De toestand in de wereld

Rob Verschuren, De toestand in de wereld, G.B.J. Hiltermann

Wie herinnert zich nog het zondagse radiopraatje van mr. G.B.J. Hiltermann voor de AVRO? Of liever: wie niet, op deze rijpe mannen website?
In ons gezin diende dit fenomeen als gesproken begeleiding van de zondagse kip, betrokken van de overbuurman, kippenboer Hent Pouwels.

De man wist het te zeggen, maar iemand die zich G.B.J. noemt, kun je moeilijk serieus nemen. En dat ‘mr.’ wekte ook al niet direct vertrouwen. Van mijn eindexamenklas waren het de intellectueel minder begaafden die een rechtenstudie gingen doen. De jongens die twee keer waren blijven zitten.

Waarom haal ik deze herinnering op? Omdat het tijd wordt dat iemand iets verstandigs zegt over de toestand in de wereld van vandaag. En maak daar maar gerust toestanden van. Meervoud.

De toestanden dus.

Het begon met #MeToo. Een beweging met een lofwaardige boodschap, die al gauw ontaardde in de zelfrijzende woedegolf  van een wereldomspannende mediahype. Goud voor journalisten. Want wie leest niet graag over hoog geplaatste mannen die van hun voetstuk vallen. Hadden ze maar niet… hè hè. Met als gevolg dat integere mannen, die dertig jaar geleden in een beschonken bui een dame in de bil hadden geknepen, voor de ogen van het kritiekloze publiek op één lijn werden gesteld met de Weinsteins van deze wereld.

De sjeu is er nu wel een beetje van af. Er ontstonden nieuwe toestanden. Corona, inderdaad. Geen gebrek aan mr. G.B.J.’s op dit gebied. Niet eerder in de geschiedenis van de mensheid bleken er zoveel experts onder ons te leven. Om doodmoe van te worden. Dat stadium is nu ook wel bereikt, en de aandacht van de wereld is met veel trompetgeschetter gedirigeerd naar een nieuwe toestand.

‘Black Lives Matter’ is een waarheid waar elk weldenkend mens achter staat en bereid is voor te vechten. Hoe, daar zijn de meningen over verdeeld. Dat de terechte woede geen vrijbrief moet zijn om voordelig aan Gucci spullen te komen, daar zijn we het wel over eens. Maar standbeelden vandaliseren…

Ik zie dat niet als ‘het afrekenen met onze geschiedenis’, zoals andere commentatoren op deze kennelijk opwindende teamsport. Hier wordt gewoon nieuwe geschiedenis gemaakt. Maar het duidt wel op een gebrek aan historisch besef. De mannen – nog geen vrouwen, voor zover ik weet – die op deze ruwe wijze van hun voetstuk worden gehaald, waren kinderen van hun tijd. Ze leefden volgens de normen die toen algemeen aanvaard waren. Precies zoals nu van ons wordt verwacht. En misschien waren het goede en fatsoenlijke mannen, die nog geen dame in de bil zouden knijpen.

Beeldenstormen en boekverbrandingen, ik kan er weinig enthousiasme voor opbrengen. En sommige van die standbeelden zijn kunstwerken, en van de kunst hoor je af te blijven met je poten.

Waar leiden al deze toestanden toe, behalve tot angst, verontwaardiging, woede en nog meer verdeeldheid in de wereld? Tot veranderingen ten goede? Ik betwijfel het. Met een clown in het Witte Huis zien veel slimmere en machtiger leiders hun kans schoon om al die ontregeling te gebruiken voor hun imperialistische spelletjes. Als het aan Xi Jinping ligt, dobberen er morgen Chinese kanonneerboten in de baai van Nha Trang. Dat zou mijn uitzicht grondig verpesten.

Tot zover de toestand in de wereld. Het ga u allen wel.

 

 

Over Rob Verschuren 55 Artikelen
Een half leven lang op weg naar het Zuiden, heeft Rob Verschuren via België, Frankrijk en India in 2009 Nha Trang, Vietnam bereikt. Nu hoeft hij niet meer verder. In zijn hangmat aan de Zuid-Chinese Zee schrijft hij reclame voor klanten en fictie voor zijn plezier.

5 Comments

 1. Een goed stuk om te lezen, dat deed ik al drie keer.
  Jammer dat je aan het eind zo’n uitglijer maakt, hoort eigenlijk niet bij het voorafgaande.

  Berthy, Chiang Mai.

  • Je moet wat ik schrijf nooit helemaal serieus nemen. Maar ook niet helemaal onserieus. Ik citeer uit de NIKKEI ASIAN REVIEW van 30 mei 2020:
   “For the past two decades, China’s strategy in the South China Sea has been reminiscent of ancient general and strategist Sun Tzu, who said: “The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting.” In this turbulent time, that patience is beginning to change as China, emboldened by the U.S.’s abdication of leadership and by a distracted world, gains in aggression.”

 2. Mooi geschreven,jammer dat in de huidige wereld mr.gbj Hilterman niet meer is ,heb vaak gedacht hoe zijn kijk op de wereld nu zou zijn?

  • Beste initiaal genoot (RV), ik ken Hilterman niet. Is van voor mijn tijd. Maar de mannen die rijk zijn geworden van slavenhandel een product can hun tijd waren? Tino heeft hier volgens mij eens geciteerd uit een Nederlands boekwerk dat er in de vorige eeuwen al de nodige kritiek was op de VOC, Jan P Koen etc. Die standbeelden van mensen die rijk zijn geworden over de uitbuiting, mishandeling en moord van mensen horen in een museum thuis.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.