De kratermeren Keli Mutu op Flores

Keli Mutu op Flores wordt de berg der geesten genoemd. Het is een uitgedoofde vulkaan waarin kratermeren zijn ontstaan. Drie meren met ieder een eigen kleur.

Ik ben daar geweest in 1993, een low budget groepsreis onder Nederlandstalige leiding. Heel vroeg je bed uit, in een rammelbus naar de berg en daarna een pittige wandeling naar boven. De zonsopgang is wonderschoon. Heel langzaam trekt de nevel op en verschijnt het land van Flores voor je ogen.

De meren zijn zwavelmeren met een PH van 0,5. Dat is erg zuur; een neutrale PH waarde is 7 (drinkwater). Het zwavel komt uiteraard uit het magma, uit de tijd van erupties. Maar ook als de vulkaan tot rust is gekomen, gaan de chemische processen gewoon door. Dat kan leiden tot giftige wolken die de omgeving gevaarlijk maken voor mens en dier. De berg wordt dan tijdelijk afgesloten.

Geesten

2015-03-meer-02De meren hebben natuurlijk een betekenis. Geesten spelen in het leven van de eilandbewoners een grote rol. Het apart liggende meer, de Tiwu Ata Mbupu, is blauw van kleur en herbergt de zielen van mensen die netjes en eerlijk geleefd hebben.

De andere meren heten Tiwu Nawa Muri Koo Fai en de Tiwu Ata Polo; deze meren delen een kraterwand. Het eerstgenoemde meer is groen van kleur en is voor de geesten van jonge mannen en vrouwen. Het laatstgenoemde meer varieert in kleur van rood tot olijfgroen en daarin huizen de geesten van slechte mensen…..

Ik heb van mijn bezoek twee oude prentjes overgehouden. Een foto van het toegangskaartje (helaas niet bruikbaar) en een foto uit een folder van een van de meren (zie foto). Oud, uit 1993.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland