De Natuur van Thailand


De natuur van Thailand is prachtig. Ik weet er alleen geen mallemoer vanaf. Hoe ik ook probeer er meer over te weten komen, de natuur van Thailand blijft voor mij terra incognita, een blinde vlek, een leegte in mijn bestaan. En geen Thai die daar wat aan kan doen.

André van Leijen, Ecotoerisme, Natuurschoon
Foto Amazon.com

Ik heb een vogelboekje gekocht, ‘Birds of Thailand’. Daarmee probeer ik de vogels rond mijn huis op naam te brengen. Een goed boek over de planten in Thailand kan ik nergens vinden. En waar zijn de gidsen met wie ik het oerwoud in kan gaan en die mij alles kunnen vertellen over de bomen, die vogels kunnen spotten en die hun zang herkennen?

Nu komt de natuurbeleving van de doorsnee toerist doorgaans niet verder dan het aaien van een tijger, het massaal afzakken van een rivier op een vlot of een ritje op een olifant en soortgelijke exercities.

‘Verrek, is dat een olifant? Ja hoor, waarachtig, het is er een. Gauw naar huis mailen: “Olifanten gezien. De natuur is overdonderend hier. Thuis vertel ik meer”.’ En dan gauw een fotootje maken van het bananenverslindende monster voor op Facebook. Voor de thuisblijvers. God, wat zullen die jaloers zijn.

André van Leijen, Ecotoerisme, Natuurschoon
Olifant (Thaise)
Foto Wikimedia Commons

En om het ze nog eens goed in te peperen het niet mis te verstane onderschrift ‘Olifant!’ Hetgeen uiteraard niet eerder tot stand is gekomen dan na zorgvuldige determinatie met behulp van de brochure ‘Zoogdieren van Zuid-Oost Azië’.

Waarom doet de Thaise overheid er niets aan? Nu ja, er zijn enkele initiatieven, zoals het mangrovebos bij Pranburi, waar langs het pad borden staan met uitleg in het Engels. Althans een aantal borden. Het ontgaat mij ten ene male waarom het verhaal over de mangrovekrab in het Engels en Thais is, terwijl het verhaal over de pistoolkreeft alleen in Thais schoonschrift is afgebeeld. Alsof er zwaarwegende militaire belangen mee gemoeid zijn, die het land ernstig in gevaar zouden kunnen brengen, zodra die bijdehante Farangs notie krijgen van het bestaan van ónze pistoolkreeft.

André van Leijen, Ecotoerisme, Natuurschoon
Zo kan het niet, zonder borden
Foto Ctrip ecotoerisme

In Kaeng Krachan National Park is het nog erger. Geen borden, geen brochures, geen gidsen in dit grootste park van Thailand. Wel zijn er bij het bezoekerscentrum foto’s van dieren en planten die in het park voorkomen, compleet met Engelse en Latijnse naam. Hulde!

Dus als u helaas niet behoort tot de uitverkorenen, die beschikken over een fotografisch geheugen, kunt u bij twijfel over de naam van een vogel het beste even heen en weer rijden tussen het bezoekerscentrum en de plaats van de waarneming. Houdt u rekening mee, dat het ongeveer twee uur rijden is?

Misschien beschikt Thailand niet over de financiële middelen, om zijn natuur onder de aandacht te brengen. In vergelijkbare landen gebeurt het wel. Vietnam, Maleisië en Indonesië beschikken over uitstekende gidsen. En ook in landen, die minstens zo arm zijn, zoals Oeganda, Ethiopië en Ecuador staat een leger aan goed opgeleide gidsen klaar om ieder die het weten wil in goed Engels te overstelpen met wetenswaardigheden over hún natuur. Waarom kan dat niet in Thailand? Is het politieke onwil?

André van Leijen, Ecotoerisme, Natuurschoon
De natuur in, weg bij dat poeltje 
Foto Travexl.dk

De Thaise overheid wil er inderdaad iets aan doen, heb ik drie jaar geleden gelezen in de Bangkok Post. Ze hebben het plan opgevat, om het ecotoerisme te bevorderen, zodat wij Farangs in de benen moeten in plaats dat wij ons met onze luie reet in het zand liggen te verlekkeren aan het Thaise natuurschoon.

Jawel, de natuur in, mijne heren! ‘s Morgens om 6 uur vogels kijken. Slaat u uw poolavondje maar eens over. Briljant plan van die Thaise overheid.

Het is nu drie jaar later. Hoe ver de Thaise overheid is met haar plannen? Geen idee. Mij vertellen ze het niet.


André van Leijen
Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

5 Comments

 1. Ja Tino, die excursies hebben we ook gezien. Als je dan met zijn tweeen gaat, ben je al gauw 7000 bath kwijt. Wij vonden dat nogal prijzig voor zo’n excursie, om niet te zeggen elitair. Vergeleken met andere landen is het zelfs absurd. En vaak zijn het ook nog farangs die deze excursies organiseren. Er zou veel meer concurrentie moeten komen en de Thais zelf zouden daarvan moeten profiteren. Drie jaar geleden wilde de Thaise overheid zich meer gaan profileren op het gebied van ecotoerisme als tegenwicht op het strand- en sekstoerisme. Is daar wat van terecht gekomen? Ik kan het hier niet nagaan. Kan jij het nagaan?

  • In Vietnam betaal je voor een driedaagse tour in een nationaal park ook $ 240-560 per person, hoewel ik niet kon zien wat het packet inhield.

   http://vietnamnationalpark.org/

   Nee, ik geloof niet dat de Thaise overheid ook maar iets gedaan heeft het ecotoerisme te stimuleren. Daar moeten de liefhebbers zelf achteraan. Begin met Sjon Hauser. Die andere toeristische vormen zijn voor de overheid, en sommige groene en bruine groepen daarbinnen, te profijtelijk. Homestay heeft ook veel te bieden. Leve het particuliere initiatief!

   • Dank. Mooie afsluiting dit, nu we bij het antwoord zijn gekomen op de vraag van de schrijver waarom de Thaise overheid weinig of niets doet aan het geschetste probleem.

 2. Via deze website kun je gidsen huren:
  https://www.thainationalparks.com/
  Vrij prijzig (2-3.000 baht per dag). Ik heb dat een paar maal gedaan en het waren, voor zover mijn beperkte kennis reikt, deskundige mensen.
  Je kunt ook lid worden van de Siam Society (3.500 baht per jaar)
  http://www.siam-society.org/
  Die organiseren naast allelei culturele bezoeken ook regelmatig natuurtochten met de beste natuurkenners van Thailand. Je gaat naar gebieden waar anderen nooit komen en ook niet mogen komen (onder ‘Under Royal Patronage’, vandaar). Ik deed dat een aantal keren (Loei, Chiang Dao, Phrao) en het was fantastisch. Mogelijkheden genoeg dus als je wat gaat zoeken.

  • Sorry, die National Park Tours met een gids zijn wel wat duurder dan ik hier schreef, meer in de orde van 3-5.000 per dag per person. Met meerdere personen wat goedkoper. Maar het is inclusief toegangsprijs, vervoer, eten en drinken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.