Kerrie met rijst; pittig India & Birma (82)

 

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, countryside

.

‘An English girl’s first impressions of Burmah’

 

De countryside en het station in de heuvels

Laat ik zeggen dat Remyo is zoals andere stadjes in de countryside van Burmah; toch komt het mij voor als het einde van de aardkloot want ik had heel anders verwacht.

Het ligt in een kleine vallei, omgeven door heuvels met jungle. De open plek zal 5 bij 2 km groot zijn  maar de jungle dringt er binnen. Zo snel groeit dat spul.

Er lopen twee wegen doorheen en er loopt een ringbaan omheen. Deze rondweg is 10 km lang en loopt aan de rand van de open plek tegen de jungle aan. Maar de ringbaan loopt nergens heen….

Op zekere afstand van elkaar staan paaltjes en die bakenen een perceel af waar, hoopt men, in de toekomst huizen komen. Maar Remyo gaat langzamer vooruit dan gedacht en zo zullen die huizen wel toekomstmuziek blijven.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, countryside

Het treinstation

Er is een nieuw treinstation en dat heeft alles wat een treinstation nodig heeft .. behalve rails. Dus wacht dit gebouw geduldig tot er een trein komt om Remyo op de kaart te zetten.

Wij hebben een ‘bazaar’, een soort markt, bestaande uit lelijke hutten van rieten matten die een paar voet van de grond af staan. Een overhangende dakje, open zijkanten en mensen die iets verkopen. De weg door de bazaar wordt bevolkt door ossenkarren, geiten en honden en gewoonlijk naakt rondkruipende Birmese kinderen.

Elders staan rechtbank, stadskantoor en post en een zestal Europees aandoende huizen alsmede de ‘club’.

De meeste huizen zijn van matten, met een overhangend dak. Soms wel 6 meter hoog op palen. Maar mijn zus en haar man leven in een houten huis.

Het is een bescheiden huis. De ontwerper moet houden van frisse lucht want ik zie alleen maar deuren en ramen waarvan er niet een dicht kan. Verder zie ik spleten in de vloer en in de muren.

Van de hoofddeur ga je zo de living in, de eetkamer, de slaapkamers en daarna sta je weer buiten. In alle soorten weer gaat er een stevige stroom lucht door het huis en dat is slecht voor de gezondheid maar wel een uitdaging voor de bewoners: als je je spullen niet vasthoudt kun je die in de tuin gaan ophalen…..

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, countryside

Bel?

Men heeft geen bel. Dus wil je op bezoek dan ga je voor de deur staan en roept 5 minuten lang. Komt er niemand dan is men niet thuis en laat je jouw kaartje achter in een van de spleten….. Wil je niet graag op bezoek komen dan roep je niet maar je fluistert….

Wij hebben wel een bel!

Hij hangt voor de deur en er loopt een touw door spleten en gaten naar binnen in alle kamers. Geen idee hoe ze aan die bel komen maar hij komt uit een pagode want is behekst: de bel rinkelt soms urenlang als er niemand aan de deur staat!

We zijn eens gaan kijken en .. het stopte. Er zaten vogels op het touw…..

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, countryside

De broodoven

Het belangrijkste in of naast het huis. De oven!

Ik vind maar geen keuken maar men wijst me op een stenen bouwsel in de tuin. Een bakstenen gebouwtje met gaten er in en daarin wordt brood gebakken. Er wordt vuur gestookt, het deeg gaat er in, en men vult de gaten op. Maar een echte keuken, inderdaad, ontbreekt.

De meubels zijn een allegaartje; dat zal komen omdat men snel moet kunnen verhuizen als de plicht elders roept. Of als men ‘naar huis’ gaat want zo wordt het einde van de dienst gezien als men terug mag naar Engeland.

De opvouwbare ligstoel van de heer des huizes is een must in ieder huis. Die is meegekomen op de boot samen met zijn pijp en zijn tabak. Maar verder bestaat de inventaris uit het meest noodzakelijke.

Behalve dan de piano.

Wie dat ding heeft gemaakt is me niet bekend maar het is een ongelukkig apparaat in dat klimaat.

In het begin is het een mooie piano, goed voor een leuk deuntje, maar het klimaat wordt hem fataal: in drie maanden tijd is het uit met de piano!

Druk je de C-laag dan komt de hoge F. Bij E-mol komt de G. Anarchie heerst in die piano! Als tenslotte de kapelaan uit Mandalay een bezoek brengt, en die heeft verstand van muziek, wordt het besluit genomen.

De piano zwijgt voortaan.

 

Foto’s en prenten

Up-country, countryside, aardbeienkwekerij; wikimedia, curid, 18925079.

Huis; thanks to http://www.photos.trekthailand.net/villages/index2.html

Oude (winkel)bel; wikipedia, curid, 647021.

Stenen oven in of nabij het huis; wikimedia, curid, 16279974.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland