De Amerikaanse economie zorgde voor 253.000 banen als teken van een sterke arbeidsmarkt

De werkgelegenheidsgroei in de VS was sterker dan verwacht in april, wat de veerkracht van de economie aantoont, zelfs toen de Federal Reserve aangaf dat het “dichterbij kwam” om de cyclus van renteverhogingen te onderbreken.

Volgens een rapport van het Bureau of Labor Statistics op vrijdag kwamen er in de VS 253.000 niet-agrarische payrollbanen bij, wat de verwachtingen van een recessie in de war schopte.

De algemene loonstijgingen werden gedeeltelijk tenietgedaan door neerwaartse herzieningen van de gegevens van de voorgaande twee maanden, maar de werkloosheidscijfers en loongroeicijfers wezen op aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en deden twijfels rijzen over de vraag of de centrale bank binnenkort zal beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Zoals beleggers hadden verwacht.

De rendementen op tweejaars schatkistpapier stegen naar sessiehoogtes na de publicatie van de gegevens, in lijn met de renteverwachtingen. Het steeg met 0,15 procent tot 3,94 procent op de dag. Handelaren op de termijnmarkt – die de mogelijkheid van een renteverlaging in juli voorafgaand aan het rapport hadden ingeprijsd – sneden die weddenschappen af.

“Dit rapport schetst een beeld van een verhitte arbeidsmarkt, en het rechtvaardigt geen renteverlagingen”, zegt Eric Winograd, senior econoom voor vast inkomen bij AllianceBernstein.

Het werkloosheidscijfer daalde vorige maand tot 3,4 procent, vergeleken met consensusschattingen van 3,6 procent. De uurloonstijging steeg met 0,5 procent voor de maand en steeg met 4,4 procent voor het jaar.

James Bullard, president van de St. Louis Fed, zei dat de arbeidsmarkt nog steeds “erg krap” is en dat het even zal duren voordat de vraag zal afnemen.

READ  Pope heeft de geverifieerde status op Twitter verloren, de Amerikaanse basketballer LeBron James wel

“Geruchten over een naderende ondergang van de economie zijn overdreven”, zei hij tijdens een evenement op vrijdag. Hij voegde eraan toe dat de werkloosheid niet scherp hoeft te stijgen om de inflatie te doen dalen.

De banengroei was in april vooral sterk in de professionele en zakelijke dienstverlening, terwijl het aannemen ook sterk groeide in de sectoren gezondheid, vrije tijd en horeca.

Jack Janasiewicz, portefeuillemanager bij Natixis Investment Managers, zei dat de aanwervingen sterk waren in gebieden die al enige tijd te kampen hebben met een tekort aan arbeidskrachten of die minder economisch gevoelig zijn, terwijl de groei zwak was in meer rentegevoelige gebieden zoals detailhandel en productie.

Lonen zijn een sleutelfactor in de inflatie, met name in de dienstensector, dus economen en investeerders hebben nauwlettend gekeken naar tekenen dat hogere rentetarieven de economie vertragen en de inflatie verminderen.

De gegevens kwamen nadat de Amerikaanse Federal Reserve woensdag haar benchmark Federal Funds-tarief verhoogde tot 5,25 procent, waarmee de 10e opeenvolgende renteverhoging werd aangekondigd. Fed-voorzitter Jay Powell zei dat de arbeidsmarkt “ongewoon krap” was, maar “er zijn tekenen dat vraag en aanbod… weer beter in evenwicht komen”.

Eerder deze week vrijgegeven gegevens ondersteunden de beoordeling van Powell, waarbij vacatures vanaf april 2021 daalden tot een veel kleiner dan verwacht niveau. Toch waren de cijfers van vrijdag de laatste herinnering dat de inflatiedruk hoog blijft.

Powell hield woensdag vol dat het enige tijd zal duren voordat de inflatie de doelstelling van 2 procent van de Fed bereikt, maar investeerders gokken erop dat de Fed de rente zal verlagen, eerst al in juli.

READ  Jets MNF vs. Aaron Rodgers' Bills, eerste avond bij Lions intro om leiders te zien

“De arbeidsmarkt is nog steeds veerkrachtig – je zou het argument kunnen aanvoeren dat de loongroei vertraagt, maar niet snel genoeg… Het is nog steeds een kleine kans, maar ik denk niet dat je het kunt afschrijven en zeggen dat meer loonsverhogingen helemaal verkeerd zijn.” de tafel,” zei Janacewicz.

Beleggers zullen volgende week de publicatie van aanvullende economische rapporten onder de loep nemen om te bepalen of de centrale bank met een pauze zal doorgaan.

David Kelly, de belangrijkste wereldwijde strateeg van JP Morgan, zei dat het “heel dwaas van hen zou zijn om de rente te verhogen”, daarbij verwijzend naar zijn zorgen over een verslechterende bankencrisis. “Ik denk dat ze dom waren om ze zoveel op te voeden als ze deden.”

Het driemaandelijkse onderzoek van de centrale bank onder senior kredietfunctionarissen dat op maandag wordt verwacht, zal inzicht geven in hoe de ineenstorting van verschillende regionale banken de bereidheid om elders te lenen heeft beïnvloed, terwijl het consumentenprijsrapport van woensdag zal aangeven of de inspanningen van de centrale bank om de inflatie onder controle te houden hun vruchten afwerpen.

“Als de centrale bank mensen verrast in juni [with a rate rise]Dit is minder waarschijnlijk een reactie op het werkgelegenheidscijfer en eerder een reactie op het inflatiecijfer”, zegt David Donabedian, chief investment officer bij CIBC Private Wealth.

“We denken nog steeds dat er binnenkort een recessie zal ontstaan [the] Tweede helft van het jaar. . . Maar de markt prijst te snel in voor de omvang van de focus van de Fed.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *