De Britse inflatie daalde in juni tot een meer dan verwachte 7,9%

  • Door Reuters ondervraagde economen hadden een stijging van 8,2% op jaarbasis voorspeld in de totale consumentenprijsindex, na een warmer dan verwachte 8,7% in mei.
  • De kerninflatie – exclusief volatiele energie-, voedsel-, drank- en tabaksprijzen – bleef steken op 6,9% op jaarbasis.

Uitzicht op de skyline van het financiële district van de City of London.

Mike Kemp | Op foto’s | Goede foto’s

LONDEN – De Britse inflatie is in juni aanzienlijk afgekoeld en kwam met 7,9% op jaarbasis onder de consensusverwachtingen uit.

Door Reuters ondervraagde economen hadden een jaarlijkse stijging van de totale consumentenprijsindex van 8,2% voorspeld, na een warmer dan verwachte 8,7% in mei.

Op maandbasis steeg de totale CPI met 0,1%., Onder de consensusschatting van 0,4%. De kerninflatie – exclusief volatiele energie-, voedsel-, drank- en tabaksprijzen – bleef steken op 6,9% op jaarbasis.

Dalende prijzen voor motorbrandstof leverden de grootste neerwaartse bijdrage aan de maandelijkse verandering in het CPI-jaartarief, zei het Office for National Statistics woensdag. De voedselprijzen stegen in juni, maar waren lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De ONS voegde eraan toe: “Er zijn geen opwaartse bijdragen die de verandering in het tarief grotendeels zouden compenseren.”

Sterling daalde woensdag 0,6% ten opzichte van de dollar tot $ 1,296 vanaf 07:50 uur Londense tijd.

Chief Secretary van de Schatkist John Glenn vertelde woensdag aan CNBC dat de groter dan verwachte daling van de inflatie “zeer bemoedigend” was.

“Maar er is geen zelfgenoegzaamheid hier in de schatkist,” voegde hij eraan toe. “We werken nauw samen met de Bank of England om te proberen het dit jaar te halveren tot de langetermijnnorm van 2%.”

READ  Zeldzame sneeuwstorm richt zich op Zuid-Californië

Het VK blijft kampen met hoge inflatie, waarvan zowel de regering als de Bank of England hebben gewaarschuwd dat deze in de economie zou kunnen wortelen, aangewakkerd door een crisis in de kosten van levensonderhoud en stijgende brandstofloonkosten in een krappe arbeidsmarkt.

De gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, en de Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, vertelden eerder deze maand een publiek in Londen dat hogere loonregelingen hun inspanningen om de inflatie onder controle te houden, schaadden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelde vorige maand dat het VK dit jaar het hoogste inflatieniveau van alle geavanceerde economieën zou ervaren, met een algemeen jaarlijks percentage van 6,9%.

De Bank of England voerde vorige maand een renteverhoging van 50 basispunten door, de 13e op rij, terwijl het monetairbeleidscomité worstelt om de vraag te beteugelen en de inflatie in toom te houden.

De markten prijzen nog een agressieve stijging van een half punt in tot 5,5% tijdens de vergadering van de MPC in augustus, nadat de Britse basisrente de afgelopen 20 maanden van 0,1% naar 5% ging.

Een ‘licht van licht’

Suren Thiru, economisch directeur van het Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales, zei dat de publicatie van woensdag over de hardnekkig hoge kerninflatie en voedselkosten “waarschijnlijk geen echte verlichting zal bieden aan huishoudens en bedrijven die het moeilijk hebben”, terwijl de energie- en brandstofprijzen de kerninflatie “in de goede richting” bewegen.

“Een grote daling in juli na de daling van de inflatie in juni, in combinatie met lagere energierekeningen – als gevolg van Ofgem’s verlaging van het energieprijsplafond – zal het totale tarief waarschijnlijk onder de 7% brengen”, zei de heer in een verklaring.

READ  HSBC Q4, inkomstenrapporten voor het volledige jaar 2022

De kerninflatie zou naar beneden moeten blijven evolueren, zei hij, aangezien de vertraagde effecten van het monetaire beleid van de Bank of England en de belastingverhogingen van de overheid de vraag onder druk zetten. Hij waarschuwde echter dat dit “vooral ten koste zou gaan van een zwakke economie en hoge werkloosheid”.

“Terwijl de rente in augustus weer zal stijgen, kan te veel aandacht voor de huidige inflatiecijfers om de rente vast te stellen schade toebrengen aan beleidsfouten als gevolg van het lange tijdsverloop tussen renteverhogingen en hun impact op de bredere economie”, aldus de heer.

Marcus Brooks, chief investment officer bij Quilter Investors, zei dat de daling van de CPI “een sprankje licht” vertegenwoordigde, maar “ons opnieuw doet afvragen” waarom het VK de slechtste van de grote economieën is als het gaat om inflatie.

“De vraag heeft zowel de inflatie als de stijgende tarieven doorstaan, maar er verschijnen scheuren en aangezien hypotheekhouders worden blootgesteld aan de huidige tarieven, zal de economie daar waarschijnlijk onder lijden.”

Nu de regering voor verkiezingen staat in 2024, zijn verdere verhogingen van de Bank of England-tarieven en fiscale verkrapping onwaarschijnlijk, merkte Brooks op, en kan deze weg naar een recessie volgend jaar nodig zijn om de inflatie weer op het doel te krijgen.

“De inflatie zou binnenkort moeten terugkeren naar een acceptabeler niveau, maar we hebben gezien dat deze projecties onvoorspelbaar zijn”, voegde hij eraan toe.

“Voor beleggers betekent dit dat ze hun toevlucht moeten zoeken bij kwaliteitsbedrijven die in deze moeilijke omgeving kunnen navigeren, terwijl ze ook vastrentende beleggingen in het VK, zoals gilts, moeten overwegen, aangezien deze tegen aantrekkelijke prijzen kijken nu we moeilijke economische tijden tegemoet gaan.”

READ  De vermiste makaken van de dierentuin van Dallas zijn gevonden in een kast en de politie zegt dat onderzoekers nog steeds een specifieke man willen vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *