De S&P 500 won zelden meer dan het banenrapport, getuigde Powell

  • Apple stijgt terwijl Goldman dekking initieert met ‘kopen’
  • Silvergate-aandelen dalen nadat het betalingsnetwerk is opgeschort
  • Fabrieksorders vallen in januari
  • Indexen: Dow 0,12% omhoog, S&P 0,07% omhoog, Nasdaq 0,11% omlaag

6 maart (Reuters) – De S&P 500 (.SPX) eindigde maandag vlak en gaf zijn eerdere winsten op, aangezien beleggers voorzichtig bleven in afwachting van de getuigenis van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell en een nauwlettend gevolgd Amerikaans banenrapport.

In de vorige sessie zag de index er sterker uit met een stijging van meer dan 1% voor de Nasdaq (.IXIC). De grootste boost kwam van iPhone-maker Apple Inc ( AAPL.O ), nadat Goldman Sachs dekking begon met een ‘koop’-advies.

Maar aandelen gaven eerdere winsten op, omdat uit gegevens bleek dat het rendement op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar en het rendement op staatsobligaties met een looptijd van 2 jaar in januari lager waren dan verwacht en dat er minder nieuwe orders voor in de VS vervaardigde goederen werden geplaatst.

Naarmate hogere rentes de waarde van toekomstige kasstromen verlagen, wegen de stijgende obligatierendementen op de waarderingen van aandelen, met name groei- en technologieaandelen.

Reuters-grafieken

“De markt zit in een vast patroon omdat deze week cruciaal zal zijn om licht te werpen op wat er gaande is in de Amerikaanse economie”, zegt Irene Dunkel, hoofdstrateeg bij US Equities.

Laatste updates

Zie nog 2 verhalen

PCA Research in New York is van plan om in februari het Amerikaanse non-farm payrolls-rapport nauwlettend te volgen.

“Mensen maken zich zorgen over banencijfers en economische gegevens, omdat ze zich zorgen maken over wat de Fed gaat doen. Uiteindelijk leiden alle wegen naar de Fed.”

READ  Pensioenprotesten in Frankrijk: demonstranten bestormen luxegigant LVMH

En aangezien mogelijke renteverhogingen door de Fed hun grootste zorg zijn, hebben de cijfers van maandag het enthousiasme van beleggers al getemperd, zegt Shawn Cruz, chief trading strategist bij TD Ameritrade in Chicago.

“Er is nog veel werk aan de winkel op het gebied van inflatie”, zei Cruz. “We zien niet de vertraging van de vraag die we moeten zien. Het hele punt van de renteverhoging door de Fed is om de economie te vertragen.”

De Dow Jones Industrial Average (.DJI) steeg 40,47 punten, of 0,12%, tot 33.431,44; De S&P 500 (.SPX) steeg 2,78 punten, of 0,07%, tot 4.048,42; En de Nasdaq Composite (.IXIC) daalde 13,27 punten of 0,11% tot 11.675,74.

Van de 11 belangrijkste industriesectoren van de S&P eindigden er zes hoger. De aan grondstoffen gekoppelde goederensector (.SPLRCM) daalde met 1,7% nadat China dit jaar een lager dan verwachte doelstelling had gesteld voor een economische groei van 5%.

De technologiesector ( .SPLRCT ) was de grootste winnaar, een stijging van 1,9% ten opzichte van Apple. Microsoft Corp (MSFT.O) steeg 0,6% en Google-moeder Alphabet Inc (GOOGL.O) steeg 1,6%.

Drie grote Amerikaanse aandelenindexen stegen vrijdag en boekten wekelijkse winsten nadat opmerkingen van Fed-beleidsmakers de kriebels rond een agressieve renteverhoging verzachtten.

Maar de president van de San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly, zei zaterdag dat als de inflatie en de arbeidsmarktcijfers warmer waren dan verwacht, de rentetarieven in december hoger zouden moeten zijn dan de beleidsmakers van de Fed hadden voorspeld.

Beleggers zullen op zoek zijn naar aanwijzingen over het toekomstige koersstijgingspad van de Fed wanneer Powell op dinsdag en woensdag voor het Congres getuigt. Powells laatste toespraak over sterke economische cijfers en warmer dan verwachte inflatie heeft geleid tot bezorgdheid dat de Fed de rente meer dan verwacht zal verhogen of langer hoog zal houden.

READ  Oorlog in Oekraïne: wie heeft geheime Amerikaanse documenten vrijgegeven - waarom?

Traders verwachten dit jaar ten minste drie verhogingen van 25 basispunten en rentetarieven van 4,67% nu naar 5,44% tegen september.

Aandelen van cryptocurrency-gerelateerde bedrijven waren volatiel nadat Silvergate Capital Corp (SI.N) zijn crypto-betalingsnetwerk stopzette. Silvergate-aandelen daalden met 6,2%, terwijl cryptobank-peer Signature Bank (SBNY.O) daalde met 2,5%.

Dalende kwesties waren in de minderheid dan vooruitgang met een verhouding van 1,69 tegen 1 op de NYSE; Op de Nasdaq was een ratio van 1,94 tegen 1 in het voordeel van de dalers.

De S&P 500 boekte 20 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en één nieuw dieptepunt; De Nasdaq Composite noteerde 85 nieuwe hoogtepunten en 92 nieuwe dieptepunten.

10,57 miljard aandelen wisselden van eigenaar op Amerikaanse beurzen, vergeleken met een voortschrijdend gemiddelde van 10,98 miljard over de afgelopen 20 sessies.

Rapportage door Sinead Carew, Shruti Shankar, Bansari Mayur Kamdar en Sristi Achar A in Bangalore; Bewerking door Vinay Dwivedi, Anil de Silva en Richard Chang

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *