Thailand. Covid-19 cijfers, provincies in totale lockdown, vaccinatie

 

Thailand wist lang in de luwte te blijven van de wereldwijde corona pandemie, maar meldt nu gestaag stijgende Covid-19 cijfers. Sinds de plotselinge uitbraak op een vismarkt in Sakorn Nakhon bij Bangkok, steeg het aantal besmettingen onrustbarend en staat nu volgens een officiële melding op 8966. Het virus verspreidde zich naar minstens 44 provincies, waarvan er 28 tot rode zone zijn verklaard. Vijf provincies, Samut Sakhon, Chon Buri, Rayong, Chantaburi en Trat zijn nu in totale lockdown, wat betekent dat niemand daar in of uit kan reizen tenzij absoluut noodzakelijk. Ook elders in het land wordt interprovinciaal verkeer sterk afgeraden. Vicepremier Satit Pitutacha vroeg om begrip voor de maatregelen en zei dat de reisbeperkingen nodig zijn om chaos te voorkomen.

Buiten dit reisverbod werden veel andere maatregelen van kracht en aangescherpt in het bijzonder voor provincies in de rode zone. Daaronder valt het sluiten van alle onderwijsinstellingen Aan de provinciale gouverneurs wordt een zekere bewegingsvrijheid toegekend in het nemen van maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. In Bangkok en meerdere andere provincies werden alle bars en  massagesalons gesloten De shopping malls blijven open, maar op sommige plaatsen zijn open markten verboden.

Woordvoerder Taweesilp Visanuyothin van het Ministerie van gezondheid verklaarde dat de regering ‘enige flexibiliteit’ zal tonen met het toepassen van de nieuwe maatregelen. ‘We hebben besloten om niet het hele land op slot te gooien vanwege de economische gevolgen waar iedereen dan onder te lijden heeft’, aldus Taweesilp

Supakit Sirilak, directeur van het Medical Sciences Department maakte  bekend, dat de eerste hoeveelheid vaccins over vier maanden beschikbaar zal zijn. Het gaat daarbij op vaccins ontwikkeld door een Brits farmaceutisch bedrijf in samenwerking met de Universiteit van Oxford

Dit vaccin dat is goedgekeurd door de Britse autoriteiten, gaat geproduceerd worden door de Thaise firma Siam Bioscience, die een overeenkomst heeft met AstraZeneca voor uitwisseling van technologie. De productiecapaciteit bedraagt 15-20 miljoen vaccins per maand.

Supakit zei te verwachten dat de vaccins in mei beschikbaar komen. Hij waarschuwde echter ook, dat het wel enige tijd kon duren voordat een alomvattend vaccinatieprogramma kan worden uitgevoerd. Volgens een rapport in de Bangkok Post zal in toaal ongveer de helft van de bevolk gratis worden ingeënt, waarvoor 70 miljoen vaccins nodig zijn.

Voor een volledige lijst van de nieuwe maatregelen is te vinden op de site van de Tourism Athority of Thailand klik daarvoor hier.

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Geen enkele thaise provincie is op dit moment in een lockdown.
    Nutteloos verkeer word afgeraden, en er zijn checkpoints die controleren op temperatuur en verhoging.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*