Noord-Korea. De haar- en modepolitie van de Grote Leider

Noord-Korea, haar- en modepolitie, Erik Kuijpers

Wat is het toch een heerlijk land, dat Noord-Korea! Het moet een genoegen zijn te weten dat de Grote Leider zich ieder moment van de dag zorgen maakt om jouw welzijn, burger!

Nou ja, welzijn? Het eten is aan de magere kant in die heilsstaat en nu met die varkenspest….. Lees daarover hier mee: https://www.trefpuntazie.com/noord-korea-afrikaanse-varkenspest-kim-jong-oen/

Maar ondanks dat moet je er wel netjes bijlopen en netjes is in deze: aanvaardbaar voor de Grote Leider en waarom ook niet, hij heeft immers een bijzondere smaak die recht doet aan het alom geprezen socialisme.

Dus, leg je neer bij de visie van de Grote Leider en zijn haar- en modepolitie. Dat is echt goed voor je!

Noord-Korea, haar- en modepolitie, Erik Kuijpers

De haar- en modepolitie

Alomtegenwoordig; je kunt ze overal tegenkomen, zelfs achter TV-schermen die je bespieden in de openbare ruimte. Bovenaan staan wat herenkapsels die jou een knap uiterlijk geven mits de haartjes niet langer zijn dan 5 cm, en de dame mag een keus maken uit kapsels die recht doen aan het uiterlijk en aan de verlangens van de moderne vrouw!

Maar, het haar mag niet te lang zijn. Noord-Koreaanse geleerden hebben berekend dat ‘lang haar invloed heeft op jouw intelligentie omdat het veel voedingsstoffen onttrekt aan de hersens’.

Denk je ook aan je schoenen? Dat moderne westerse spul kan echt niet, dat ziet slordig uit. Lang haar en slordig schoeisel zijn eigenschappen van het kapitalisme! Niet voor niets is er op de Noord-Koreaanse TV een programma van de haar- en modepolitie dat heet ‘Laten wij ons kapsel aanpassen aan de socialistische levenswijze!’.

En dan die verdraaide plooiloze jeans!

Vrouwen lopen daar meer en meer in, ook in Noord-Korea. Nee hoor, dat is ‘anti-socialistisch gedrag‘ en leidt tot kapitalisme. De haar- en modepolitie houdt dames op straat staande in opdracht van het Centraal Comité van de Koreaanse Arbeiders Partij want dit anti-socialistisch gedrag moet uitgeroeid worden.

Maar meer en meer mensen gaan in discussie met de controleurs; de klachten nemen toe. Er worden teveel aanmerkingen gemaakt op kleding, schoeisel en gedrag naar de zin van de Noord-Koreaan die zich modebewust wil kleden. Het staatsadvies wordt ouderwets gevonden. Maar het heeft geen zin te protesteren.

Men gaat soms zo ver dat ‘overtreders’ worden gedwongen een poosje te kijk te staan op straat zodat het publiek er schande van kan spreken.

Denk er aan: een vouw in je broek….

Zo is er die vrouw die geen vouw in haar broek heeft.

Noord-Korea, haar- en modepolitie, Erik Kuijpers

‘Ik had haast om naar het werk te komen en er was geen stroom om de broek te persen. Als jullie nu de hele dag stroom leveren dan kan ik mijn broek netjes persen.’

Tja, het tijdperk van het strijkijzer op kolen is voorbij, niet?

Daar komt dan nog bij dat niet alle stof geperst kan worden. Jonge vrouwen willen er modern bij lopen in strakke, modieuze vouwloze broeken van moderne stoffen maar dat wordt gezien als ‘ernstig moreel verval‘.

Onder vorige modebeelden was het al niet anders. Jeans met metalen sierknopen, strakke jeans en broeken met spandex/lycra waren direct uit de gratie want die doen denken aan kapitalisme en dat is ‘in strijd met de revolutie en met het uitroeien van de klassen in de maatschappij…..’

Op straat vinden felle discussies plaats terwijl de dames vroeger wel bereid waren de controleurs om te kopen…… Het wordt niet meer gepikt dat men op zulke dingen ingrijpt in het dagelijks leven. En als er hoogtijdagen aankomen waarop de internationale media mogen filmen dan zijn de regels nog strenger….

Noord-Korea, haar- en modepolitie, Erik Kuijpers
Schandalige, anti-socialistische en kapitalistische jeans…

Zou dit mogen van de haar- en modepolitie? Zo’n moderne jeans waar de motten aan gevreten hebben? En dan die schoenen zeg! En die navel!

Nee, dat zal vast niet mogen. Denk aan de revolutie! Aan de socialistische principes! Dat verdraaide kapitalisme toch….

Leuk land. Echt wel!

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/y5z6z4tl

Foto’s en prenten

Toegestane herenkapsels; wikipedia, 21963321.

Toegestane dameskapsels; thanks to nine.com

Strijkijzer op kolen; wikimedia, 647050.

Spijkerbroek met gaten; foto (verkleind) van Zalando.nl

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 845 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland