De advocaten van Trump vragen de rechter om de timing van de campagne in de documentenzaak te overwegen

FORT PIERCE, Florida, 18 juli (Reuters) – De advocaten van Donald Trump hebben dinsdag een Amerikaanse federale rechter gevraagd om de voormalige president niet te behandelen als elke andere criminele beklaagde op beschuldiging van het verkeerd omgaan met geheime documenten.

Trump, de koploper voor de Republikeinse nominatie om het op te nemen tegen de democratische president Joe Biden bij de verkiezingen van 2024, heeft gepleit niet schuldig te zijn aan beschuldigingen van het illegaal bezitten van nationale veiligheidsdocumenten na het verlaten van zijn ambt in 2021 en samenzwering om de pogingen van de regering om ze terug te halen te dwarsbomen.

Trump-advocaat Christopher Kiss vroeg de Amerikaanse districtsrechter Eileen Cannon, een door Trump aangestelde plaatsvervanger, om de timing van de Amerikaanse presidentiële campagne te overwegen bij het beslissen wanneer een hoorzitting moet worden gepland.

Cannon heeft geen procesdatum vastgesteld tijdens het proces, dat Trump niet bijwoonde, maar twijfelde aan het verzoek van de aanklagers om in december te beginnen. Hij vroeg advocaat Jay Pratt of er ooit een zaak was geweest met geheime informatie die binnen zes maanden voor de rechter kwam. Pratt zei dat hij geen specifiek geval kon aanwijzen.

Maar Cannon weigerde ook het verzoek van Trump om uitstel voor onbepaalde tijd te accepteren en zei: “We moeten een schema opstellen.”

De documentenzaak is een van de vele waarmee Trump wordt geconfronteerd tijdens zijn tijd in het Witte Huis. Trump zei dinsdag dat de Amerikaanse speciale raadsman Jack Smith, die de documentenzaak aanhangig maakte, een brief naar Trump had gestuurd waarin hij zei dat hij het doelwit was van een grand jury-onderzoek naar zijn pogingen om zijn verkiezingsverlies in 2020 ongedaan te maken.

READ  Gezonken schip uit de Tweede Wereldoorlog met 1.000 geallieerde krijgsgevangenen gevonden: NPR

Tijdens de hoorzitting van dinsdag in de documentenzaak zei Trump-advocaat Kiss dat de zaak zou kunnen leiden tot “de twee belangrijkste kanshebbers voor het presidentschap van de Verenigde Staten voor de rechtbank”, aangezien het Amerikaanse ministerie van Justitie aanklachten indiende onder Biden.

Advocaat David Harbaugh noemde suggesties van politieke inmenging ‘vals’. Hij merkte op dat de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland Smith had aangesteld als speciale raadsman om het onderzoek buiten de politiek te houden.

Hij zei dat beroepsadvocaten die aan de zaak zijn toegewezen niet zullen werken “als we denken dat we iemands politieke agenda overnemen.”

De aanklachten tegen Trump omvatten onder meer schendingen van de spionagewet, die het ongeoorloofd bezit van beveiligingsinformatie strafbaar stelt. Trump, 77, riskeert tot 20 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

Cannon was aanvankelijk van plan het proces op 14 augustus te openen – een datum waar zowel de verdediging als de aanklager tegen waren omdat ze zeiden dat ze meer tijd nodig hadden om zich voor te bereiden.

Cannon oordeelde in het voordeel van Trump in een uitdaging die hij had aangespannen voor een gerechtelijk onderzoek, maanden voordat er strafrechtelijke vervolging werd ingesteld na de FBI-zoektocht vorig jaar van Trumps Mar-a-Lago-landgoed in Palm Beach, Florida, en de teruggave van geheime documenten die centraal stonden in de strafzaak. De uitspraak van Cannon werd later in hoger beroep vernietigd.

Verslag door Andrew Goudsward; Bewerking door Will Dunham, David Barrio, Nolene Walter en Daniel Wallis

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *