Credit Suisse-aandelen stijgen nadat centrale bank reddingslijn aanbiedt

GENÈVE (AP) — De aandelen in Credit Suisse stegen donderdag nadat de Zwitserse centrale bank ermee instemde de bank tot 50 miljard frank ($ 54 miljard) te lenen om het vertrouwen in de op één na grootste geldschieter van het land te vergroten. Twee Amerikaanse banken.

Credit Suisse kondigde de deal aan voordat de Zwitserse aandelenmarkt openging, waardoor de aandelen tijdens de middaghandel met 33% stegen na een winst van 25% tot 2,13 frank. Het nieuws dat de grootste aandeelhouder van de bank niet meer zou betalen in Credit Suisse deed zijn aandelen met 30% kelderen, wat andere Europese banken meesleepte..

Ook Europese bankaandelen stegen donderdag lichtjes.

De Zwitserse Nationale Bank zei woensdag bereid te zijn om Credit Suisse te steunen, aangezien het voldoet aan de hogere kapitaal- en liquiditeitsvereisten die worden opgelegd aan “systeemrelevante banken”. Vorm geen “direct risico op infectie” voor Zwitserland.

Kortom, het is een poging om vertrouwen op te bouwen.

“Toezichthouders in Zwitserland zullen zeker geloven dat dit genoeg is”, zegt Russ Molt, investeringsdirecteur bij online investeringsplatform AJ Bell. “Ze willen niet dat iemand die in een donkere kamer of in een donkere bioscoop zit de persoon is die vuur roept omdat dat is wat de haast veroorzaakt om eruit te komen.”

“Dus wat ze proberen te doen, is de spaarders vertellen: ‘Uw geld is veilig, we zullen u steunen, we zullen de bank steunen, we zullen voor liquiditeit zorgen’,” zei hij. ‘Ze proberen te zeggen, ga door. Er is hier niets te zien.

Credit Suisse kampte echter met problemen Lang voordat de Amerikaanse banken failliet gingen, zei hij donderdag dat de leningen van de centrale bank de centrale bank de tijd zouden geven om een ​​herstructurering af te ronden die bedoeld was om een ​​”eenvoudigere en meer gefocuste bank” te creëren.

READ  Diepzeeschip met 5 mensen naar het wrak van de Titanic als vermist opgegeven, zoekactie gaande

“Deze acties tonen een beslissende stap om Credit Suisse te versterken terwijl we onze strategische transformatie voortzetten om waarde te leveren aan onze klanten en andere belanghebbenden”, zei CEO Ulrich Koerner in een verklaring.

Ondanks de bancaire onrust, de Europese Centrale Bank Het ging gepaard met een forse renteverhoging van een half procentpunt om de hardnekkig hoge inflatie aan te pakken, waarbij de Europese banksector zei “veerkrachtig” te zijn met sterke fondsen.

Hogere tarieven bestrijden inflatie Maar de afgelopen dagen hebben ze de bezorgdheid aangewakkerd dat ze mogelijk verborgen verliezen op bankbalansen hebben veroorzaakt.

Centrale banken in de VS en Europa zijn snel in actie gekomen om het vertrouwen in het banksysteem te herstellen Het was het op een na grootste bankfaillissement in de geschiedenis van de VS, na de ineenstorting van Silicon Valley Bank vorige week.

Amerikaanse functionarissen zeiden zondag dat ze alle deposito’s van de in Californië gevestigde Silicon Valley Bank en de kleinere Signature Bank in New York zouden garanderen, om ervoor te zorgen dat mensen niet zouden worden geschaad door de ineenstorting van de banken. Amerikaanse Federal Reserve Andere banken hebben aanvullende financiering aangekondigd om ervoor te zorgen dat ze aan de behoeften van de spaarders voldoen.

De Britse regering en de Bank of England zeiden maandag dat ze de verkoop van de Britse tak van Silicon Valley Bank aan HSBC, een van Europa’s grootste banken, hebben gefaciliteerd om ervoor te zorgen dat de klanten van de bank toegang hebben tot hun geld.

John Give, voormalig plaatsvervangend gouverneur van de Bank of England, zei dat de snelle reactie anders was dan wat er gebeurde aan het begin van de wereldwijde financiële crisis 15 jaar geleden. Op dat moment lieten de Amerikaanse autoriteiten investeringsbankreus Lehman Brothers instorten.

READ  Overstromingen in Bucks County: Slachtoffers geïdentificeerd, zoektocht naar 2 vermiste kinderen gaat door

“Dat is wat de markten als geheel deed schrikken, omdat ze er niet achter stonden”, vertelde Kiv aan de BBC. “Dus wat we van de ene op de andere dag zagen, was dat de Zwitserse centrale bank zei: ‘Nee, we gaan niet toestaan ​​dat dit een wanordelijke achteruitgang wordt.’

“Ik weet niet wat de toekomst voor Credit Suisse in petto heeft, maar tot nu toe staan ​​ze nog overeind”, voegde hij eraan toe. “Het lijkt erop dat de Zwitserse centrale bank ervoor zal zorgen dat ze lang genoeg blijft om haar zaken in de nabije toekomst te herstructureren.”

Banken staan ​​onder druk Na een forse stijging van de rente na een lange periode van historisch lage rentes.

Om het rendement op hun investeringen te maximaliseren, moeten banken meer risico nemen, en sommigen “deden het voorzichtiger dan anderen”, zegt Saska Steffen, een financiële professor aan de Frankfurt School of Finance & Management.

Als gevolg hiervan hebben sommige banken nu te maken met “liquiditeitstekorten”, wat betekent dat ze activa niet snel genoeg kunnen verkopen om aan de eisen van de deposanten te voldoen.

De aandelen in Credit Suisse daalden woensdag tot een dieptepunt nadat Saudi National Bank had gezegd dat het de Zwitserse geldschieter niet meer geld zou betalen om regelgeving te omzeilen die van kracht wordt als het belang van een belegger met meer dan 10% stijgt.

Credit Suisse zei dinsdag dat managers eind vorig jaar “materiële zwakheden” hadden vastgesteld in de interne controles van de bank op de financiële rapportage. Dit heeft nieuwe twijfels aangewakkerd over het vermogen van de bank om de storm te doorstaan.

Het aandeel heeft een lange, aanhoudende daling doorgemaakt: nu verhandeld tegen iets meer dan 2 frank, piekte het aandeel in 2007 op meer dan 80 frank ($ 86,71).

READ  Amanda Nunes domineert Irene Aldana; Charles Oliveira maakt een einde aan de winning streak van Peneil Dariush

De Zwitserse bank staat onder druk om geld op te halen bij investeerders en een nieuwe strategie te ontwikkelen om een ​​reeks problemen aan te pakken, waaronder slechte weddenschappen bij hedgefondsen.Een reeks shake-ups van het topmanagement en een spionageschandaal Zürichse rivaal UBS is erbij betrokken.

Credit Suisse is “een veel grotere zorg voor de wereldeconomie” dan de ineenstorting van Amerikaanse middelgrote banken, zegt Andrew Cunningham, Europees hoofdeconoom bij Capital Economics.

Het heeft verschillende dochterondernemingen buiten Zwitserland en handelt voor hedgefondsen.

De problemen “doen opnieuw de vraag rijzen of dit het begin is van een wereldwijde crisis of gewoon weer een ‘geïsoleerd’ geval”, zei Cunningham in een notitie. “Credit Suisse wordt algemeen gezien als de zwakste schakel onder de Europese grote banken, maar het is niet de enige bank die de afgelopen jaren worstelde met een zwakke winstgevendheid.”

De Europese ministers van Financiën zeiden deze week dat hun banksysteem niet direct is blootgesteld aan Amerikaanse bankfaillissementen.

Na de wereldwijde financiële crisis die volgde op de ineenstorting van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers in 2008, versterkte Europa zijn bankveiligheid door het toezicht op de grootste banken over te dragen aan de centrale bank, aldus analisten.

De moederbank van Credit Suisse valt niet onder EU-toezicht, maar heeft dochterondernemingen in verschillende Europese landen. Credit Suisse is onderworpen aan internationale regels die vereisen dat het financiële buffers aanhoudt tegen verliezen als een van de 30 wereldwijd systeemrelevante banken of G-SIP’s.

___

Girga meldde zich vanuit Londen. AP-verslaggevers David McHugh in Frankfurt, Duitsland, Colin Barry in Milaan en Joseph Krause in Ottawa, Ontario droegen bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *