Kerrie met rijst; pittig India & Birma (55)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, cricket

 

 

‘Sketches in Indian Ink’

Vrouwen van India

 

De oude vrijster

Als slimme lezer weet je al lang dat ik een zonderlinge eigenschap heb: ik zet wel eens een titel boven mijn stukjes en die klopt niet met wat volgt. Maar jij als lezer zult het niet iets vinden om te klagen maar eerder zien als een verrassing.

Dus laat ik vandaag iets over cricket vertellen. En heb geduld, het komt heus wel goed.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, cricket

Ik ben helemaal niet gek op cricket.

Nee, het is niet wat Blueskin, uiteraard achter mijn rug, roddelt dat ik er de … aan heb maar laat ik zeggen dat het van mij niet zo hoeft. Daarmee is zijn duivelse laster weerlegd.

Neem een inning, een slagbeurt, van een half uur, verlies twee ballen, sla er een over het hek, maar ga toch winnen en neem lachend de complimenten in ontvangst van de dames en de wat zuinige reacties van hun mannen.

Besproei jouw palmares met champagne en laat jouw tegenstanders beschaamd en verloren achter.

Een wedstrijd

Laatst speel ik een wedstrijd mee tussen de KNAPPEN en de LELIJKERDS op ons veld. Het gebrek aan spelers bij de knappen, ons team, is zodanig dat Blueskin, de captain, mij vraagt mee te doen en dat verzoek wordt ondersteund door de dames en weiger dan maar eens……

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, cricket

Om 9 uur wint Blueskin de toss en we beginnen.

Wat mijn eigen prestaties betreft, wat zal ik zeggen, het was vlees noch vis en als ik in de tent kom waar de scoreteller zit vertelt Blueskin me dat ik een windei heb gelegd.

Ik heb even geen snedige repliek en zeg maar niks. Morgen zie ik hem weer en dan zal ik hem!

Wraak!

Blueskin is aan de beurt en loopt langs het wicket met zijn bekende gesnoef. ‘Play’ roept de scheidsrechter en Blueskin maakt zich gereed de bal terug te kaatsen.

Maar dan, net nu, komt het rijtuig van rechter De Murrer het veld op rijden met daarin mevrouw De Murrer en twee andere dames waaronder mevrouw Crossbeak, de assistent. De derde dame heb ik nog nooit gezien.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, cricket

‘Play’ roept weer de scheidsrechter. Daar zwiept een arm en de bal komt los. Helaas, Blueskin heeft zijn ogen op het rijtuig gericht en slaat er helemaal naast met zijn slaghout.

De paaltjes van zijn wicket vliegen alle kanten uit! Zeg eens, meneer windei, hoe voelt dat nu?

Ondertussen hebben de dames plaats genomen en nemen minzaam de complimentjes van de heren in ontvangst. Ik heb het genoegen kennis te maken met Miss Distaff.

Knappe jonge vrouw, Iers bloed, denk ik, erg groot met prachtig lang zwart haar en zwarte wimpers rond donkerblauwe ogen. Ik voel me daar helemaal op mijn gemak als de scheidsrechter, rechter De Murrer, een bal in zijn oog krijgt. En, geloof het of niet, Blueskin zet mij op zijn plaats neer!

Een half uur later, mijn hoofd bonzend van de zon, mijn ogen vermoeid van het volgen van de bal, een keel als perkament, en ik loop naar de kleedtent met het voornemen Miss Distaff uit te vragen voor lunch.

Stel je je nu eens mijn gevoel voor als ik terugkom. Heb een slokje gedronken, heb me opgefrist, en daar zit Miss Distaff naast die walgelijke Blueskin! De bedrieger! De kluns!

Eigen schuld, dikke bult….

Maar het geluk redt me. Blueskin stapt met open ogen een zee van ellende binnen.

Als wij vanavond dineren bij de De Murrers wordt al duidelijk dat Blueskin met zijn slijmerig gedrag het lachertje wordt van de hele gemeenschap en dat hij net als de dame wordt ingepalmd door mevrouw De Murrer die nu eenmaal graag de bazige matrone uithangt.

Blueskin is ineens veranderd. Hij komt niet meer in de mess voor een hap en een borrel ‘omdat het zondagmorgen is’. En in het huishouden van de rechter brak een ongebruikelijke ruzie uit……

 

Toelichtingen

‘Draw’, ‘over’ en ‘wicket’ zijn termen uit cricket.

Foto’s

Het huiszittenweduwenhof, ook wel Karthuizerhof, Amsterdam, 1649/1650; wikimedia, curid, 16411061

Een cricket-veld; wikimedia, curid, 350997

Speler in 1883; CC BY-SA 2.5, wikimedia, curid, 1454732

Het werpen; wikimedia, curid, 1569597

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland