De rechter oordeelde dat de boekenservice van het online archief inbreuk maakte op het auteursrecht

NEW YORK (AP) – Een federale rechter heeft de kant gekozen van vier uitgevers die een online archief aanklagen wegens ongeautoriseerde scans van miljoenen auteursrechtelijk beschermde werken en deze gratis aan het publiek verstrekken. Rechter van het Amerikaanse districtsrechtbank John G. Koeldl oordeelde dat het internetarchief “afgeleide” werken maakt waarvoor toestemming van de eigenaar van het auteursrecht is vereist.

Het archief verving de betreffende boeken niet, maar scande ze gewoon en leende ze als e-books uit via haar website.

“Een e-book herdruk van een gedrukt boek is een paradigmatisch voorbeeld van een afgeleid werk”, schreef Doel.

Het archief, dat aankondigde in beroep te gaan tegen de beslissing van vrijdag, zei dat zijn acties worden beschermd door wetten voor redelijk gebruik en dat het al lang de brede doelstelling heeft om informatie algemeen beschikbaar te maken, een gemeenschappelijke factor in rechtszaken met betrekking tot online auteursrecht.

“Bibliotheken zijn meer dan klantenserviceafdelingen voor bedrijfsdatabaseproducten”, schreef oprichter van Internet Archive, Brewster Kahle, vrijdag in een blogpost. “Om de democratie wereldwijd tot bloei te laten komen, moeten bibliotheken hun historische rol in de samenleving hooghouden: boeken bewaren, bewaren en uitlenen. Deze uitspraak is een klap voor bibliotheken, lezers en docenten, en we zijn van plan ertegen in beroep te gaan.

In juni 2020 hebben Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, John Wiley & Sons en Penguin Random House een rechtszaak aangespannen als reactie op de noodbibliotheek van het Nationaal Archief, waarvan de enorme uitbreiding van de uitleendienst voor e-boeken begon in de eerste weken van de pandemie. . Bibliotheken en boekhandels werden gesloten. Uitgevers probeerden actie te ondernemen tegen het oude en beperkte programma van de Emergency Library and Archives, Restricted Digital Lending (CDL). Toni Morrison, JD Van de werken van Salinger en Terry Pratchett wordt vermeld dat ze verkrijgbaar zijn bij uitgevers van auteursrechtelijk beschermde boeken.

READ  Oorlogsnieuws Rusland-Oekraïne: paus, Zelensky in Rome voor ontmoeting met Italiaanse leiders

Hoewel de lerarenvakbond een van de tegenstanders was van de noodbibliotheek, juichten sommige schrijvers het toe. Historicus Jill Lepore drong er in een artikel van maart 2020 in The New Yorker bij lezers die tijdens de pandemie geen boeken konden kopen of vinden op aan om “alsjeblieft: registreren, inloggen en lenen!” moedigde dat aan. Uit het internetarchief.

In een verklaring vrijdag prees de voorzitter van de handelsgroep van de Association of American Publishers de uitspraak van de rechtbank als “een duidelijke bevestiging van de auteursrechtwetgeving en respect voor het gevestigde precedent”.

“Door de verwarrende argumenten van de beklaagde te verwerpen, onderstreepte de rechtbank het belang van auteurs, uitgevers en legale markten in de wereldgemeenschap en de wereldeconomie. Het kopiëren en verspreiden van wat niet van jou is, is niet innovatief – of moeilijk – maar het is verkeerd”, zei Maria. Ballante, voorzitter en CEO van de vereniging.

Het internetarchief, opgericht in 1996, “werd opgericht om een ​​internetbibliotheek te creëren met als missie onderzoekers, historici en wetenschappers permanente toegang te bieden tot historische collecties in digitaal formaat.” In tegenstelling tot traditionele bibliotheken verwerft het boeken niet rechtstreeks via licentieovereenkomsten met uitgevers, maar via aankopen en schenkingen. Dit archief bevat miljoenen films, tv-shows, video’s, audio-opnamen en ander materiaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *