De bemanning van het ruimtestation verwelkomt de vervanging van de Sojoez tijdens de voorbereidingen voor de lancering van de Crew Dragon in Florida

Het onbemande Russische Sojoez-bemanningsruimtevaartuig voerde zaterdag een vlekkeloze geautomatiseerde koppeling met het internationale ruimtestation ISS uit. Beschadigd bootschipZorgen voor een betrouwbare reddingsboot voor drie van de bemanningsleden van het lab en een veilige rit naar huis aan het einde van een lange missie.

Het perfecte aanmeren was een grote opluchting voor Amerikaanse en Russische planners nadat een micrometeoroïde-aanval de Sojoez verlamde die geparkeerd stond bij het labcomplex.

De Sojoez MS-23/69S-shuttle naderde langzaam het internationale ruimtestation ISS op 25 februari 2023, na een vlekkeloos geautomatiseerd rendez-vous, met voorraden en uitrusting in plaats van bemanning. Het schip vervangt een andere Sojoez die in december werd beschadigd door een micrometroïde aanval.

NASA


Met een vervangend ruimtevaartuig op zijn plaats, is NASA duidelijk om de SpaceX Crew Dragon-capsule vroeg op maandag te lanceren vanuit Kennedy Space Center in Florida, die nog een vierkoppige bemanning naar de buitenpost zal vervoeren.

Missiemanagers kwamen zaterdagavond bijeen voor een formele beoordeling van de gereedheid voor lancering, rondden enkele openstaande kwesties af en stemden om door te gaan met aftellen.

“We hadden vandaag een goede beoordeling. Ik dacht dat het behoorlijk grondig was met alle Falcon 9-systemen, de (Crew) Dragon-systemen en de grondsystemen”, zegt Steve Stich, programmamanager van het commerciële team van NASA.

“In die beoordeling van de gereedheid voor release hebben we ‘go’ gestemd om richting release te gaan. … Het is een opwindende tijdlijn en we kijken uit naar een goede release op maandagochtend.”

Het aanmeren van de Sojoez betekende een belangrijke mijlpaal, waardoor de zorgen over hoe de drie stationvliegers veilig terug naar de aarde konden worden gebracht, werden weggenomen.

Een camera op het naderende Sojoez-ruimtevaartuig is bijna perfect uitgelijnd met het dockingdoel in de Poisk-module van het ruimtestation vlak voordat het voertuig contact maakt.

NASA/Roscosmos


Het Sojoez MS-23/69S-ruimtevaartuig is donderdag opgestegen vanaf de Bajkonoer-kosmodroom in Kazachstan, met voorraden en uitrusting in plaats van een bemanning, en leidde het om 19:58 uur naar een perfecte automatische koppeling aan de Russische Poisk-module met uitzicht op de ruimte. ET.

De nieuwe Sojoez zal het MS-22-voertuig vervangen dat afgelopen september Sergei Prokofjev, Dmitry Betlin en NASA-astronaut Frank Rubio in een baan om de aarde bracht.

Oorspronkelijk waren ze van plan om volgende maand naar de aarde terug te keren, maar op 14 december kwam hun Sojoez MS-22-voertuig aangevallen Een lijn die koelvloeistof naar de externe radiatoren voert, loopt door een vervormde micrometeoroïde. Als gevolg hiervan werd al het beschikbare koelmiddel de ruimte in verdreven.

Na een analyse concludeerden Russische ingenieurs dat het ruimtevaartuig de drie bemanningsleden niet veilig naar de aarde kon terugbrengen, gezien de mogelijkheid van oververhitting na het openen van kritieke computers en andere gevoelige apparatuur.

In plaats daarvan lanceerden ze het MS-23-voertuig om als reddingsboot te dienen in het geval van een noodsituatie in de evacuatieklasse, waarbij ze het vermeden zodat de bemanning uiteindelijk naar de aarde kon terugkeren. Om het normale rotatieschema van de bemanning weer op de rails te krijgen, zouden Prokofjev en zijn bemanning een heel jaar in de ruimte doorbrengen in plaats van zes maanden.

Maar met de komst van de Sojoez MS-23-shuttle hebben ze weer een betrouwbare shuttle om ze naar huis te brengen in geval van een medisch noodgeval of andere problemen die onmiddellijke evacuatie van het ruimtestation vereisen.

De Crew-6 Falcon 9 landde begin vrijdag op Pad 39A in het Kennedy Space Center na een rustige start van de eerste fase van de motortest. De lancering van de vierkoppige bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is gepland voor maandag om 01:45 uur EST.

NASA/Joel Kovski


De andere vier bemanningsleden van het ruimtestation – Crew-5-commandant Nicole Mann, Josh Kasada, de Japanse astronaut Koichi Wakata en astronaut Anna Kikina – zijn afgelopen oktober naar het lab gelanceerd aan boord van het SpaceX Crew Dragon-ruimtevaartuig. Ze zijn van plan om op 6 maart terug te keren naar de aarde.

Hun vervangers – Crew-6 commandant Stephen Bowen, Woody Hoburg, astronaut Andrei Fedayev en astronaut Sultan Alnyadi uit de Verenigde Arabische Emiraten – zullen maandag om 01:45 uur vanaf Pad 39A in het Kennedy Space Center worden gelanceerd.

Bowen en zijn team bonden donderdagnacht hun Crew Dragon vast en namen deel aan het aftellen van de generale repetitie. Uren later, nadat de bemanning het pad had verlaten, testten SpaceX-ingenieurs de motoren van de eerste trap van de Falcon 9 om te controleren of ze klaar waren om te vliegen.

De bemanning is van plan om zondag pas na 23.00 uur met het echte werk te beginnen. Uitgaande van een tijdige lancering op maandagochtend, zal de Crew-6-shuttle dinsdag om 02:38 uur het ruimtestation bereiken en aanmeren in de naar de ruimte gerichte poort van de voorwaartse Harmony-module. De Crew-5-flyers sluiten zes dagen later de 151 dagen durende missie af.

READ  Rusland vuurt raketten af ​​op Oekraïne: live updates

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *