COVID-19 heeft nu ook Cambodja in haar greep

Ondanks dat Cambodja COVID-19 een tijdje uit de buurt heeft weten te houden, heeft het land nu te maken me een forse uitbraak. Phnom Penh is twee weken in lockdown, evenals de nabijgelegen stad Takhmau. Mensen kunnen het huis niet verlaten, behalve om naar hun werk te gaan, voedsel te kopen of voor medische behandeling. Dat meldt de online krant The Diplomat.

Phnom Penh twee weken in Lockdown

Premier Hun Sen heeft de natie toegesproken waarin hij zijn volk om medewerking vraagt om samen een einde te maken aan deze situatie en verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In zijn sombere boodschap rept hij dat de dood nabij is als men de handen niet ineenslaat en niet iedereen meewerkt. De audioboodschap lekte al uren van tevoren uit via onder meer sociale media, wat een uitbarsting van paniekaankopen veroorzaakte in winkels en op markten.

De Orussey markt in Phnom Penh wordt gedesinfecteerd nadat verkopers besmet raakten met het COVID-91 virus.

Britse variant

Cambodja heeft nu te maken met de derde lokale uitbraak van COVID-19. Het verhaal gaat dat twee jonge Chinese vrouwen die in quarantaine zaten in een hotel, een bewaker hadden omgekocht waarna ze de stad ingingen. Tot nu toe heeft Cambodja officieel 6389 gevallen van corona-besmettingen en 43 sterfgevallen (stand 19 april.)

De bevestigde gevallen, waaronder de besmettelijke Britse variant, zijn in het hele land toegenomen. De kritiek onder de bevolking is dat de overheid te traag was om de uitbraak onder controle te houden. Cambodjaanse staatsmedia meldden afgelopen week dat een hoge ambtenaar van het Ministerie van Informatie was overleden aan het virus. Een paar uur na een waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie dat Cambodja op de rand van een nationale tragedie staat.

Angkor Wat dicht voor toeristen

Uitbraak COVID-19

Om de derde golf van het land te bestrijden, is een leeg hotel in Phnom Penh omgebouwd tot ziekenhuis met 500 kamers. De autoriteiten leggen vanaf nu strenge straffen op aan diegenen die de gezondheids- en lockdownregels overtreden. De populairste toeristische bestemming, de tempels van Angkor, zijn twee weken gesloten, evenals de nabijgelegen stad Siem Reap.

Zuidoost-Aziatische landen zoals Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand en Myanmar wisten in eerste instantie het virus buiten de houden. Lange tijd waren er officieel geen gevallen bekend. Maar nu heeft buurland Thailand een derde uitbraak van COVID-19. Bangkok ligt weer plat, er zijn allerlei restricties en verkoop van alcohol in restaurants is verboden. In Myanmar explodeerde het virus in september en was het net redelijk onder controle toen het leger in februari de macht greep. Sindsdien is testen en vaccineren zowat tot stilstand gekomen, waardoor het moeilijk is om te weten hoe ernstig de coronasituatie in het land is.

Gezien de verschillende uitbraken en ondanks alle maatregelen en vaccinatiecampagnes, gaat naar verwachting de strijd tegen COVID-19 in Zuidoost-Azië nog lang duren.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*