Thailand. Covid-19 en Buriram: de veiligste plek op aarde?


Thailand, Buriram, Erik Kuijpers

‘Verboden voor Covid-19’

Buriram is de eerste provincie van Thailand die centrale screening invoert om het Covid-19 te stoppen. Aan de grenzen van de provincie. Buriram is een grote provincie, twee keer zo groot als Gelderland, de grootste Nederlandse provincie en heeft een oppervlakte van 10.000 km2.

De grenzen van de provincie zijn honderden kilometers lang inclusief de grens met Cambodja en men wil overal controleren wie het gebied binnenkomt. De gouverneur heeft deze maatregel maandag bekend gemaakt en hij gaat direct in. Covid-19 is door de nationale regering tot een gevaarlijke besmettelijke ziekte verklaard en dat geeft bijzondere volmachten.

Thailand, Buriram, Erik Kuijpers
Buriram treinstation

De plannen van Buriram

Wie ook binnenkomt, inwoner, Thai of toerist, hij/zij wordt gecontroleerd en dient 14 dagen ‘onthouding’ te plegen, zelf-quarantaine, en dat komt neer op huis-en-tuin verblijf en het invullen van een ‘app’ of een briefje met hoe je je voelt en of je een natte neus, zere keel of koorts hebt. En daarop wordt gecontroleerd.

Net als in andere landen worden groepsactiviteiten verboden. Sluiting van ‘seminars’, bruiloften en partijen, de tempels, zomerkampen en zelfs markten waar meer dan 50 mensen bijeen kunnen komen. En dat voor 30 dagen.

Houd Buriram schoon! Het kan zomaar uit de koker komen van de heer Anutin, bekend van ‘Neem eens een douche, vreemdeling’, de minister van gezondheidszaken die zijn woonst daarheen heeft verplaatst voor zaken de politiek betreffende. Men wil met Songkran ook geen toeloop van familieleden. ‘Als je van je ouders houdt dan blijf je thuis!’ luidt het devies. Dan vieren ze Songkran wel wat later in het jaar.

Thailand, Buriram, Erik Kuijpers
Buriram busstation

Maar Buriram ligt wel in Thailand….

Buriram ligt aan nationale autowegen en aan het spoor van Bangkok naar Ubon Ratchathani. En aan de doorgaande buslijnen. Daarin plegen ook doorgaande reizigers te zitten die helemaal niet van plan zijn in Buriram te blijven. Wat doe je daarmee?

Die mensen hebben contact met ‘Burirammers’ in bus, trein en benzinestation en kunnen dat verderfelijke virus verspreiden over de bevolking van Buriram. Wie ooit in een trein of bus heeft gereisd in Thailand weet dat op grote stations de lokale handel langs de reizigers gaat met versnaperingen…

Dan zijn er nog de talloze binnenwegen en paden waarover de lokale bevolking zich verplaatst naar de buurprovincies. Daar staat geen wachtpost om je naar papieren te vragen.

Kun je dat airborn virus wel buiten houden door een provincie halfslachtig af te sluiten van de boze buitenwereld? Is dit misschien een publiciteitsstunt met politiek doel? De tijd zal het leren.

Elders is men zonder vrees…

In de provincie Ratchaburi, ten westen van Bangkok, leven mensen die hun hap rijst verdienen met het verzamelen van ‘guano’, poep van vleermuizen. En vleermuizen horen tot de dieren die verdacht zijn van de aanmaak en verspreiding van dat virus.

‘Wij zijn niet bang want de crisis begon niet bij ons’ is hun verhaal. Guano is rijk aan stikstof en kalium voor gebruik als kunstmest en de lokale tempel huurt mensen in om dat uit een nabijgelegen grot te schrapen. Een artikel met foto en filmpje hier.

Bron:

Bangkok Post

Meer lezen?

Buriram provincie.

Foto’s en prenten

Buriram provincie; wikimedia, 6595651.
Idem, treinstation; wikimedia, 19645185, en busstation; photo courtesy of airbnb.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland