De pensioenwet van Macron heeft een kritische grondwettelijke test doorstaan

PARIJS, 14 april (Reuters) – De belangrijkste pensioenhervorming van de Franse president Emmanuel Macron, die tot weken van landelijke protesten heeft geleid, heeft vrijdag een kritische grondwettelijke test doorstaan ​​en kan nu in de komende dagen worden aangekondigd.

De wet, die de pensioengerechtigde leeftijd zou verhogen van 62 naar 64 jaar, is zeer impopulair in Frankrijk en leidde de afgelopen weken tot grote protesten.

Maar wat een enorme opluchting zou zijn voor Macron en zijn regering, gaf de Constitutionele Raad van het land groen licht – met enkele kleine kanttekeningen.

De raad zei dat de acties van de regering in overeenstemming waren met de grondwet en keurde de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd goed, omdat randmaatregelen die uitsluitend bedoeld waren om de werkgelegenheid voor oudere werknemers te vergroten, niet onder de wet vielen.

Macron en zijn regering hopen dat de door de vakbonden geleide protesten, die soms gewelddadig zijn geworden, een verdere impuls zullen geven.

“Het land moet vooruit blijven gaan, werken en de uitdagingen aangaan die ons te wachten staan”, zei Macron eerder deze week.

De regering heeft aangekondigd dat de hervorming zoals gepland vanaf 1 september wordt doorgevoerd.

Maar harde vakbonden en de oppositie hebben gewaarschuwd dat ze niet zullen terugdeinzen en hebben er bij Macron op aangedrongen het niet vrij te geven.

“De strijd gaat door”, zei de extreem-linkse leider Jean-Luc Mélenchon.

Toen het vonnis van de grondwetgevende vergadering werd aangekondigd, verzamelden demonstranten zich buiten het stadhuis van Parijs, met spandoeken met de tekst “klimaat van woede” en “geen einde aan stakingen totdat de hervorming is doorgevoerd”.

READ  Sneeuw legt de macht van het Midwesten uit terwijl Los Angeles County zich schrap zet voor een sneeuwstorm

Los daarvan verwierp de Constitutionele Raad een voorstel van de oppositie om een ​​burgerreferendum over pensioenhervorming te organiseren.

De oppositie heeft opnieuw een voorstel ingediend voor een referendum, dat begin mei door de raad moet worden beoordeeld.

De wijdverbreide ontevredenheid over de hervorming van de regering kan gevolgen op de lange termijn hebben, waaronder een mogelijke impuls voor extreemrechts, zeggen politieke waarnemers.

Extreemrechtse leider Marine Le Pen schreef op Twitter dat “het politieke lot van de pensioenhervorming niet is bezegeld”, en drong er bij de kiezers op aan om degenen die ertegen zijn bij de volgende verkiezingen te steunen.

Geschreven door Ingrid Melander Bewerking door Mark Potter

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *