Corruptieschandaal in Oekraïne: VS belooft ‘strikte monitoring’ van hulp

De Verenigde Staten beloofden dinsdag streng toe te zien op de manier waarop Oekraïne miljarden dollars aan hulp uitgeeft.

Terwijl Washington zei dat het geen bewijs had van misbruik van westerse fondsen, beloofde de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, dat er “rigoureuze monitoring” zou zijn om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse hulp niet werd omgeleid.

Verschillende hoge Oekraïense functionarissen zijn dinsdag ontslagen op beschuldiging van ongepaste betalingen aan onderministers en te hoge toekenning van militaire contracten.

In totaal verlieten vijf regionale gouverneurs, vier onderministers en twee hoofden van overheidsinstanties hun post, samen met het plaatsvervangend hoofd van de presidentiële administratie en de plaatsvervangend procureur-generaal.

In zijn nachtelijke toespraak zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat het “noodzakelijk” was om “een sterke positie” te behouden, terwijl Price het noemde als “snel” en “essentieel”.

Niettemin komt het schandaal op een kritiek moment voor Kiev, aangezien het steeds meer steun van het Westen zoekt en geconfronteerd wordt met Russische opmars in het oosten.

Het schandaal zou het westerse enthousiasme voor de Oekraïense regering, een wankel regime met een lange geschiedenis, kunnen temperen.

Afgelopen weekend arresteerde de anticorruptiepolitie de plaatsvervangend minister van Infrastructuur op verdenking van het aannemen van steekpenningen van 367.000 euro om te dure generatoren te kopen, een aanklacht die hij ontkent.

Het komt terwijl het Oekraïense publiek langdurige stroomonderbrekingen doorstaat te midden van Russische stakingen die de energie-infrastructuur van het land verlammen.

Ondertussen beweerde een Oekraïens krantenonderzoek dat het ministerie van Defensie contracten had getekend om voedsel te leveren aan fronttroepen tegen “twee tot drie” keer de gebruikelijke prijs.

READ  Branson's Virgin Orbit vraagt ​​faillissement aan en zoekt koper

Volgens analisten tonen de ontslagen op hoog niveau aan dat corruptie niet alleen een criminele, maar ook een politieke verantwoordelijkheid is.

“Het is een goed voorbeeld van hoe instellingen en corruptiebestrijding en checks and balances tot stand zijn gebracht [2014 Maidan] Een revolutie van waardigheid werkt, ook al is er een grootschalige oorlog aan de gang’, vertelde Kateryna Rysenko van de anticorruptie-ngo Transparency International Ukraine aan Euronews.

“Maar het laatste deel van deze zaken is dat deze zaken moeten worden berecht in de volle omvang van de wet door het openbaar ministerie, de onderzoeksinstantie en de rechtbanken,” voegde hij eraan toe.

Het Oekraïense ministerie van Defensie, dat naar verluidt dure contracten ter waarde van € 320 miljoen heeft ondertekend, zei dat het ontslag zou helpen “het vertrouwen van de samenleving en internationale partners te beschermen”.

Zondag verwierp het de beschuldigingen als “valse informatie” en waarschuwde het dat ze de “veiligheidsbelangen in een speciale periode” zouden kunnen schaden.

In januari bestempelde de leider van de Russische Tsjetsjeense Republiek de westerse hulp aan Oekraïne als een “witwasplan”.

“Ik zie dat sommige mensen zich zorgen maken over buitenlandse hulp aan Oekraïne. Maak je geen zorgen! Dit is een werkend witwasprogramma. Westerse en Oekraïense autoriteiten zullen deze fondsen verduisteren en meer dan 15% van de totale hulp zal de loopgraven niet bereiken.” ‘, schreef Ramzan Kadyrov in Telegram.

Er is geen bewijs van een trouwe Poetin-bondgenoot voor deze bewering.

Zelenskyy werd in 2019 gekozen op basis van de belofte van ingrijpende hervormingen om corruptie te bestrijden en de economie te verbeteren.

READ  De officier van justitie van Fulton County zegt dat de verkiezingen van 2020 deze zomer zullen plaatsvinden

Tijdens zijn ambtstermijn als president van Oekraïne ontsloeg hij talloze ministers en functionarissen terwijl hij vocht tegen de corrumperende invloed van machtige figuren in het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *