De regering is van plan een wettelijk bod uit te brengen om een ​​Covid-onderzoek naar het bekijken van WhatsApps door Johnson te stoppen

  • Door Joshua Nevet en Sam Francis
  • BBC-politiek

afbeeldingsbron, Goede foto’s

De regering staat op het punt een ongekende juridische uitdaging aan te gaan tegen de vraag van het Covid-onderzoek naar WhatsApp-berichten en -documenten.

Autoriteiten hebben een deadline van 16.00 uur gemist om communicatie tussen Boris Johnson en zijn adviseurs tijdens de pandemie vrij te geven, evenals zijn dagboeken en memo’s.

Aangenomen wordt dat het de eerste keer is dat een regering juridische stappen onderneemt tegen een onderzoek dat zij heeft ingesteld.

De heer Johnson zei dat hij “blij” was om desgevraagd niet-geredigeerd materiaal te overhandigen.

In een brief aan barones Hallett, voorzitter van het Covid-onderzoek, zei de heer Johnson: “Als u dit item onmiddellijk wilt ontvangen, laat me dan weten waar en hoe u het naar u wilt laten verzenden.”

Een woordvoerder van de voormalige premier zei dat een mobiele telefoon die Johnson tijdens een kritieke periode van de pandemie gebruikte, betrokken was bij een inbreuk op de beveiliging en niet was ingeschakeld.

In april 2021, een jaar nadat de eerste lockdown in het VK werd ingevoerd, werd het mobiele nummer van de heer Johnson meer dan 15 jaar lang online opgespoord. De inhoud van de telefoon is niet gezien door het Covid-onderzoek, aldus de BBC.

De heer Johnson heeft het kabinet geschreven met de vraag of het beveiliging en technische ondersteuning kan bieden om inhoud te herstellen zonder de beveiliging in gevaar te brengen, voegde de woordvoerder eraan toe.

De regering heeft geweigerd een deel van de informatie vrij te geven, met het argument dat deze niet relevant is voor de missie van het onderzoek.

Maar de baas van het onderzoek zegt dat het haar taak zou moeten zijn om te beslissen wat gepast is.

Crossbench-collega Barones Hallett zegt dat er naar het nieuws moet worden gekeken om te zien of het relevant is voor het onderzoek naar hoe de regering met de pandemie omging.

De regering zegt dat het overhandigen van de gevraagde materialen een precedent schept waardoor ministers in de toekomst geen beleidskwesties meer kunnen bespreken.

Het Cabinet Office, dat de regering leidt, heeft gezegd dat het een rechterlijke toetsing zal aanvragen. Dit betekent dat de rechter zal beslissen of het onderzoek in strijd is met de wettelijke bevoegdheden om bewijsmateriaal te dagvaarden.

Elkan Abrahamson, een advocaat die nabestaanden van Covid-19 vertegenwoordigt voor de Justitiecommissie, zei: “Het kabinet negeert het onderzoek volledig door vast te houden aan hun overtuiging dat zij de hoogste autoriteit zijn en de scheidsrechter van wat is en wat niet. .

“Het roept vragen op over de integriteit van het onderzoek en hoe open en transparant het kan zijn als de voorzitter niet al het materiaal kan zien.”

De oppositie heeft de regering van Rishi Sunak ervan beschuldigd te hebben geprobeerd de Covid-sonde te blokkeren en heeft er bij hem op aangedrongen om aan haar eisen te voldoen.

Angela Rayner, plaatsvervangend leider van Labour, zei: “Deze nieuwste rook- en spiegeltactieken dienen alleen maar om het Covid-onderzoek te ondermijnen.”

De liberaal-democraten zeiden dat de juridische uitdaging “een schop onder de kont was voor rouwende families die al te lang op antwoorden hebben gewacht”.

Sommige hoge conservatieve parlementsleden drongen er bij de regering op aan zich terug te trekken om een ​​langdurige juridische strijd met het Covid-onderzoek te voorkomen.

De door het onderzoek gevraagde “ongepaste inhoud” omvatte “verwijzingen naar persoonlijke en familie-informatie, inclusief ziekte en disciplinaire zaken” en “opmerkingen van persoonlijke aard over geïdentificeerde of identificeerbare personen die geen verband houden met Covid-19”.

De juridische uitdaging kwam een ​​dag nadat de heer Johnson zei dat hij het Cabinet Office alle WhatsApp-berichten en memo’s had overhandigd waar het Covid-onderzoek om had gevraagd.

Hij drong er bij het Cabinet Office op aan om het in zijn geheel, zonder enige wijzigingen, aan het onderzoek voor te leggen, en zei dat hij het zelf zou doen “indien gevraagd”.

Het onderzoek zocht toegang tot WhatsApp-berichten van de telefoon van de heer Johnson, die de periode van 1 januari 2020 tot 24 februari 2022 bestreek.

Maar de door de heer Johnson ingediende inhoud bevat geen berichten die vóór mei 2021 zijn verzonden.

Dit kwam omdat hij gedwongen was om van telefoon te wisselen na de inbreuk op de beveiliging, zei de directeur van het Cabinet Office in een verklaring aan het onderzoek.

READ  Google, Microsoft aandelen vóór de winst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *