Hongkong (CNN) Europese landen eisen antwoorden van Peking nadat de topdiplomaat in Parijs de soevereiniteit van de voormalige Sovjetrepublieken in twijfel trok in opmerkingen die de inspanningen van China ondermijnen om gezien te worden als een potentiële bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne.
Reacties door van China Le Che, de ambassadeur in Frankrijk, zei tijdens een televisie-interview dat voormalige Sovjetstaten geen “effectieve status in internationaal recht” hebben, wat een diplomatieke schok veroorzaakte, vooral in de Baltische staten.
De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis bevestigde maandag dat Litouwen, Letland en Estland Chinese vertegenwoordigers zullen bellen en om uitleg zullen vragen.
Ambtenaren uit Oekraïne, Moldavië, Frankrijk en de Europese Unie reageerden allemaal op Lu’s opmerkingen met hun eigen kritiek.
Lu zei het bovenstaande terwijl hij de vraag beantwoordde KrimHet maakte deel uit van Oekraïne dat in 2014 illegaal door Rusland werd geannexeerd.
“Zelfs deze voormalige Sovjetstaten hebben geen effectieve status in het internationaal recht omdat er geen internationale overeenkomst is om hun status als soevereine staten af te dwingen”, zei Lu. Opmerkend dat de kwestie van de Krim “afhangt van hoe het probleem wordt waargenomen”, was het “aanvankelijk Russisch” en vervolgens “gegeven aan Oekraïne tijdens het Sovjettijdperk”.
Deze opvattingen leken de soevereiniteit te ontkennen van onafhankelijke staten en landen die na de val van de Sovjet-Unie in 1991 lid werden van de Verenigde Naties. De brute invasie van Oekraïne in Rusland Onder president Vladimir Poetin visie Het land hoort bij Rusland te horen.
China heeft tot nu toe geweigerd de Russische agressie in Oekraïne te veroordelen of op te roepen tot terugtrekking van zijn troepen, maar heeft in plaats daarvan aangedrongen op terughoudendheid door “alle partijen” en de NAVO ervan beschuldigd het conflict aan te wakkeren. Het blijft ook de diplomatieke en economische banden met Moskou verdiepen.
EU-chef buitenlandse zaken Joseph Borrell reageerde zondag en noemde het “onaanvaardbaar”.
“De EU kan er alleen maar van uitgaan dat deze aankondigingen niet het officiële beleid van China vertegenwoordigen”, zei Borrell in een verklaring. Rapport op Twitter.
Volgens Reuters reageerde Frankrijk zondag ook, waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn “volledige solidariteit” uitsprak met alle getroffen bondgenoten en China opriep om te verduidelijken of de opmerkingen zijn standpunt weerspiegelden.
Verschillende leiders in voormalige Sovjetstaten, waaronder Oekraïne, sloegen snel terug na het interview, dat vrijdag werd uitgezonden op de Franse zender LCI.
De Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Ringevics riep op tot “een verklaring van Chinese zijde en een volledige intrekking van deze verklaring”. Registreer op Twitter Zaterdag.
Hij beloofde de kwestie aan de orde te stellen tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken die naar verwachting de betrekkingen met China zullen bespreken.
“Het is vreemd om zo’n absurde versie van de ‘geschiedenis van de Krim’ te horen van een vertegenwoordiger van een land dat voorzichtig is met zijn duizendjarige geschiedenis”, zegt Mykhailo Podoliak, een adviseur van de Oekraïense presidentiële administratie. schreef op Twitter.
“Als je een belangrijke politieke speler wilt zijn, praat dan niet de propaganda van Russische buitenstaanders na…”
Gevraagd naar de opmerkingen van Lu tijdens een reguliere persconferentie op maandag, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat China de “soevereine staat” van voormalige Sovjet-Unielanden respecteert.
“Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was China een van de eerste landen die diplomatieke betrekkingen aanging met relevante landen. China heeft zich altijd gehouden aan de principes van wederkerigheid en gelijkheid bij het bevorderen van zijn vriendschappelijke en coöperatieve bilaterale betrekkingen”, aldus de woordvoerder. Zei Mao Ning zonder direct vragen te stellen over Lu’s opmerkingen.
China’s Europese betrekkingen
Het is niet de eerste keer dat Lu – een prominente stem – de agressie van China uitspreekt “Wolf Warrior” boodschappers — Zijn opmerkingen hebben geleid tot controverse.
“Hij was een bekende provocateur”, zegt Jean-Pierre Gabeston, professor politieke wetenschappen aan de Hong Kong Baptist University.
“Maar hij is een diplomaat, hij vertegenwoordigt zijn regering, dus het weerspiegelt het denken in China over de kwestie”, zei hij. Hij zei echter dat “dit niet het moment is voor China om zijn relatie met Frankrijk in gevaar te brengen”.
De commentaren zetten Peking in de schijnwerpers op een bijzonder kritiek moment voor zijn Europese diplomatie.
De betrekkingen zijn gespannen nu Europa een meer ontspannen kijk heeft op China Versterking van de betrekkingen met Rusland En weigert de invasie van Poetin te veroordelen.
Peking heeft de afgelopen maanden geprobeerd zijn imago te herstellen en zijn neutraliteit in het conflict te benadrukken. Verlangen om een ”constructieve rol” te spelen. In dialoog en onderhandelingen voedt het de discussie in de Europese hoofdsteden over hoe de relatie met China, een belangrijke economische partner, moet worden gekalibreerd.
Dat debat werd geïntensiveerd na een bezoek aan Peking deze maand De Franse president Emmanuel MacronHij ondertekende tijdens een bezoek samenwerkingsovereenkomsten met China en zag het als een kans om met Peking samen te werken om vrede in Oekraïne te brengen.
De stemmen in voormalige Sovjetstaten, waarvan velen zich herinneren dat ze onder communistische dictaturen hebben geleefd, behoorden tot de meest kritische stemmen over een dergelijke benadering in Europa.
“Als iemand zich nog steeds afvraagt waarom de Baltische staten China niet vertrouwen als bemiddelaar voor vrede in Oekraïne, hier is een Chinese ambassadeur die beweert dat de Krim Russisch is en dat de grenzen van onze landen geen wettelijke basis hebben”, zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis. Hij schreef op Twitter Zaterdag na het interview van Lu.
“China is er steeds meer in geslaagd om gezien te worden als een verantwoordelijke macht die een constructieve rol kan spelen in een vredesproces in Oekraïne”, zegt Moritz Rudolph, een fellow en onderzoeker aan het Paul Tsai China Center aan de Yale Law School in de VS. ”
“Als het ministerie van Buitenlandse Zaken (VRC) geen afstand neemt van de woorden van ambassadeur Lu, valt nog te bezien of de leiding in Peking beseft hoe schadelijk die woorden zullen zijn voor haar ambities in Europa”, zei hij.
Het “officiële standpunt en de praktijk” van China is in tegenspraak met de opmerkingen van Lu, die zegt dat China de soevereiniteit van Rusland over de Krim of enig gebied dat het sinds 2014 heeft geannexeerd, niet erkent.
Anderen suggereerden dat de opmerkingen van Lu licht konden werpen op de ware diplomatieke prioriteiten van Peking.
Voor Rusland wordt het opgeven van de controle over de Krim algemeen gezien als een niet-starter voor een mogelijke vredesregeling in Oekraïne. Volgens Yun Sun, directeur van het China-programma bij het Stimson Center, een in Washington gevestigde denktank, zal Peking deze vraag misschien moeilijk kunnen beantwoorden.
“Het is onmogelijk voor China om deze vraag te beantwoorden. China’s relatie met Rusland is waar zijn invloed vandaan komt”, zei hij, erop wijzend dat Lu een “beter antwoord” had kunnen geven.
“Tussen het saboteren van China’s relatie met Rusland en het boos maken van Europa, koos (Lu) voor het laatste.”
Xiaofei Xu en Wayne Chang van CNN droegen bij aan de rapportage.