De Fed zal de rente waarschijnlijk met een kwartpunt verhogen, maar daarvoor zijn geruststellende markten in het banksysteem nodig

  • Verwacht wordt dat de Federal Reserve woensdag de rente met een kwart punt zal verhogen, ondanks zorgen over stress in het banksysteem.
  • De Fed zal naar verwachting prognoses publiceren over de economie en het pad van renteverhogingen, hoewel sommige economen zeggen dat die prognoses moeilijk te maken zijn vanwege de onzekerheid.
  • Beleggers zijn op zoek naar garanties van de centrale bank dat de problemen met regionale banken onder controle zullen blijven.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, spreekt verslaggevers toe na het verhogen van zijn doelrente met een kwart procent tijdens een persconferentie in het Federal Reserve Building in Washington op 1 februari 2023.

Jonathan Ernst | Reuters

De Federal Reserve zal naar verwachting woensdag de rente met een kwart punt verhogen, maar staat ook voor de moeilijke taak om de markten gerust te stellen dat het een verergerende bankencrisis kan afwenden.

Economen verwachten meestal dat de centrale bank woensdagmiddag haar Fed Funds-streeftarief verhoogt tot 4,75% tot 5%, hoewel sommigen verwachten dat de centrale bank haar verhoging zal onderbreken vanwege zorgen over het banksysteem. Vanaf dinsdagochtend hadden de termijnmarkten ongeveer 80% kans op een prijsstijging.

De centrale bank overweegt het gebruik van haar rente-instrumenten terwijl ze probeert de markten te kalmeren en verdere bankruns een halt toe te roepen. Stijgende tarieven kunnen meer druk uitoefenen op bankinstellingen en de kredietverlening verder belemmeren, wat kleine bedrijven en andere kredietnemers schaadt.

“De bredere macrogegevens laten zien dat er wat meer verkrapping nodig is”, zegt Michael Capen, hoofdeconoom van de Bank of America. Hij zei dat de centrale bank haar twin-pipe-beleid zou moeten uitleggen. “U moet laten zien dat u tegelijkertijd kunt lopen en kauwen, waarbij u de macht van uw schuldeiser als laatste redmiddel gebruikt om de angst voor depositovluchten bij middelgrote banken weg te nemen.”

Federale toezichthouders kwamen tussenbeide om deposito’s bij de mislukte Silicon Valley Bank en Signature Bank te garanderen, en ze gaven de banken zeer gunstige leningen voor maximaal een jaar. De centrale bank sloot zich zondag aan bij andere wereldwijde centrale banken om de liquiditeit te vergroten door middel van een permanent dollar-swapsysteem nadat UBS ermee instemde het in moeilijkheden verkerende Credit Suisse te kopen.

READ  Fox News en verkiezingsleugens uit 2020 staan ​​maandag voor juryrechtspraak

Beleggers zijn op zoek naar garanties van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, dat de centrale bank de bankproblemen kan bedwingen.

“We willen weten dat dit eigenlijk maar om een ​​paar unieke bedrijven gaat, en dat het geen wijdverspreid probleem is in termen van het regionale bankmodel”, zei Capen. “Op deze momenten moet de markt weten dat je het probleem begrijpt en dat je bereid bent er iets aan te doen. … Ik denk dat ze beter begrijpen waar de druk vandaan komt en hoe ze moeten reageren.”

De markten zijn de afgelopen maand opgezweept, eerst door een agressieve centrale bank en vervolgens door de angst voor besmetting in het banksysteem.

Ambtenaren van de centrale bank beginnen dinsdag aan hun tweedaagse vergadering. De gebeurtenis komt twee weken nadat Powell een congrescommissie waarschuwde dat de Fed de rente mogelijk meer moet verhogen dan verwacht vanwege haar strijd tegen de inflatie.

Die opmerkingen stuwden de rente op. Een paar dagen later zorgde de plotselinge ineenstorting van de Silicon Valley Bank voor een schok op de markten, waardoor de obligatierendementen dramatisch daalden. Obligatierendementen bewegen de tegenovergestelde prijs. De verwachtingen voor renteverhogingen door de centrale banken zijn ook dramatisch veranderd: wat twee weken geleden naar verwachting een halfpuntsverhoging zou zijn, staat nu ter discussie op een kwartpunt of zelfs nul.

Bekijk de grafiek…

De rente op 2-jaars staatsobligaties is zeer gevoelig voor het beleid van de centrale bank.

Capen verwacht van Powell dat hij uitlegt dat de Fed de inflatie bestrijdt met zijn renteverhogingen, maar dat hij de markten geruststelt dat de Fed andere instrumenten kan gebruiken om de financiële stabiliteit te beschermen.

“In de toekomst zullen de zaken per vergadering worden gedaan. Het zal datagestuurd zijn”, zei Capen. “We moeten zien hoe de economie zich ontwikkelt. … We moeten zien hoe de financiële markten presteren en hoe de economie reageert.”

Het is de bedoeling dat de Fed woensdag om 14.00 uur ET haar rentebesluit bekendmaakt, samen met haar nieuwe economische projecties. Powell zal om 14.30 uur ET spreken.

READ  Ontmoeting Loekasjenko-Xi: Poetin-bondgenoot ontmoet de Chinese president Xi Jinping in Peking

Het probleem is dat ze hun voorspelling tot dinsdag kunnen wijzigen, maar hoe weet iemand dat?

Diane Swank

Hoofdeconoom bij KPMG

Capen verwacht de prognoses van de centrale bank voor een hogere eindrente, of het eindpunt van renteverhogingen, dan in december. Hij zei dat het tegen 2023 zou kunnen stijgen tot 5,4% ten opzichte van de vorige prognose van 5,1%.

Jimmy Chang, chief investment officer van het Rockefeller Global Family Office, zei dat hij verwachtte dat de Fed de rente met een kwartpunt zou verhogen om het vertrouwen te vergroten, maar gaf aan dat het klaar was met renteverhogingen.

“Het zou me niet verbazen als we een rally krijgen, want historisch gezien wanneer de Fed stopt met wandelen en in die pauzemodus gaat, is de eerste reflexmatige reactie van de aandelenmarkt een rally”, zei hij.

Hij zei dat de centrale bank niet zou zeggen dat ze zou pauzeren, maar haar boodschap op die manier zou kunnen interpreteren.

“Voor nu willen ze in ieder geval deze sfeer van stabiliteit of optimisme behouden”, zei Chang. “Ik denk niet dat ze iets gaan doen dat de markt zou kunnen beïnvloeden… Aan hen [projections]Ik denk dat de markt zal denken dat dit de ultieme stijging is.”

Diane Swonk, hoofdeconoom bij KPMG, zei dat ze verwachtte dat de Fed haar renteverhogingen zou pauzeren vanwege economische onzekerheid en dat een inkrimping van de bankleningen zou neerkomen op een verkrapping van het beleid van de centrale bank.

Hij verwachtte voorlopig geen leidraad voor toekomstige verhogingen en Powell kon benadrukken dat de centrale bank de ontwikkelingen en economische gegevens in de gaten houdt.

“Ik denk niet dat hij dat kan. Ik denk dat hij alle opties op tafel moet leggen en moet zeggen dat we zullen doen wat nodig is om prijsstabiliteit en fiscale stabiliteit te bevorderen”, zei Swank. “We hebben wat plakkerige inflatie. Er zijn tekenen dat de economie aan het verzwakken is.”

Hij verwacht ook dat de centrale bank het moeilijk zal maken om haar driemaandelijkse economische prognoses te leveren, aangezien de problemen waarmee banken worden geconfronteerd voor meer onzekerheid hebben gezorgd. De Fed kan de projecties tijdelijk opschorten, zoals tijdens de pandemie in maart 2020, zei Swank.

READ  voorzitter e. Verslag van Gordon Key, Athletic Director Ren Baker & Bob Huggins

“Ik denk dat het belangrijk is om er rekening mee te houden dat het de voorspelling op onbekende manieren verandert. Je wilt op de een of andere manier niet te veel compromissen sluiten”, zei hij. Swonk verwacht dat de Fed haar zogenaamde ‘dot plot’, een grafiek die de anonieme prognoses van centrale bankambtenaren over het verloop van de rentetarieven laat zien, nog even op zich laat wachten.

“Het probleem is dat ze hun voorspelling tot dinsdag kunnen wijzigen, maar wie weet hoe? Je wilt dat de Fed verenigd is. Je wilt geen meningsverschillen”, zei Swank. “In werkelijkheid kunnen deze puntdiagrammen van dag tot dag veranderen. Twee weken geleden was de Fed-voorzitter klaar om 50 basispunten te gaan.”

Alleen al de verkrapping van de financiële voorwaarden zou de invloed kunnen hebben van een renteverhoging van de centrale bank met 1,5 procentpunt, en dat zou ertoe kunnen leiden dat de centrale bank later dit jaar de rente verlaagt, afhankelijk van de economie, zei Swank. De termijnmarkt voorspelt een drastischere renteverlaging dan economen, met een volledig procentpunt – of vier kwartpunten – dit jaar alleen.

“Als ze zeggen dat ze zullen verhogen en pauzeren, zal de markt eigenlijk gelijk hebben. Als ze niets doen, zal de markt nerveus zijn als de Fed hun inflatiestrijd steunt na twee weken van onzekerheid”, zei Peter Pookvar. Functionaris van Bleakley Financial Group. “Hoe dan ook, we hebben een hobbelige weg voor ons.”

Een centrale bank kan een verrassende zet doen door de stroom effecten van haar balans te stoppen. Naarmate staatsobligaties en hypotheken vervallen, zal de centrale bank ze niet langer vervangen zoals tijdens en na de pandemie om de financiële markten van liquiditeit te voorzien. Het veranderen van de balansstroom was onverwacht, zei Capen. In januari en februari kwam er ongeveer 160 miljard dollar van de balans, zei hij.

Maar de balans is onlangs hersteld.

“Het saldo steeg met ongeveer $ 300 miljard, maar ik denk dat het meeste daarvan naar bedrijven ging die al bekend waren”, zei hij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *