Goddelijke discriminatie: geen Thai in de ark van Noach


Het grootste corruptieschandaal ooit

 

Dat we zouden gaan drinken, wist God al lang. Ook dat we dronken zouden worden was hem bekend. Maar dat het zo erg zou worden, had hij niet verwacht.

Ieder van ons had zich gewapend met twee APC, twee alucol en 10 noriet. Wat dat spulletje met ons lichaam deed wisten we niet. Wel dat we de volgende ochtend zonder te kotsen op appèl konden verschijnen. Daarna trokken we de stad in. Dat deden we altijd in het weekend. Steevast eindigde onze missie in de Tutti Frutti bar, een melaatse havenkroeg aan de Heiligeweg in Paramaribo.

Elk weekend werd de Tutti Frutti bar door ons verbouwd. We leden aan chronische verbouwzucht. Geregeld verbouwden we ook elkaar.

André van Leijen, Corruptieschandaal, Alcohol
God zag, las de bijsluiter en schudde het hoofd

God zag het allemaal gebeuren. Hij zweeg. Draaide de buisjes met pillen in Zijn handen. Las de bijsluiters. Hij schudde het almachtige hoofd. APC…alucol…noriet… Nooit van gehoord! De Onbewogen Beweger had zijn eigen apotheek.

Hij dacht terug aan de tijd dat de aarde alleen werd bevolkt door planten en dieren. Kangoeroes, lepelaars, witte dovenetel, guppies, wolfspinnen. Toen was alles nog overzichtelijk. Een enkele makaak raakte dronken, omdat hij overrijpe vruchten at, die lagen te gisten, nadat ze van de boom waren gevallen. So what?

Met Zijn stille ogen kijkt Hij naar Zijn evenbeeld in de Tutti Frutti bar. De kroon der schepping, denkt hij met een schamper lachje. Ze hadden nog maar nauwelijks het wereldtoneel betreden of ze zaten al met hun grijpstuivers aan de Granny Smiths, die aan de Boom der Kennis hingen. Twee APC, twee alucol, tien noriet…Jezus…wat een een stelletje idioten.

Hij had de mensen ooit druiven gegeven, om druivensap van te maken. Lekker voor bij de manna op een warme dag in de Sinaï. Maar nee, die gasten moesten er zo nodig wijn van maken. Na twee glazen liepen ze net zo als die makaken. Zakkenwassers. Een plaatsvervangende schaamte maakte zich van Hem meester. Hij had zich iets anders voorgesteld bij de kroon der schepping.

In Zijn goedentierenheid had Hij ze geholpen. Een gloednieuw gen ingebouwd in die armzalige lijven. Zodat de alcohol werd afgebroken. En hij noemde dat gen het Anti Alcohol Gen. En Hij zag dat het goed was.

Maar het was niet goed. Want de alcohol werd weliswaar afgebroken, maar de stof die daarbij ontstond was nog giftiger dan alcohol. Aceetlaldehyde heette die stof. Je krijgt er koppijn van, je moet er van overgeven, je wil dood en je belooft jezelf nooit meer een druppel alcohol te drinken.

De vergissing kwam pijnlijk aan het licht toen Noach voet aan wal zette op de Ararat. Het eerste wat hij deed was een wijngaard planten. Daarna zoop hij zich een stuk in zijn kraag. Hetgeen een begrijpelijke reactie is als je maandenlang opgesloten hebt gezeten in een muf schip vol met kakatoes, quagga’s, hangbuikzwijnen, komodowaranen…

Je kon je kont niet keren of daar stond een klipdas de provisiekast onder te schijten, lagen twee aardvarkens in het echtelijk bed te vozen of was een schubdier bezig de kaarten met de vaarroutes aan te vreten (zie verder Genesis 9 vers 20 tot 27). Een bende! En Noach en zijn vrouw maar redderen. Dat ze daar nooit postuum een speldje voor hebben gekregen van het Wereld Natuur Fonds…

Noach lag dus naakt in zijn kots. De moeder van alle katers. Ecce homo! De kroon der schepping. En geen hospik die klaar stond met twee apc, twee alucol en tien noriet. De Demiurg had immers zijn eigen apotheek. Weer bouwde Hij een nieuw gen in. Dit keer om de aceetaldehyde af te breken, zodat er een onschadelijke stof overbleef: azijn. En hij noemde het gen het Anti Kater Gen. En hij zag dat het goed was.

André van Leijen, Corruptieschandaal, Alcohol
De geboorte van het Anti Kater Gen en deszelves onbekwame distributie

Nu moet u weten, dat Noach drie zonen had: Sem, Jafet en Cham. Alledrie erfden dus het Anti Kater Gen van Noach. Het moest ervoor zorgen dat ze nooit zo’n vrezelijke kater zouden krijgen als hun vader. En van die drie zonen stammen alle mensen op aarde af, zo zegt de Bijbel. Van Sem komen de mensen uit het Midden-Oosten, de Semieten. De Europeanen zijn de Jafetieten en Cham is de voorvader van alle donkere mensen in Afrika.

Wij hebben tegenwoordig dus allemaal dat ene speciale gen, dat Anti Kater Gen. So, let’s dance. Happy hours here we come! Proost! Skål! A votre santé! Cheers! Salute! Na zdravie! Zum wohl! Chok dee!
Chok dee? 
Ja, dat is Thais.
Thais? Stammen die dan ook van Noach af?
Even kijken. Nee, die staan niet op het lijstje. Geen enkele Aziaat trouwens.

André van Leijen, Corruptieschandaal, Alcohol
Zoek de Thai…. Waar zitten de Aziaten?

Waar zijn de Aziaten? Hadden ze Noach’s boot gemist? Het fluitsignaal niet gehoord? Stonden ze voor de loopplank en zei Noach toen ‘we hebben al twee Aziaten’, omdat hij geen zin had in nog meer bootvluchtelingen? Hebben de Aziaten toen een heenkomen gezocht hoog in de Himalaya? We weten het niet.

Wat we wel weten, is dat de Aziaten er niet bij waren, toen de zonen van Noach in de rij stonden, om van God het Anti Kater Gen te ontvangen. Nog steeds kunnen veel Aziaten het giftige aceetaldehyde niet afbreken. Al na twee glazen krijgen ze een knallende koppijn, gaan zweten en lopen rood aan. De Asian glow heet dat (zie foto). Ook wel de alcohol flush reaction genoemd. Vooral in Noord Oost Azië komt het voor. Maar hoe zit het in Thailand?

Onderzoekers van de Prince of Songkla University in Hatyai (Thailand) hebben kortgeleden vastgesteld, dat ruim 15 % van de Thaise mannen het Anti Kater Gen mist. En bijna allemaal vertonen ze de flush reaction.

André van Leijen, Corruptieschandaal, Alcohol
Gevolg: de Asian Glow

Interessant. Maar interessanter is hoe die andere 85 % van de Thaise mannen aan het Anti Kater Gen komt. Mij is het een raadsel. Het zal me niets verbazen als dat een van de grootste corruptieschandalen blijkt te zijn in heel Azië. Dat Singha, Chang en Leo, de drie grootste biermerken van Thailand, gezamenlijk aartsengel Gabriël hebben omgekocht.

Die 85 % drinkt er intussen vrolijk op los. Een derde deel daarvan heeft een drankprobleem. Veroozaakt dodelijke verkeersongelukken. Slaat zijn vrouw. Besteedt het huishoudgeld aan drank. Thailand staat nummer 5 op wereldranglijst in het gebruik van alcohol volgens de United Nations Food and Agriculture Organization.

Was het wel zo’n goed idee van God om de mens het Anti Kater Gen te geven?
 Ik weet het niet.
 Biertje?

Meer weten?

Over het alcoholgebruik in Thailand:
http://www.ias.org.uk/What-we-do/Publication-archive/The-Globe/Issue-4-2001-amp-3-2001/Alcohol-consumption-and-control-in-Thailand.aspx
Over het alcoholgebruik in Thailand:
http://alcalc.oxfordjournals.org/content/35/3/263
Over de Alcohol Flush Reaction:
http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_flush_reaction
Over het onderzoek naar de Asian glow bij Thaise mannen:
http://www.researchgate.net/publication/10749827_Aldehyde_dehydrogenase_2_genotypes_alcohol_flushing_symptoms_and_drinking_patterns_in_Thai_men
Uitleg van hoe de Asian glow ontstaat:

http://dailyuw.com/archive/2003/03/11/imported/asian-glow-explained#.VHVTkGdsnyU
Over de geografische verspreiding van het Anti Kater Gen:
http://www.gbhealthwatch.com/Trait-Asian-Flush.php

Illustraties: Wikimedia en website Vice (Full Moon Party roes)

©André van Leijen, 2014

André van Leijen
Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

3 Comments

 1. Tjonge André, wat schrijf je leuke stukjes! Ik zit te genieten en te lachen om de dingen die ik herken en die je zo puntig verwoordt.
  Hebben de Aboriginals ook niet heel veel last van alcohol?
  Groet,
  Franm

 2. Ik zie dat wikipedia een handige landkaart laat zien waar Noach met zijn schip geweest is:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_flush_reaction#/media/File:ALDH2_rs671_genotype_frequency.png

  Volgens die kaart zijn 18% van de Thai getroffen. Vietnam (23,2%) en Maleisiërs (0%) staan er ook op. Buurlanden zoals Laos niet. Zullen het de Chinezen zijn geweest die de boot hebben gemist en daarmee ook een deel van van nu Thailand, Japan, Vietnam etc.is? Is er tijdens de lange wandeltochten van onze voorouders opweg naar het Oosten tot iets misgegaan in west China.

 3. Wel wat kleinschalig met 283 Thaise mannen. Grotere testgroep met meer Thai en dan meteen ook de buren en niet te vergeten de vrouwen zou wenselijk zijn. Thais liep hier ook een Indiaan rond na een paar glazen drank, al had ik ook het idee dat de Indiaan zich iets minder snel vertoonde naarmate er met meer regelmaat gedronken werd.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.