Datang: Chinese beleving van etniciteit


FransDevriese, Ming cultuur China

Jong geleerd is oud gedaan

Datang Miao Village , 15 km verwijderd van de stad Leishan in de province Guizhou. Een kleine jongen bespeelde een mini versie van de Lusheng (qeej in Hmong taal).

Het is een blaasinstrument gemaakt van bamboe en typisch voor de Miao (Meo) minderheden in de regio en wordt daarbij geflankeerd door twee volwassen spelers.

 

FransDevriese, ming in Datang

Traditioneel met een frivool kantje

Datang is het dorp van de Short Skirt Miao. De vrouwen dragen een extreem kort rokje van amper 16 centimeter lang.

De oorsprong van deze klederdracht is onbekend, want sinds de Ming dynastie ‚1368 – 1644) is het traditie van zoveel mogelijk
van het vrouwelijke lichaam te onttrekken aan de blikken van nieuwsgierige mannen. Een opstandig dorpje?


FransDevriese, Ming drpje Datang

Traditionele dansen in kort rokje

Wie een ethnische reis boekt komt langs meerdere minderheden en het is evident dat de Chinese overheden alles tot in de puntjes hebben georganiseerd.
Zijn de dorpen origineel? Zij zijn in elk geval opgesmukt, het onthaal en de dansen zijn dus opgezet spel. Ik betwijfel of de dansers zelfs altijd tot het dorp behoren. Op een van dansvoorstellingen werden de danseressen na de voorstelling met een bus weggebracht.

Maar de choreografie is prachtig en verveelt nooit. Soms doet het denken aan Bokrijk in het Belgische Limburg, met dit verschil dat het geen museum is en de mensen nog wonen in deze dorpen.
Dit zal ook de laatste generatie zijn die zijn tradities nog in zekere mate beleeft zoals de voorouders het hen voordeden.