De gesprekken over het schuldenplafond zijn mislukt en de onderhandelaars dringen voorlopig aan op een pauze

(CNN) De gesprekken over het schuldenplafond tussen het Witte Huis en het kantoor van voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy, zijn in een impasse beland en de onderhandelaars hebben de gesprekken opgeschort, meldden meerdere bronnen aan CNN.

De onderhandelaars kwamen vrijdag kort bijeen in het Capitool voordat ze uit elkaar gingen, en vanaf nu zijn er geen vergaderingen gepland voor die dag.

Het verzet hoopt dat er eind deze week een principeakkoord zal zijn.

GOP Rep. Dusty Johnson, een bondgenoot van McCarthy en voorzitter van de centristische Main Street Caucus, vertelde CNN dat bezuinigingen het grootste knelpunt zijn in vastgelopen onderhandelingen over het schuldenplafond.

“We zijn behoorlijk ver verwijderd van het topline-nummer”, zei Johnson, verwijzend naar het bedrag aan discretionaire uitgaven voor het fiscale jaar 2024. ‘McCarthy houdt stand. Hij weet waar de Republikeinse conventie is. Het Witte Huis begrijpt dat niet. Washington heeft een uitgavenprobleem.’

“De kloof in toplijnnummers is niet het enige probleem, maar wel het grootste probleem”, voegde hij eraan toe.

Johnson zei dat hij denkt dat een deal nog steeds mogelijk is tegen de deadline van begin juni, maar zei dat “we ons in een slechte positie bevinden”.

“Biden moet beslissen of hij een deal wil of niet”, zei Johnson.

Bronnen die bekend zijn met het denken van het Witte Huis schreven de tijdelijke mislukking van de gesprekken toe aan wat de onderhandelaars van het Witte Huis beschouwen als een niveau van bezuinigingen dat de Republikeinen onaanvaardbaar vinden, hoewel het Witte Huis de bereidheid heeft uitgesproken om in sommige uitgaven te snijden. .

READ  Aanval medische faciliteit Dnipro: de dodelijkste aanvallen van Rusland in de centrale Oekraïense stad

McCarthy bevestigde dat de gesprekken waren vastgelopen en zei dat er niet genoeg “mobiliteit” was van het Witte Huis en dat bezuinigingen de kwestie aan de orde brachten.

“We moeten een motie krijgen van het Witte Huis. We hebben nog geen motie”, zei McCarthy tegen verslaggevers op weg naar het Capitool.

Op de vraag waarom hij een dag eerder zo’n optimistische toon had, zei McCarthy: “Ik voelde dat we ons op een plek bevonden waar ik de weg kon zien. Het Witte Huis is — we kunnen volgend jaar niet meer geld uitgeven. We moeten geld uitgeven minder dan het jaar ervoor. Zo simpel is het.”

Een pauze betekent niet dat de gesprekken stuklopen. Gesprekken met hoge inzetten op Capitol Hill zijn in de loop der jaren ontspoord of mislukt voordat de onderhandelaars de zaken weer op het goede spoor hadden. Maar het onderstreept de uitdagingen die komen kijken bij het bereiken van een deal.

Tijd is van essentieel belang en de druk neemt toe om de leenlimiet vóór 1 juni te verhogen, wat volgens het ministerie van Financiën de regering ervan zal weerhouden haar rekeningen te betalen. Als Amerika faalt, zal het een wereldwijde economische catastrofe veroorzaken.

McCarthy zei dat hij niet met de president had gesproken en niet reageerde op vragen over de volgende stappen.

GOP-vertegenwoordiger die onderhandelingen leidt voor Huisrepublikeinen Garrett Graves, die ’s ochtends een korte ontmoeting met onderhandelaars achterliet, zei dat de situatie “niet productief” was. Hij zei dat hij niet zeker wist of ze elkaar dit weekend weer zouden ontmoeten.

READ  Branson's Virgin Orbit vraagt ​​faillissement aan en zoekt koper

“Totdat mensen bereid zijn om redelijke gesprekken te voeren over hoe je daadwerkelijk vooruit kunt gaan en het juiste kunt doen, gaan we hier niet zitten en met onszelf praten. Dat is wat er gebeurt,” zei Graves.

Toen de besprekingen vastliepen, erkende een functionaris van het Witte Huis “echte meningsverschillen” en “onderhandelingen zullen moeilijk zijn”, maar zei dat het onderhandelingsteam van de president probeerde een “redelijke tweepartijenregeling” te bereiken.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

Lauren Fox, Phil Mattingly, Jeremy Diamond en Arlette Saenz van CNN droegen bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *