De militaire parade van Poetin met één tank bracht Rusland in verlegenheid

  • Analisten merkten op dat de Russische militaire parade op de Dag van de Overwinning op dinsdag niet alleen de Russische onzekerheid over mogelijke Oekraïense aanvallen aantoonde, maar ook de uitgeputte militaire middelen van het land benadrukte.
  • 9 mei is een officiële feestdag in Rusland ter herdenking van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.
  • Het is de belangrijkste dag in de algemene kalender en geschiedenis van Rusland.
  • Normaal gesproken zorgde de verschijning van een enkele tank uit het Sovjettijdperk in de enorme militaire parade van Rusland voor opzienbarende wenkbrauwen.

Een enkele Sovjet T-34-tank, te zien tijdens de Russische Victory Day-parade op 9 mei 2023, rolt over het Rode Plein.

Bijdrager | Getty Images Nieuws | Goede foto’s

Politieke analisten zeiden dat de Russische militaire parade op Dag van de Overwinning niet alleen Moskou’s onzekerheid over mogelijke Oekraïense aanvallen aantoonde, maar ook de uitgeputte militaire middelen van het land als gevolg van het conflict.

9 mei is een officiële feestdag in Rusland ter herdenking van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Het is de belangrijkste dag in de openbare kalender en geschiedenis van Rusland en vormt een centraal onderdeel van de moderne nationale identiteit van het land.

De militaire parade van dit jaar op het Rode Plein in Moskou en de vieringen in het hele land waren kleiner dan voorgaande jaren of werden helemaal geannuleerd, waarbij zes regio’s (waaronder de geannexeerde Krim) en ten minste 20 steden hun herdenkingen opschortten.

In Moskou op dinsdag was de militaire parade rustiger, zonder fly-pasts of processies van het “Immortal Regiment” – grootschalige openbare evenementen die meestal de doden in de Tweede Wereldoorlog herdenken. Er waren veel minder troepen en militair materieel te zien dan in voorgaande jaren.

READ  DuckDuckGo heeft zojuist een AI-zoekmachine gelanceerd met behulp van ChatGPT

Analisten merkten op dat er slechts één tank uit het Stalin-tijdperk te zien was tijdens de militaire parade op het Rode Plein.

“Het is moeilijk om een ​​passender symbool van de afnemende militaire fortuinen van Rusland voor te stellen dan een eenzame tank uit het Stalin-tijdperk die wordt afgesneden op het Rode Plein tijdens de traditionele viering van de Dag van de Overwinning op 9 mei”, zegt Peter Dickinson, redacteur van Ukraine Alert, een tijdschrift op de Atlantische Raad, in een opiniestuk op dinsdag.

“De afgelopen twee decennia heeft Vladimir Poetin Victory Day gebruikt om de heropleving van het moderne Rusland als militaire supermacht te demonstreren, met tientallen van de nieuwste tanks die typisch deelnemen aan elke jaarlijkse parade. Dit jaar was de enige tank die te zien was echter een T-34-model van vóór de Tweede Wereldoorlog.”

Rusland heeft tijdens de Victory Day-parades van voorgaande jaren lange rijen tanks getoond. Hier rolt een Russische T-90A-tank door de vorige parade op het Rode Plein.

VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images

Dickinson merkte op: “Het is onvermijdelijk dat de afwezigheid van tanks op de Victory Day-parade van dit jaar algemeen wordt geïnterpreteerd als verder bewijs van de catastrofale verliezen van Rusland in Oekraïne”, een verklaring die werd herhaald door het Britse Ministerie van Defensie.

“De decoratie van Ruslands jaarlijkse Victory Day-parade op het Rode Plein benadrukt de materiële en strategische communicatie-uitdagingen”, zei het ministerie woensdag.

“Meer dan 8.000 personeelsleden namen naar verluidt deel aan de mars, maar de meerderheid waren cadetten van hulptroepen, paramilitaire troepen en militaire opleidingsinstituten”, merkte het ministerie op Twitter op in zijn laatste inlichtingenupdate, eraan toevoegend: “De enige personeelstroepen van regelmatig inzetbare formaties waren een groep spoorwegtroepen en militaire politie.”

READ  Een dode bij ingestorte parkeergarage in Lower Manhattan

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie was niet direct bereikbaar voor commentaar toen CNBC contact met hem opnam.

Bezorgdheid over de veiligheid was de duidelijke reden voor de gebeurtenissen op de Dag van de Overwinning vorige week in Rusland, toen naar verluidt een drone-aanval op het Kremlin werd uitgevoerd (die Rusland de schuld heeft gegeven aan Oekraïne en de Verenigde Staten, die beide hebben ontkend). Een laagdrempelig evenement.

Maar militaire analisten hebben opgemerkt dat het Kremlin elke kans op publieke kritiek op zijn invasie wil vermijden, door te beweren dat het nog steeds een “speciale militaire operatie” is – met de enige verwijzing naar de oorlog op dinsdag afkomstig van een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Het Rode Plein zegt dat “er een echte oorlog wordt gevoerd tegen ons moederland”, ondanks de invasie van Rusland in buurland Oekraïne.

Bij het zien van een eenzame “vintage” T-34-tank die werd tentoongesteld, zei het Britse ministerie van Defensie dat Rusland ondanks zware verliezen in Oekraïne meer gepantserde voertuigen had kunnen inzetten, maar “misschien hiervan heeft afgezien omdat ambtenaren binnenlandse kritiek willen vermijden”. Met betrekking tot de prioriteit van marsen in oorlogsoperaties.”

Dickinson van de Atlantic Council merkte op dat het verbod van dit jaar op parades van het “Immortal Regiment” “een nog grotere klap” was voor het Kremlin en dat Russen in het algemeen de kans hadden om hun dierbaren te herdenken die verloren waren gegaan in de Tweede Wereldoorlog. Bezorgdheid dat familieleden van Russische soldaten die in Oekraïne zijn omgekomen, mogelijk zullen proberen deel te nemen.

READ  China zegt dat het de soevereiniteit van voormalige Sovjetstaten respecteert na de EU-opstand

Deelnemers dragen vlaggen en portretten van mensen, waaronder soldaten van het Rode Leger, tijdens de Victory Day Immortal Regiment-parade ter gelegenheid van de 77e verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog op 9 mei 2022 in Moskou, Rusland.

Shamil Zhumatov | Reuters

“Terwijl Russische functionarissen de catastrofale gevolgen van de invasie in Oekraïne nog steeds ontkennen, is het laatste wat het Kremlin wil, dat duizenden rouwende familieleden zich in het openbaar verzamelen om de aandacht te vestigen op de omvang van de tragedie”, merkte Dickinson op.

Oekraïne was blijkbaar snel met het organiseren van een verkleinde Victory Day-parade.

“Modern Russisch militair materieel is veel gemakkelijker te zien op tentoonstellingen van Oekraïense militaire trofeeën dan op overwinningsparades in Moskou”, zei Oekraïens parlementslid Oleksiy Koncharenko op Twitter, het officiële Twitter-account van het Oekraïense ministerie van Defensie. Heel Oekraïne lachte om een ​​tank uit Rusland.

Oekraïne distantieert zich van de invloed en invloed van Rusland, zei president Volodymyr Zelensky dinsdag. Ingediend Een wetsontwerp in het Oekraïense parlement zou in plaats daarvan 8 mei “Dag van herdenking en overwinning op het nazisme in de Tweede Wereldoorlog” noemen en in plaats daarvan 9 mei in Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken.

Vanaf nu wordt 9 mei “Europadag” genoemd in Oekraïne, zei hij, eraan toevoegend dat “we onze historische eenheid zullen herdenken – de eenheid van alle Europeanen die het nazisme hebben vernietigd en racisme hebben verslagen”, merkte Zelensky op. Om “Russisch fascisme” te beschrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *