Crisis dreigt voor rijstboeren Cambodja

Crisis dreigt voor rijstboeren Cambodja na intrekken handelsovereenkomst
Foto: Thomas Cristofoletti

Voor een half miljoen Cambodjaanse rijstboeren en hun gezin dreigt een financiële crisis als de Europese Unie doorgaat met de intrekking van haar handelsovereenkomst ‘allesbehalve wapens’ oftewel de EBA (everything but arms.) Niet alleen de kleding- en schoenensector zal er dus onder te leiden hebben zoals verwacht maar ook de rijstindustrie. Aldus de Cambodian Rice Federation (CRF)

De EBA is ingesteld voor bijna vijftig ’s werelds minst ontwikkelde landen. Die geeft hen belastingvrij toegang tot vitale EU-markten voor alle export, behalve wapens en munitie. Als deze wordt opgeheven gaat de Cambodjaanse rijstindustrie een moeilijk tijd tegemoet. Daarnaast kampen de boeren ook met een historische droogte. Vorig jaar dreigde de EU al met maatregelen in verband met de aantasting van politieke vrijheden, mensenrechtenschendingen en de slechte arbeidsomstandigheden.

Levensonderhoud

Met de dreigende intrekking van het EBA-programma dringt de EU aan op beleidshervormingen. De CRF doet echter een beroep op Europa om het levensonderhoud van een half miljoen gezinnen te redden. De handelsovereenkomst met de Europese Unie vergemakkelijkt sinds 2003 de export van goederen vanuit Cambodja. Ze biedt een veilig platform waarop de economieën van arme landen mee kunnen groeien in een steeds veeleisender wordende wereldmarkt. De EU is na China de grootste handelspartner van Cambodja. De export naar de EU bedroeg vorig jaar 5,3 miljard euro, meer dan een derde van de totale export. Voor het grootste deel gaat het om kleding en schoeisel. Cruciaal is dat meer dan 95 procent van de export van Cambodja naar de EU profiteert van de EBA. Volgens de Wereldbank daalt de export van Cambodja naar de Europese markt met 654 miljoen dollar per jaar als de EBA wordt opgeheven.

Opschorten handelsovereenkomst

De EU startte in februari een proces van 18 maanden dat kan leiden tot opschorting van de overeenkomst. In juni ontving de Cambodjaanse overheid een monitoringmissie waarin de stappen worden genoteerd die het land neemt om iets te doen aan mensenrechtenschendingen, de persvrijheid en de vrijheid om politiek te bedrijven zonder dat je daarvoor wordt vervolgd en opgepakt. Op basis van haar bevindingen en conclusies stelt de EU deze maand een rapport op. Cambodja heeft een maand de tijd om te antwoorden.

Bert Vos, Microfinanciering, CambodjaPremier Hun Sen heeft verzekerd dat bondgenoot China te hulp schiet als de EU de handelsregeling intrekt. China heeft ingestemd om dit jaar 400.000 ton Cambodjaanse rijst te importeren, een stijging ten opzichte van 300.000 ton vorig jaar. De rijstuitvoer naar China in de eerste helft van 2019 met 66 procent is gestegen tot 118.401 ton.

De Wereldbank noemt het echter naïef om te verwachten dat China alle aan EBA gerelateerde verliezen goedmaakt na slechts 355 miljoen dollar te hebben geïmporteerd uit de twee belangrijkste exportindustrieën van Cambodja, kleding en schoeisel.

China is de grootste schuldeiser van Cambodja en de grootste bron van directe buitenlandse investeringen. Intrekken van de EBA zal de afhankelijkheid van de Chinezen alleen maar vergroten zo is de vrees. Daarom is volgens de Wereldbank een multilaterale aanpak nodig om economische diversificatie te waarborgen.

Bron: The Asean Post

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*