De Finse Marin staat voor een zware herverkiezing bij nationale verkiezingen

  • De partij van premier Marin ligt op gespannen voet met de oppositie
  • Opiniepeilingsleider National Alliance wil de overheidsuitgaven verlagen
  • De Nationalistische Finnenpartij zou ook de verkiezingen kunnen winnen
  • Gedeeltelijke resultaten worden verwacht kort nadat de peilingen om 1700 GMT sluiten

HELSINKI, 2 april (Reuters) – Finnen gingen zondag naar de stembus in een zwaar omstreden parlementsverkiezingen die de linkse premier Sanna Marin de macht zouden kunnen kosten, te midden van zorgen van kiezers over de toekomst van genereuze openbare diensten te midden van een economische neergang.

Geen enkele partij wordt geacht een beslissende voorsprong te hebben en na de verkiezingen zullen waarschijnlijk langdurige coalitiebesprekingen volgen, hoewel de partij die zondag wint de eerste poging zal zijn om een ​​regering te vormen.

Marin, 37, wordt door fans over de hele wereld gezien als een millennial-model voor vooruitstrevende nieuwe leiders en is erg populair bij veel Finnen, vooral jonge gematigden. Maar hij jaagt sommige conservatieven tegen met uitgaven aan pensioenen en onderwijs die zij als onverantwoordelijk beschouwen.

Het stemmen begint om 9.00 uur (06.00 GMT) en sluit om 20.00 uur (17.00 GMT). De gedeeltelijke resultaten van de vervroegde stemming zullen binnenkort worden vrijgegeven.

Uit peilingen blijkt dat de sociaal-democraten van Marin, de grootste partij in de vertrekkende coalitieregering, in een impasse verkeren met de rechtse Nationale Alliantiepartij en de nationalistische Finnenpartij, waarbij het trio ongeveer 18,7-19,8% van de stemmen krijgt en afhankelijk is van andere kleinere stemmen. Partijen vormen de regering.

“Als je een open, pluralistisch en eerlijk Finland wilt, waar je investeert in onderwijs en zorgt voor de dagelijkse dienstverlening van de mensen, stem dan op de SDP”, zei Marin zondag tegen de kiezers in een video die op Twitter werd geplaatst.

READ  Grizzlies' Dillon Brooks zal niet worden geschorst voor het raken van Lakers' LeBron James in de lies in Game 3, zeggen rapporten

De Nationale Alliantie voerde bijna twee jaar lang de peilingen aan, maar die voorsprong is de afgelopen maanden weggesmolten. Sinds zijn aantreden in 2019 heeft Marin beloofd de uitgaven te beteugelen tot meer dan 70% van het bbp en de stijging van de overheidsschuld een halt toe te roepen.

De groep beschuldigt Marin van het ondermijnen van de economische veerkracht van Finland in een tijd waarin de energiecrisis van Europa, aangewakkerd door de Russische oorlog in Oekraïne, het land hard heeft getroffen en de kosten van levensonderhoud heeft verhoogd.

De Finse partij roept ook op tot bezuinigingen, maar haar leider, Riikka Purra, zegt dat haar belangrijkste doel is om “schadelijke” immigratie uit ontwikkelingslanden buiten de EU te verminderen.

“Ik hoop dat de premier zal veranderen”, zei communicatiedeskundige Susanna Isohani terwijl ze haar stem uitbracht in het Helsinki Art Museum. “Maar het huidige kabinet heeft een aantal zaken heel goed aangepakt. Bijvoorbeeld de coronasituatie. Ik zou zo’n zeven-en-een-half op tien geven, wat zeer lovenswaardig is.”

lidmaatschap van de NAVO

De volgende regering zal de eerste dagen zien van Finlands lidmaatschap van de NAVO. De meest opvallende van Marin’s acties op het gebied van buitenlands beleid sinds zijn aantreden in 2019, was zijn poging om het land een waterbeleid te herzien door samen met president Sauli Niinisto naar lidmaatschap van de Western Security Alliance te streven in de nasleep van bezorgdheid over de veiligheid. Russische invasie van Oekraïne.

Dat proces is nu bijna voltooid en Helsinki zal naar verwachting binnen enkele dagen toetreden.

READ  Na de dood van Stadia verlaat VP Bill Harrison Google - Ars Technica

Ongeveer 1,7 miljoen mensen, of 40,5% van de in aanmerking komende kiezers, hadden al gestemd tijdens de weeklange vervroegde stemperiode die dinsdag eindigde, zo bleek uit gegevens van het ministerie van Justitie.

De sociaal-democraten van Marin zijn van mening dat economische groei zal helpen de staatsschuld onder controle te houden en zijn bereid om belastingverhogingen te overwegen in plaats van bezuinigingen als ze de schatkist in evenwicht moeten brengen.

De economische groei waarop zijn partij hoopte, kwam echter niet onmiddellijk. De Finse economie, waar 5,5 miljoen mensen wonen, heeft de pandemie beter doorstaan ​​dan de meeste Europese landen, maar de groei vertraagde tot 1,9% vorig jaar en het land zal dit jaar naar verwachting in een milde recessie verkeren, terwijl de inflatie is gestegen tot 9,1%. In december.

“Ze was net een rockster, maar ze was erg nerveus (tijdens de debatten)”, zei Matti Valonen, een gepensioneerde gediplomeerde ingenieur, over Marin tijdens zijn stemming in de hoofdstad.

Reportage door Anne Kauranen, Essie Lehto en Attila Cesar in Helsinki Bewerking door Justina Pavlak, Frances Kerry en Philippa Fletcher

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *