Cultureel Erfgoed in Thailand: Takua Pa, waar de tijd stil staat

Slechts 25 kilometer ten noordoosten van Khao Lak en van een aantal van de beste stranden van Phang Nga, is Takua Pa een ideale stop voor de reiziger die iets anders wil dan zee, zand en zon. Dit kleine historische stadje, door oude handelaren ‘Takola’ genoemd, was een belangrijke handelspost in de 15e eeuw toen Arabieren en Indiërs op het Maleisische schiereiland zochten naar agar- en sappanhout, en ivoor.

Takua Pa heeft veel historische en architectonische pracht. Een charmante Chinese wijk met oude winkelpanden, een boeddhistische tempel, een verwoeste stadsmuur en sporen van de tinmijnbouw rondom de stad.

In de jaren zestig van de vorige eeuw beleefde het stadje een hausse in de tinmijnbouw en de rijkdom die dit genereerde is duidelijk zichtbaar in de winkelpanden en herenhuizen in Chinees-Europese stijl. Neem de tijd voor een rustige wandeling over de historische laan Sri Takua Pa, de hoofdstraat, en bewonder de schoonheid van deze twee verdiepingen tellende pastelkleurige Peranakan gebouwen met smalle, prachtige façades en een beschutte overdekte wandelgang. In Phuket Stad, Penang (Maleisie) en Singapore vind je ze ook.

Wandel daarna naar de centrale markt, Muang Takua Pa, en probeer de lokale lekkernijen zoals vis-ei pannenkoekjes met een licht nootachtige smaakje, balletjes ‘miang lao’ en zoete rode bonen pannenkoeken. En voor een lokaal drankje stop je bij de ‘kopi tiam’, de traditionele Hokkien koffieshop. Hier geniet de lokale bevolking van gestoomde dim sum, gevulde rijst noedel gerechten geserveerd in kleine bamboe mandjes, weggespoeld met zoete maar bittere traditionele koffie.

Als je wandeling in het centrum compleet is, neem dan de ‘pho thong’, Takua Pa’s ouderwetse personen truck, naar een andere historische plek, zoals het prachtige gebouw dat ooit de Tao Ming Chinese School herbergde. “De Tao Ming School is waarschijnlijk ouder dan ieder persoon in Takua Pa”, vertelt de 70-jarige chauffeur van de personen truck, die onder de lokale bevolking bekend staat als Ko Leng. “Mijn moeder kreeg hier Chinese lessen toen ze klein was.”

Het verhaal doet de ronde dat deze school is opgericht met ‘illegaal belastinggeld’. Toen Takua Pa een bloeiende handelsstad was, vroeg de lokale bevolking de handelaren om ‘theegeld’ (steekpenningen) om zo de Chinese taal en algemeen onderwijs te financieren. De Tao Ming’s Chinese lessen waren populair tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Daarna reageerde men in Thailand angstig op Chinese geheime genootschappen en het communisme, en werden de Chinese lessen verboden. “Tao Ming is nooit meer heropend omdat men dacht dat de lessen een bedreiging vormden voor de democratie”, klaagt Ko Leng.

Nu de angst voor het communisme niet langer ronddwaalt, is de school opgeknapt en van een aantrekkelijke mosterdgele verflaag voorzien. Het monumentale gebouw ziet er aan de buitenkant interessant uit, maar ook de binnenkant is de moeite waard.

In deze wijk wordt verschillende Chinese dialecten gesproken, met als belangrijkste Hokkien, naast Teochew en Hainanees. Toen de school nog in gebruik was,  werd er ook Hakka gesproken, maar de lokale mensen grappen dat de Hakka Takua Pa verlaten hebben op de dag nadat de Tao Ming School was gesloten omdat ze dringend op zoek moesten naar een nieuwe school. De Hakka zijn verzot op onderwijs. 

Een andere interessante plek is de Khun Intra Villa. Dit was in de vroege 20e eeuw de residentie van het districtshoofd van Takua Pa, gebouwd in de Sino-Portugese stijl. Naast de villa staat Wat Senanuch Rangsan, een tempel die in 1847 werd gebouwd tijdens het bewind van koning Rama III van Siam. De witte viharn (centrale hal) van de tempel is geïnspireerd op de oorspronkelijke hal van Wat Mahannaparam in Bangkok en en bevat een prachtig Boeddha-beeld in Rattanakosin-stijl.

Nauwelijks iets verder liggen de ruïnes  van de residentie van het voormalige hoofd van Takua Pa. De woning is volledig verdwenen maar er zijn nog enkele stukken van de gigantische muur te zien. Je kunt rond de stapels stenen slenteren en je afvragen waarom er zulke enorme muren nodig waren. Wat was de dreiging die er destijds buiten gelegen moet moet hebben? Op een bord in de buurt van de resten wordt deze vraag tentatief beantwoord. De reden voor de bouw van de muur zou kunnen zijn dat er in de stad veel wanorde was als gevolg van conflicten over mijnbouw tussen de verschillende groepen Chinezen. Het  hoofd wilde het belastinggeld – veilig en wel – achter deze muren bewaren. 

Takua Pa is een ideale bestemming voor geschiedenisliefhebbers en ligt op ongeveer drie uur rijden van Phuket International Airport.

 

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*