De Trefpunt Azië Top Tien 2019

Het is de tijd van terugblikken op het afgelopen jaar en voor één keertje doen we mee aan deze hype. Uit het arsenaal van mooie, interessante en leuke verhalen op onze site stelde redacteur Hans Geleijnse zijn persoonlijke toptien samen. Subjectief natuurlijk, want smaken en interesses verschillen nu eenmaal. Laat dus vooral weten als u het met deze keuze niet eens bent en liever andere verhalen in de TA-top tien had willen zien.

Robert Vacher, India, Yoga

1. Robert Vacher.: Zeven jaar zwijgen. Op de boot van Penang naar Madras verdiept rasverteller Vacher zich in Koestler en de geheimen van yoga. Eenmaal aan wal neemt hij de lezer bij de hand. ’In een steeg bracht een rund een kalf ter wereld. Iemand met een handkar gooide de nageboorte tussen dode honden. Bloed en vruchtwater stroomde het open riool in.’ Gelukkig is er ook yoga!

André van leijen, Mongolië, Sjamanisme, Ecologische tempel

2. André van Leijen. Sjamanisme: goed voor mens en natuur. Bioloog en wereldreiziger André schreef vier levendige reisverhalen over zijn trip door Mongolië. Zoals André dat doet: tongue-in-cheek, rake waarnemingen en boeiend van begin tot einde.

Antonin Cee, Na dertig jaar Thailand3. Antonin Cee: Na dertig jaar Thailand de onzin van Jan Mulder. Trefpunts huisfilosoof komt voor langere tijd naar Nederland en staat versteld. Bij Antonin snel je van Jan Mulder en het eeuwige leven naar het geestelijk epicentrum van de dolende mens. Universeel. ‘Het boeddhisme kan er ook wat van. Het wijst met een dringende vinger op de onbestendigheid aller dingen. Om die dan te overwinnen met de zegening van het Nirwana. Het is misschien de meest gewiekste poging die er is het eeuwige te bereiken.’

Lieven Kattestaart, Unicef, Het Goede Doel4. Lieven Kattestaart: Voordeurleed en helse macaroni. De auteur, na een Thais avontuur weer terug in Nederland, krijgt tranen in de ogen als aan zijn huisdeur de goede doelen in de rij staan. Of zijn die waterlanders te danken aan de kookkunst van zijn Thaise echtgenote? Lees Lieven, geniet van zijn bevrijdende zelfspot en lach.

Roger Stassen, De eerste dag

5. Roger Stassen: De eerste ontmoeting. Onze Vlaamse fijnschrijver deelt met de lezer zenuwen en dromen bij zijn eerste kennismaking met Het Geluk. Een prachtige lovestory in nostalgische setting: het Thailand van 1991.

 

Myanmar in beeld 3 Lode Engelen6. Lode Engelen: Myanmar in beeld. Goede wijn behoeft geen krans, de beeldreportages van de Vlaamse fotograaf Lode Engelen trekken niet voor niets veel  bekijks. Het is moeilijk kiezen, maar zijn portretten van het dagelijks leven in Myanmar zijn kleurrijk en ontroerend.

Tino Kuis, Informele sector, Thaise economie

7. Tino Kuis: Het zichtbare leger van de vergeten ZZP;’ers. Goed gedocumenteerde wetenswaardige analyse van de zgn. Informele economie van Thailand. Oftewel de miljoenen kleine zelfstandigen die voor Thailandgangers het leven zo aangenaam gemakkelijk maken.

China, Mandarijn, Erik Kuijpers8.  Erik Kuijpers: Het Mandarijn wordt wereldtaal nummer 1. Spreken we straks allemaal Chinees? Vraag het onze speurder naar Aziatische nieuws- en achtergronden Erik Kuijpers. In dit verhaal kiest hij de invalshoek van de linguïstische macht van het getal.

Marcel Gerritse, Dieren op de Werkplek

9. Marcel Gerritse: Dieren op de werkplek. Voor Unicef aan de slag in Cambodja leer je niet alleen educatieve knelpunten  kennen, maar ook de alomtegenwoordige vierpoter, de heilige hond. Een amusante vertelling van ontwikkelingswerker Marcel Gerritse.

10. Rob V.: interview met mensenrechtactivist Snea Thinsan. Dit indringende interview met de uit Thailand gevluchte ‘dissident’ Snea Thinsan doet je de Thaise actualiteit begrijpen vanuit historische politieke gebeurtenissen. Rob V. Is niet alleen geïnteresseerd in maar ook een kenner van de Thaise politieke (schijn)bewegingen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 340 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

5 Comments

  1. Hans Geleijnse kon bij het samenstellen van zijn Top 10 natuurlijk onmogelijk zijn eigen verhalen noemen. Hans is een veelzijdig schrijver en het is moeilijk om uit zijn oeuvre een keuze te maken. Maar ik wil in ieder geval de serie over Johan van Laarhoven noemen. Deze serie getuigt van niet alleen kundigheid, maar zeer zeker ook van betrokkenheid en bewogenheid met de medemens. Je verdient een ereplaats, Hans.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*