De Loterij: nummertjes kijken

‘Wie lacht niet die den Mensch beziet.’ Was dat niet, in de volksmond zo genoemd, Vadertje Cats? Wat een wijs man!

Als ik zit te eten in Nongkhai dan zit ik bij twee verrijdbare vitrinekasten waarin de biljetjes van de Thaise nationale loterij. Alleen de goedkoopste loten liggen daarin, die voor 90 baht inclusief het loon van de verkoper want voor niets gaat slechts de zon op.

Ik koop daar loten, geef de uitbater een bedrag en vraag hem geen gelijke eindnummers te geven want de kans op de laagste prijs is maar 1 procent en op de voorlaatste prijs nog minder. De nummertjes worden met grote zorg door meneer gekozen.

Genieten van de klanten

Dan heb ik tijd te genieten van de kopers en dat zijn er vele.

7434321-237x300Er zijn de zekeren van geest. Hun vastberadenheid staat ferm te lezen tussen kin en jukbeenderen. Ze toveren een afgepaste 90 baht uit hun kontzak en willen absoluut nummer 18 achteraan. Dat dit nummer het geluk zal brengen staat voor hen vast en immens is de teleurstelling als nummertje 18 blijkt uitverkocht. Er blijken meerdere lieden te zijn die nummertje 18 willen hebben voor hun toekomstig geluk en welvaren en dus is dat vakje leeg.

Dan zie je twijfel komen en soms belt men met moeder de vrouw om toestemming te vragen een ander nummertje te nemen. Vaak loopt men diep onder de indruk weg over zoveel onrecht.

Anders zijn de gelovigen. Die hebben een monnik aanhoord en een nummer meegekregen. Ook deze mensen zijn teleurgesteld maar zullen nimmer een ander nummertje kopen. Ze gaan op zoek naar een andere verkoper.

Maar dan de twijfelaars

Het leukst te aanschouwen zijn de twijfelaars.

Die hebben geen nummer in het hoofd, niet meegekregen van adviseurs, niet gedroomd en daarna beklemd wakker geworden, niet een dobbelsteen geworpen. Nee, ze weten het gewoon nog niet en staren met verwachtingsvolle doch ook aarzelende blik in de beide vitrines die vol liggen met hen toelachende nummertjes.

Naar de uitbater toe vertonen ze een gedrag van immense zekerheid maar de twijfel staat in de ogen te lezen want het is wel een half dagloon dat wordt besteed aan een uitspatting waar mogelijk vrouw en koters minder door moeten eten!

Draaien en dralen, de hand naar de kin en dan naar de kontzak, naar de telefoon voor overleg, naar de uitbater die er bij staat met een blik van ‘ik weet het ook niet’ maar die denkt ‘schiet eens wat op’. Nog eens kijken, dan de andere kast, een stap opzij voor beter zicht en licht, op welk nummertje vallen de laatste zonnestralen, bij welk nummer ontwaakt de hemelse stemming?

En dan, eindelijk, ja, DIE wil ik hebben. Kordaat en resoluut wordt nummertje 34 aangewezen en de uitbater, opgelucht, haalt dat nummer er uit. Hij haalt ook het nietje uit het pakje want het zijn er meer meer dan een! De briefjes worden op de glasplaat gelegd. Welke wilt u hebben?

En dan slaat opnieuw de twijfel toe. Zelden koopt men alle nummertjes 34 en dus vindt opnieuw een ernstige afweging plaats. Soms komt zelfs de telefoon er aan te pas. Dan valt toch de beslissing en frut men 90 baht uit de kontzak en gaat heen met de hoofdprijs der loterij.

Nee, ik laat het de uitbater doen. En heb nimmer prijs…..

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 844 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland