De Familie Le, Deel 13

Vader Duc vertelt aan opa wat Tommy allemaal bedacht heeft, om voor de familie Le aan geld te komen. Over de weekhartigheid van de westerlingen, die maar al te graag geld uitgeven, om te voorkomen dat honden worden gegeten.

Het Puppy Parent Plan, zei ik, waar haal je het vandaan? Van het internet, pa. S.O.S. Hondendorp ook. Ik heb gekeken welke organisaties het meeste geld ophalen en hoe ze zichzelf verkopen. Ik heb de namen een beetje aangepast, dat is alles. Hij liet het klinken alsof het simpel was.’

Deel 13: Tommy schrijft brieven

Opa heeft zijn ogen gesloten. Duc veegt wat vocht van zijn kin. Dan gaat hij verder. ‘Ik zat een tijdje stil te zwijgen en dat allemaal op me in te laten werken. Tommy was weer in zijn eigen wereld verdwenen. Hij draafde van kraampje naar kraampje als een huisvrouw op betaaldag. Soms grinnikte hij, al kon ik op het scherm niks zien dat komisch was. Hij is ons allemaal ver vooruit dacht ik. En die honden, vroeg ik na een tijdje, ga je daar nog wat voor doen? Wat zeg jij altijd over familie, pa? Familie gaat voor, zei ik. Familie gaat voor, zei Tommy.’

Het dating project was geen succes geworden. Phoenix had al gauw alle interesse verloren en weigerde met haar overzeese aspirantverloofden te skypen. Neil uit Canada had het af laten weten. Hij had op de site van Orient Cupid een meisje ontmoet dat minder moeilijk deed, schreef hij in zijn laatste mailtje. ‘Het vuile bedriegertje,’ mompelde Tommy terwijl hij het bericht naar de prullenbak verwees. De mailtjes van Rudolph uit Zwitserland werden steeds huileriger. Middenin de compositie van een antwoord had Tommy er plotseling genoeg van en klikte ook deze aanbidder de vergetelheid in. Maar de ervaring was nuttig geweest en de camera kwam goed van pas. Red een hond uit de pot begon te lopen. Er waren inmiddels vier adoptiefouders, een donateur van ‘S.O.S. Hondendorp’ en twee verzoeken om informatie. Mensen die een hondje adopteren hebben veel te vertellen. De eerste e-mail van de ochtend kwam uit Amerika.

Beste mensen,

Wat een mooi initiatief!

Wij werden hierdoor getroffen en willen graag een puppy adopteren, dat wij de naam Lisa geven ter nagedachtenis aan onze Lisa. Vijftien jaar hebben wij van haar vrolijke aanwezigheid mogen genieten en op Nieuwjaarsdag van dit jaar is zij zacht ingeslapen met een spuitje. De laatste maanden was zij incontinent en kon alleen maar in kringetjes lopen, wat akelig was om te zien. Onze kleindochter Marie-Jean heeft het er nog steeds erg moeilijk mee. Wij hebben haar verteld dat in een ver land Lisa opnieuw geboren is. Onze bijdrage hebben wij overgemaakt naar het vermelde rekeningnummer. Wij kijken uit naar een mooie foto van Lisa, die wij willen inlijsten voor Marie-Jean.

Met hartelijke groeten,

Annie en Bill McCarthy, Antilope, Oregon, USA.

Tommy kijkt het internetcafé rond. Het is rustig. De kinderen zitten in de klas. Hij begint te typen.

Beste meneer en mevrouw McCarthy,

Namens alle vrijwilligers van de stichting ‘Red een hond uit de pot’ wil ik u hartelijk dank zeggen voor uw steun. U kunt er verzekerd van zijn dat uw bijdrage goed terecht komt. De taak die wij ons hebben gesteld – een einde maken aan de consumptie van hondenvlees in dit land en overal ter wereld – is gigantisch, maar elke pup die uit de pot wordt gered is een lichtpuntje en geeft ons de kracht om door te gaan.

Bijgaand stuur ik een mooie foto van Lisa. Lisa is nu bij ons in het hondendorp en is een levenslustig meisje. Ze heeft gisteren haar wormkuur gehad. Elke drie maanden zullen wij u een berichtje sturen hoe het met Lisa gaat en een actuele foto. Aan het eind van het jaar kunt u de adoptie voortzetten of een nieuw puppy adopteren.

Nogmaals ons aller dank voor uw onmisbare hulp.

Met vriendelijke groeten en een poot van Lisa,

Hoc Le, directeur stichting ‘Red een hond uit de pot’

Tommy zoekt in zijn fotoarchief en kiest een bruinzwart puppy in een tuin in een van de betere wijken. Het is een van de weinige foto’s in zijn collectie zonder tralies of ketting. Met de cursor al op ‘send’ denkt hij een tijdje na. Dan voegt hij een paar regels toe. Die kleindochter heeft hem aan het denken gezet.

P.s. Staat u ook eens stil bij de mogelijkheid het Puppy Parent Plan op te nemen in uw testament. Met een legaat verzekert u ook toekomstige generaties puppies van een lang en zorgeloos leven.

Hij opent de volgende e-mail.

Eten ze bij jullie honden? Wat een apenland. Ik dacht dat alleen Chinezen dat deden. Maar ja, jullie zijn ook spleetogen. Ik ben zelf meer een kattenmens. Ziek word je van al dat gevraag om hulp voor zwarten en bruinen en aardbevingen en wat nog meer. Maar als je niks geeft komen ze het halen. Dan komen ze naast je wonen en doen of ze thuis zijn. Hiernaast slachten ze schapen. Wat zijn dat voor mensen. Moet ik daaraan geven? Dat zijn geen mensen. Dat zijn zelfs geen dieren. Want van dieren hou ik. Zorg ervoor dat die Chinezen van jullie geen honden meer eten. Doe mij een grote, geen soort pekinees. Hij heet Hermann.

Gertrude Hölzenbein.

Tommy zoekt Gertrude op en ziet dat het een vrouwennaam is.

Geachte mevrouw Hölzenbein,

Namens al onze medewerkers hartelijk dank voor uw steun. Wees ervan verzekerd dat uw bijdrage goed wordt besteed. Wij hebben ons ten doel gesteld de consumptie van hondenvlees door Chinezen en andere spleetogen waar ook ter wereld een halt toe te roepen. Dankzij mensen zoals u, met een hart voor dieren, kunnen wij ons werk doen.

Hij kijkt naar de foto van Lisa. Waarom ook niet? Hij heeft weinig verstand van honden, maar het is een mollig beestje. Daar zou best eens een flinke hond uit kunnen groeien.

Bijgaand stuur ik u een foto van Hermann.

Dan gaat hij naar het CMS van ‘Red een hond uit de pot’ en plakt het stukje tekst dat hem eerder die ochtend had laten glimlachen in de rubriek Nieuws.

Hondendieven gelyncht

Twee vermoedelijke hondendieven zijn door een woedende menigte doodgeslagen toen ze de dieren probeerden te verkopen aan een restaurant, zo liet een politiewoordvoerder vandaag weten.

De politie heeft een onderzoek geopend naar de dood van twee mannen, 31 en 41 jaar oud, die afgelopen woensdag in een afgelegen en arme regio in het centrale binnenland werden vermoord.

‘Hondendieven moeten veroordeeld worden, maar mensen doodslaan is ook een zware wetsovertreding,’ zo citeerde de nationale nieuwsdienst een politieofficier. ‘Wij onderzoeken de moorden om de schuldigen te straffen’, voegde hij hieraan toe.

De populariteit van hondenvlees heeft de afgelopen tijd geleid tot een toename van het aantal aangiften van diefstal van honden. De waarde van hondenvlees – gemiddeld 6 dollar per kilo – is voor de politie te laag om in actie te komen en er worden steeds meer gevallen gerapporteerd waarin woedende diereneigenaren het heft in eigen handen nemen.

Restauranteigenaren zeggen dat het moeilijk te zien is welke dieren zijn gestolen.

 

Rob Verschuren
Over Rob Verschuren 47 Artikelen
Een half leven lang op weg naar het Zuiden, heeft Rob Verschuren via België, Frankrijk en India in 2009 Nha Trang, Vietnam bereikt. Nu hoeft hij niet meer verder. In zijn hangmat aan de Zuid-Chinese Zee schrijft hij reclame voor klanten en fictie voor zijn plezier.