De BBC-baas heeft ontslag genomen na een ruzie over een leningovereenkomst voor voormalig premier Boris Johnson

Londen (CNN) Een verwarde leider British Broadcasting Corporation (BBC) nam Richard Sharp vrijdag ontslag nadat hij ontdekte dat hij zijn betrokkenheid bij een lening van bijna $ 1 miljoen aan de voormalige Britse premier Boris Johnson niet openbaar had gemaakt.

Sharp zei dat de inbreuk “onzorgvuldig en niet materieel” was, maar zei dat hij aftrad “om de belangen van de BBC voorop te stellen”. Hij ontkende eerder betrokken te zijn bij de regeling of een belangenconflict te hebben, aangezien de lening werd verstrekt voordat hij werd benoemd tot voorzitter van de publieke omroep.

Uit het rapport van Adam Heppinstall bleek dat Sharp “potentiële meningsverschillen niet had bekendgemaakt” aan partijoverschrijdende parlementsleden die de ministers adviseerden over wie ze moesten aanstellen.

“Het aanstellen van de voormalige premier kan het risico hebben gewekt de indruk te wekken dat de heer Sharp niet onafhankelijk zou zijn”, aldus het rapport.

“Beide geheimhoudingen vormden een schending van de Governance Act, aangezien de commissie de ministers niet over deze zaken kon adviseren.”

De voormalige bankier kwam onder druk te staan ​​om af te treden nadat werd beweerd dat Johnson optrad als tussenpersoon toen hij probeerde een lening binnen te halen, weken voordat de toenmalige premier Sharpe in 2021 op zijn post werd benoemd. Sharp vertelde wetgevers in februari. Regel een lening”, trad hij op als een “introductiebureau”.

De BBC, gefinancierd door een jaarlijkse licentievergoeding van £ 159 ($ 193) die wordt betaald door elk huishouden dat een televisie bezit of naar streaming-inhoud kijkt, is dit jaar verwikkeld in controverses na het schorsen van voetbalster Gary Lineker wegens kritiek op het migratiebeleid van de regering.

READ  DeSantis ziet af van diversiteits- en inclusieprogramma's op hogescholen in Florida

Lineker vergeleek een controversiële nieuwe wet die bedoeld is om te voorkomen dat migranten zonder papieren het land binnenkomen op kleine boten en de slogan “Stop the Boats” die erop stond met de taal die in de jaren 1930 in Duitsland werd gebruikt – een vergelijking die woedende reacties opriep van delen van het Britse recht . -Singu-media en veel wetgevers in de regerende Conservatieve Partij.

De voormalige aanvoerder van het Engelse voetbal werd later hersteld nadat zijn collega-presentatoren weigerden zonder hem in de ether te gaan, en het bureau bekeek wat freelancers buiten de nieuwsafdeling wel en niet konden zeggen op sociale media.

Lindsey Isaacs heeft bijgedragen aan dit rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *