De mooie blauwe Mekong

Blauwe Mekong? Die is normaal gesproken toch roestbruin? Nu niet meer, want als gevolg van dammen in het Chinese stroomgebied van de rivier is de waterstand stroomafwaarts op de Thais Laotiaanse grens heel erg laag. De Mekong rivier sleept enorme hoeveelheden slip met zich mee, waardoor ze haar roestbruine kleur krijgt, maar is nu dus blauw. Dat ziet er heel erg mooi uit op de foto, maar is in feite slecht nieuws voor zowel mens als dier. Ook eind 2019 was de rivier blauw gekleurd als gevolg van een lage waterstand.

Volgens de Mekong Rivier Commissie (MRC) is de lage waterstand het gevolg van een slechte doorstroom bij de Chinese dammen. De doorstroom wordt bewust gehinderd door de Chinezen die het water achterhouden in spaarbekkens voor de opwekking van elektriciteit.

De lage waterstand heeft grote gevolgen voor de visvangst, landbouw en scheepvaart op en langs de Mekong. Er wordt geschat dat zo’n 70 miljoen mensen afhankelijk zijn van de rivier voor hun dagelijks bestaan. Ook leven er zeldzame diersoorten, zoals de Irrawady-dolfijnen, wiens overleven ernstig bedreigd wordt door de lage waterstand. Op dit moment zijn er nog maar 155 tot 175 van zulke dolfijnen.

De Mekong rivier is een van de grootste zoetwater visgronden ter wereld. De dammen zijn een handicap voor migrerende vissen en een bedreiging voor de voedselvoorziening in Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam.

Winai Wongpimool, directeur van het MRC, roept China dan ook op te stoppen met het hinderen van de doorstroom. Hij zegt ook dat een normale waterstand pas weer terug zal keren als China het verzamelde water in de spaarbekkens bij de dammen, terug de rivier in laat stromen.

In januari liet China aan de andere landen in het Mekong stroomgebied weten dat vanaf 25 januari de doorstroom zou worden hersteld en dat de ‘normale’ water niveaus weer terug zouden keren. Dat lijkt helaas niet gebeurd en het water van de Mekong is opnieuw blauwgekleurd. 

Ook op Trefpunt Azië: Waterkracht versus Werelderfgoed: Raakt Laos Luang Prabang kwijt?

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*