De Thaise leerschool van Cor Verhoef: naar het ziekenhuis

‘Een goede gezondheid is ‘s mens’ hoogste goed’. Daar moet iedereen, inclusief de gemiddelde Corona patiënt, het toch wel mee eens zijn.

Zodra de mens het stadium van goede gezondheid voorbij is dan wordt ‘een goede dokter is ‘s mens’ hoogste goed’ het nieuwe adagium. Da’s logisch.

Die logica zit er bij Bumrungrad International Hospital goed in. Een andere logica die er bij de Board of Directors van dit vijf sterren resort cum ziekenhotel goed inzit is dat het nu eenmaal prettiger is om ziek te zijn in een bed met een posturepedic afterglow matras, kussens die de zwaarste insomnia patiënt naar een diep dromenland doen afvoeren en waar de patient, omringt door adembenemende verpleegsters, een injectie als een erotische belevenis ervaart.

Enige tijd geleden togen Ning -mijn vrouw-, ik en een goede vriendin uit Rotterdam die al tien jaar op Bali woont en een nare aandoening op het spoor was, naar Bumrungrad voor een betrouwbare diagnose en behandeling. Er was via e-mail al een afspraak gemaakt, de namen van de behandelende artsen die de testen zouden uitvoeren waren bekend en tijdstippen waarop die testen uitgevoerd zouden worden, waren inmiddels, via e-mail, doorgegeven.

Patiëntenregistratie vond plaats op de elfde verdieping. Toen de liftdeuren open zoemden zagen we een uiterst bevallige jongedame die ons ‘wai-de’ (traditionele Thaise groet, waarbij de handpalmen naar elkaar gebracht worden op kin-hoogte) en de reeds zalvende woorden sprak: ”Welcome to the Eleventh Floor”.

De Eleventh Floor leek op een balzaal en in het centrum ervan was een U-vormige walnoot houten balie, met erachter uiterst efficiënte dames die patiënten met geruststellende blikken in de database invoerden.

Terwijl onze vriendin zich liet invoeren zakten Ning en ik in een van de kangoeroe lederen bankstellen en keken om ons heen. Opvallend was het aantal mannelijke Arabieren, die op barse toon gesprekken voerden in minuscule telefoons over zandstormen, olieprijzen en wat al niet meer, met hun van top tot teen bedekte eega’s.

”How on earth can these men ever recognize their wives if they’re completely covered in black sheets?” vroeg Ning. “Maybe they make their wives wear sandals with secret bar codes attached to the heel, who knows?” Dit antwoord vond Ning leuk.

Uiteraard kost Bumrungrad een paar centen, maar dan heb je ook wat. Alle artsen en specialisten hebben in Europese, Amerikaanse en Australische topziekenhuizen gewerkt. De verpleegsters spreken genoeg Engels en het leeuwendeel daarvan studeert, naast het werk, medicijnen. Mocht dat voor de kapitaalkrachtige hypochonder nog niet genoeg zijn dan zijn onverbeterlijke hypochondrische feestbeesten aan het goede adres bij dit nu al legendarische zieken resort.

Food court in het Bumrungrad ziekenhuis.

Trattoria Portofino bevindt zich op de eerste verdieping en het interieur geeft de patiënt het gevoel in een Siciliaans mafia cafe rond te dwalen. Gebogen witte gestaltes in te kleine pyjamas bestuderen aan robuuste tafels de wijnkaart, hun rechter vuist geklemd rondom de poot van het statief waaraan een plastic IV-zak bungelt, gevuld met… champagne wellicht. Vederlichte serveersters glijden bestellingen opnemend door het rustieke etablissement, terwijl patiënten arriveren, steunend op hun IV statief, knokkels van met levervlekken voorziene handen slaan tegen de knokkels van de reeds etenden, als gangsters na een geslaagde kraak.

De oplettende lezer zal zich waarschijnlijk afvragen hoe het in godsnaam mogelijk is dat in een topziekenhuis als Bumrungrad, patiënten alcohol mogen drinken? Of zich mogen laven aan Toscaanse witte bonensoep? ‘Eigen verantwoording’ is hierbij het meest nauwsluitende antwoord, lieve lezer. Bovendien, hoe langer U hier blijft, hoe meer geld we aan U of Uw verzekeringsmaatschappij verdienen. En mocht U, ondanks ons uitdrukkelijke advies om geen alcohol te drinken, of Toscaanse bonensoep te eten tijdens Uw verblijf hier, dat advies in de wind slaan, dan hebben wij een mooi mantra: ‘Doden zeuren niet’.

Lees ook: Klum Prasat Ta Muen, een antiek ziekenhuis

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*