De Conservatieve Partij van de Britse premier Sunak werd door de kiezers afgewezen bij de lokale verkiezingen

  • Eerste grote verkiezingstest voor premier Sunak
  • Conservatieven verliezen 1.000 zetels – opiniepeiling
  • Labour zegt dat het de volgende algemene verkiezingen zal winnen

LONDEN, 5 mei (Reuters) – De conservatieven van de Britse premier Rishi Sunak kregen vrijdag te maken met de uitslag van de lokale verkiezingen toen de kiezers zijn partij bestraften na een jaar van politieke schandalen, inflatie en stagnerende economische groei.

Terwijl regerende partijen het vaak moeilijk hebben bij tussentijdse verkiezingen, zullen de resultaten van de Britse raad de grootste en laatste test zijn voor het kiezersentiment vóór de volgende algemene verkiezingen volgend jaar.

Sunak kwam in oktober aan de macht te midden van een crisis in de kosten van levensonderhoud, groeiende bezorgdheid over de gezondheidszorg, wijdverbreide vakbondsacties die de openbare diensten hebben verstoord en een afnemend enthousiasme voor het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten.

Slechts een kwart van de 8.000 raadszetels in de lokale autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse dienstverlening zoals vuilnisbakken en scholen, werd geteld.

De resultaten, die geen invloed hadden op de meerderheid van de regering in het parlement, zorgden ervoor dat de conservatieven netto 235 zetels verloren, terwijl de belangrijkste oppositie Labour 122 zetels toevoegde en de liberaal-democraten er 63 wonnen.

Labour zei in een verklaring dat de resultaten het op het goede spoor zetten om de volgende algemene verkiezingen te winnen met acht punten meer dan de conservatieven.

De partij van Sunak verloor van Labour op belangrijke doelzetels in het noorden en zuiden van Engeland, terwijl de liberaal-democraten hun intrede deden in de rijkere delen van het zuiden.

READ  Rusland vuurt raketten af ​​op Oekraïne: live updates

De premier vertelde verslaggevers dat de resultaten tot nu toe aantonen dat de mensen willen dat zijn regeringspartij hun prioriteiten waarmaakt, maar dat het nog te vroeg is in het proces van bekendmaking van de resultaten om definitieve beslissingen te nemen.

John Curtis, de populairste opiniepeiler van Groot-Brittannië, zei dat de conservatieven op basis van de resultaten tot nu toe in “aanzienlijke electorale problemen” verkeren, met een nettoverlies van ongeveer 1.000 zetels, in lijn met de meest pessimistische voorspelling van de partij.

De omslag van vier punten naar Labour vanaf 2019 was minder dan verwacht, gezien de voorsprong van twee cijfers in opiniepeilingen, maar kleinere partijen doen het beter bij lokale verkiezingen.

“Hoewel de afwijzing van de kiezers aan de conservatieven ondubbelzinnig is geweest, kan er nog enige twijfel zijn over het niveau van hun enthousiasme voor het Labour-alternatief”, zei hij.

Het volledige beeld van het standpunt van de partijen zal pas vrijdag duidelijk worden, wanneer de meeste vergaderingen hun resultaten bekendmaken.

Een ‘verschrikkelijke’ nacht voor de Conservatieven

Sunak heeft geprobeerd de geloofwaardigheid van de conservatieven te herstellen sinds hij in oktober premier werd, de derde premier van de partij in het afgelopen jaar.

Boris Johnson werd eruit geschopt als leider van partijen die in overheidsgebouwen werden gehouden tijdens de COVID-19-lockdowns, terwijl Liz Truss werd neergehaald na een gok op belastingverlagingen die de reputatie van Groot-Brittannië op het gebied van fiscale stabiliteit aantastte.

De partij van Sunak verloor de controle over ten minste acht raden in wat Plymouth-parlementslid Jonny Mercer zei dat het een “verschrikkelijke” nacht was voor de conservatieven.

READ  2023 Packers NFL-schema: data, tijden, tv Jordan Love Era begint voor Green Bay

De conservatieven verloren meer dan 1.300 zetels toen de meeste van deze lokale verkiezingen voor het laatst werden betwist in 2019, wat naar verwachting de verliezen bij deze verkiezingen zou helpen verminderen.

Labour won het Brexit-referendum van 2016 in sommige gebieden die het verlaten van de EU steunden, en de partij moet winnen als ze een meerderheid wil behalen bij de volgende algemene verkiezingen.

In de vroege uren van vrijdag won Labour de controle over de raden van Plymouth, Stoke-on-Trent en Medway, drie belangrijke slagveldgebieden die als essentieel worden beschouwd voor de hoop van de partij om weer nationaal aan de macht te komen.

“Vergis je niet, we zullen een Labour-meerderheid hebben bij de volgende algemene verkiezingen”, zei Labour-leider Keir Starmer tijdens een bezoek aan Medway.

Rapportage door Andrew MacAskill; Bewerking door Michael Perry

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *