De beklimming van Phu Chi Fa

 

De leeuwenkop
Met enige verbeelding, de leeuwenkop van Phu Chi Fa

Eén van de hoogtepunten, letterlijk dan, als er bezoek komt vanuit België is toch wel de leeuwenkop van Phu Chi Fa. Doi Pha mon is met zijn 1628 meter een hele klim. Dit keer kwam het bezoek niet uit België, maar uit Bangkok, namelijk Ratcha de zus van mijn vrouw. Ook op de bewoners van Bangkok, dat toch 800 km zuidelijker ligt dan Chiang Rai, is het noorden met zijn bergen een heel mooie attractie. In de winter komen er horden toeristen uit die regio om te voelen wat koud betekent, ook al is het op de top met 16, 17 graden niet echt koud te noemen.

Jonge gidsen zorgen voor een uitstekende begeleiding

Gelukkig kun je de eerste 1500 meter omhoog klimmen met de auto, en doen we slechts de laatste 100 meter te voet langs een goed begaanbaar pad.

Beneden aan het startpunt staan de jonge gidsen klaar om te zorgen dat je niet langs het pad geraakt en de weg niet meer terug zou vinden. De kinderen uit de omliggende bergdorpjes proberen op die manier een centje bij te verdienen.

Verder op het pad staan ook mooie jonge fotomodellen klaar, en voor 20 baht laten ze graag een foto maken van hun mooie traditionele klederdracht.

fotomodel
Ons fotomodel had er vandaag niet echt zin in. Een glimlach kon er niet  vanaf

Verder naar de top, tot op een vijftigtal meter van de leeuwenkop, en dan blijft Ratcha plots stilstaan. Ik probeer haar een beetje aan te sporen met de belofte op een prachtig uitzicht helemaal bovenaan, maar niets helpt. Dan zegt ze stilletjes met een benepen stemmetje “ik heb hoogtevrees en durf echt niet hoger te gaan”. Helemaal uit Bangkok komen, en dan durf je niet verder dan de graskant van de berg te gaan. Maar niks aan de hand, ik zal wel wat foto’s gaan maken en dan bekijk je die later maar.

uitzicht
Spectaculair uitzicht vanaf de top
Laos
800 meter lager ligt een mooi dorpje in Laos
selfie
Selfies maken op de leeuwenkop

Na een tijdje genieten van de koele zuivere lucht bovenop de top vatten we de terugtocht weer aan, begeleid door de gidsen.

Halverwege staat ons entertainment te wachten: twee jongens die zich enigszins  speciaal hebben uitgedost en een draagbare muziekinstallatie bij zich hebben. Ze voeren een klein dansje uit in de hoop een paar baht van ons te krijgen.

entertainment
Entertainment onderweg

Een beetje lager tussen de bomen produceert een bosgeest vreemde tonen op een fluit. Ook hij moet weer beloond worden met een paar baht. Maar heel de omgeving en de mooie uitzichten maken de inspanning van de klim naar de top meer dan de moeite waard.

Bosgeest
Een muzikale bosgeest

 

Gerelateerde berichten

Lode Engelen
Over Lode Engelen 160 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op <a href="http:/www.lodeengelen.be