De bassist van The Smiths, Andy Rourke, is op 59-jarige leeftijd overleden aan kanker

Andy Rourke, bassist van de Britse alt-rocklegendes The Smiths, is op 59-jarige leeftijd overleden, meldden zijn vertegenwoordigers en voormalige bandleden vrijdag.

“Het is met diepe droefheid dat we het overlijden van Andy Rourke aankondigen na een lange ziekte met pancreaskanker.” Kennisgeving Hij zei op zijn sociale media-pagina’s. “Andy zal herinnerd worden als een vriendelijke en mooie ziel door degenen die hem kenden en als een zeer getalenteerde muzikant door muziekfans. We vragen om privacy in deze droevige tijd.

In een eerbetoon zei Smiths-gitarist Johnny Marr dat de twee elkaar ontmoetten als schooljongens in 1975. “We waren beste vrienden en gingen overal samen naar toe”, zegt Marr schreef op Instagram. Voordat de Smiths bekendheid verwierven, speelden ze als tieners samen in bands in South Manchester, en “het was op die Smiths-platen dat Andy herontdekte als basgitarist”, vertelt hij.

Afkomstig uit Manchester, Engeland, hielp Rourke bij het ontwikkelen van een geluid als onderdeel van een van de meest populaire Engelse bands van de jaren tachtig, The Smiths, die hits produceerden als “There’s a Light That Never Goes Out” en “How Soon It’s Too Soon”. Nu? “.

The Washington Post beschreef het destijds als een van de beste Engelse bands van het decennium.

Nadat de band in 1987 uit elkaar ging, speelde en nam Rourke op met artiesten als The Pretenders en Badly Drawn Boy. In zijn decennialange carrière deed hij dat ook werd gecreëerd Freebass is een supergroep bestaande uit bassisten van Stone Roses en Joy Division.

“Ik kreeg altijd een instrument voor Kerstmis of mijn verjaardag, dus ik gebruikte plastic trompetten, saxofoon, keyboard,” zei Rourke. In een interview uit 2016. “Ik speelde later een beetje cello, maar ik deed het omdat het nodig was op een Smiths-plaat, dus kocht ik er een, stemde het als een bas en ging van daaruit verder.”

READ  Titans release oude LT Taylor Levin, WR Robert Woods

Fans en collega-muzikanten brachten vrijdagochtend vroeg een eerbetoon aan hem.

Suitebassist Matt Osman gezegd Rourke zal herinnerd worden als “een totale ommezwaai – een zeldzame bassist wiens geluid je direct kunt herkennen.”

Rourke speelde vorig jaar voor het laatst op het podium met Marr en zijn band in Madison Square Garden, zei de gitarist, eraan toevoegend dat het een kwestie was van “persoonlijke trots en verdriet”. Hij beschreef het als een “speciaal moment” gedeeld met de familie van de bassist en “zijn vrouw en soulmate Francesca”.

“Het was een kwestie van persoonlijke trots en verdriet dat Andy in september 2022 met mij en mijn band op het laatste podium stond in Madison Square Garden”, aldus Marr. Hij zei dat het “een speciaal moment was dat ik deelde met mijn familie en zijn vrouw en zielsverwant, Francesca.”

Een andere voormalige bandmaat, The Smiths-drummer Mike Joyce, voegde dat toe Rourke was “de liefste, grappigste man die ik ooit heb ontmoet.”

“Andy heeft het gebouw verlaten, maar zijn muzikale nalatenschap leeft voort”, schreef hij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *