hadden neergeschoten nadat een van zijn Russische jagers de propeller had geraakt.

Voordien dumpten Su-27’s brandstof op de MQ-9 en vlogen er verschillende keren voor op een “onverantwoordelijke, milieuonvriendelijke en onprofessionele manier”, zei het Amerikaanse Europese commando in een verklaring vanuit Stuttgart, Duitsland.

“Dit incident is onveilig en onprofessioneel en getuigt van een gebrek aan competentie”, voegde het eraan toe.

READ  SpaceX Axiom-2 Launch, Thunder on the Beach: Zet je schrap voor druk verkeer

Generaal van de Amerikaanse luchtmacht James B. Hecker, commandant van US Air Force Europe en Air Force Africa, zei dat het MQ-9-vliegtuig “routinematige operaties uitvoerde in het internationale luchtruim toen een Russisch vliegtuig werd onderschept en aangevallen, resulterend in het ongeval. En het totale verlies van de MQ-9 .” “In feite was het deze onveilige en onprofessionele daad van de Russen die ervoor zorgde dat beide vliegtuigen neerstortten”, voegde hij eraan toe.

Pentagon-woordvoerder Air Force Brig. Generaal Pat Ryder zei dat het incident plaatsvond om 07:03 uur Midden-Europese tijd (0603 GMT; 02:03 uur EST) nadat Russische jets om 30 uur dicht bij de drone vlogen boven internationale wateren en ver uit de buurt van Oekraïne. Tot 40 minuten. Er leek geen contact te zijn tussen de vliegtuigen vóór de botsing, voegde Ryder eraan toe.

De MQ-9 bevat een grondstation en satellietapparatuur en heeft een spanwijdte van 20 meter. Het kan munitie vervoeren, maar Rider wil niet zeggen of het gewapend is. De VS hebben de neergestorte drone niet teruggevonden, zei US Air Force-Europe in een verklaring, en Ryder zei dat Rusland dat niet heeft gedaan.

Het Russische vliegtuig lijkt ook beschadigd te zijn geraakt bij de botsing, maar de VS heeft bevestigd dat het is geland, al heeft het niet gezegd waar de berijder was.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de Amerikaanse drone over de Zwarte Zee bij de Krim vloog en een gebied was binnengedrongen dat door Rusland verboden terrein was verklaard als onderdeel van wat het zijn “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt, waardoor het leger zich haastte om de militanten te onderscheppen. . Het is.

“Als gevolg van een scherpe manoeuvre ging de MQ-9-drone in een ongeleide vlucht met hoogteverlies en stortte neer in het water”, zei het. “De Russische jagers hebben hun wapens niet gebruikt, hebben geen interactie gehad met het onbemande luchtvaartuig en zijn veilig teruggekeerd naar hun basis.”

Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in Washington, beschreef de Amerikaanse drone-vlucht als een “provocatie” en voerde aan dat er geen reden was voor Amerikaanse militaire vliegtuigen en oorlogsschepen om in de buurt van de Russische grenzen te zijn.

READ  Madonna werd met een bacteriële infectie in het ziekenhuis opgenomen en stelde de tour uit

Na een ontmoeting met de Amerikaanse adjunct-secretaris voor Europa, Karen Tonfried, drong Antonov erop aan dat Russische gevechtsvliegtuigen de Amerikaanse drone niet zouden aanvallen of hun wapens zouden afvuren. Hij zei dat Moskou “praktische” betrekkingen met Washington wil en dat “we geen conflict tussen de Verenigde Staten en Rusland willen”.

Moskou heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over Amerikaanse surveillancevluchten in de buurt van het Krim-schiereiland, die Rusland in 2014 op Oekraïne in beslag nam en illegaal annexeerde. Het Kremlin heeft de VS en zijn bondgenoten ervan beschuldigd effectief bij het conflict betrokken te zijn door Oekraïne van wapens te voorzien en inlichtingen te delen met Kiev.

Kirby benadrukte dat het incident de VS er niet van zou weerhouden hun werk in de regio voort te zetten.

“Als de boodschap is dat ze het vliegen en opereren in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee willen voorkomen of stopzetten, zal die boodschap mislukken”, zei Kirby. “We zullen blijven vliegen en opereren in het internationale luchtruim via internationale zeeën. De Zwarte Zee behoort aan geen enkele natie toe.

Het Amerikaanse Europese commando zei dat het incident een patroon volgde van riskante acties van Russische piloten bij het communiceren met Amerikaanse en geallieerde vliegtuigen in het internationale luchtruim, ook boven de Zwarte Zee.

“Deze agressieve acties van de Russische luchtmacht zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot misrekeningen en ongeplande escalatie”, waarschuwde het.

De commandant van het Korps Mariniers, generaal David Berger, zei diep bezorgd te zijn over dit soort conflicten in dat deel van Europa en in de Stille Oceaan.

“Waarschijnlijk is mijn grootste zorg daar en in de Stille Oceaan als een Russische of Chinese piloot of scheepskapitein, of zoiets, te dichtbij komt en niet beseft waar ze zijn en een aanvaring veroorzaakt”, zei Berger in antwoord op een vraag. Dinsdag tijdens een evenement van het National Press Forum.

READ  Legacy-toelatingen: Harvard is ervan beschuldigd overwegend blanke studenten te bevoordelen

Terwijl de gevechten in Oekraïne voortduurden, trof een Russische raket dinsdag een flatgebouw in de oostelijke stad Kramatorsk, waarbij minstens één persoon om het leven kwam en negen gewond raakten in de regio Donetsk, een van de belangrijkste stedelijke bolwerken.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een video vrijgegeven waarin gaten te zien zijn in de gevel van een laagbouwgebouw dat het zwaarst te lijden had onder de staking, waarbij negen appartementen, een kleuterschool, een bankfiliaal en twee auto’s beschadigd raakten, zei regionale gouverneur Pavlo Kyrilenko.

De Russische president Vladimir Poetin sprak in een toespraak tot arbeiders in een helikopterfabriek in Zuid-Siberië nogmaals dat het conflict in Oekraïne existentieel is voor Rusland.

“Voor ons is dit geen geopolitieke taak”, zei Poetin, “het is een taak voor het voortbestaan ​​van de Russische staat en het scheppen van voorwaarden voor de toekomstige ontwikkeling van ons land.”

Rusland heeft een Chinees vredesvoorstel verwelkomd, maar Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat Moskou alleen militaire opties heeft aangezien Kiev weigert te praten.

“We moeten onze doelen bereiken”, zei Peskov tegen verslaggevers. “Gezien de huidige positie van het regime in Kiev is dat nu alleen mogelijk met militaire middelen.”

Het Russische offensief heeft zich gericht op de verwoeste oostelijke stad PakmutDe troepen van Kevin hebben de aanvallen zeven maanden lang tegengehouden en het is een symbool van verzet en een brandpunt van de oorlog geworden.

Zelenskyy besprak Bakhmut met militairen en ze waren unaniem in het tegengaan van de Russische aanval, zei het kantoor van de president.

“De (Bakhmut) defensieve operatie is van het grootste strategische belang om de vijand af te schrikken. Dit is belangrijk voor de stabiliteit van de verdediging van de hele frontlinie”, zei Valery Zalushny, bevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne.

___

Lolita C. Baldor, Tara Cop, Zeke Miller, Aamer Madhani en Matthew Lee in Washington, en Lorne Cook in Brussel droegen bij.

___

Volg de strijd van AP op https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *