Bhutan. Grensconflict over een corridor

Bhutan, Corridor, India, China, Erik Kuijpers.
Siliguri corridor.

.

Twee grootmachten en een kippennek

Kijk op het kaartje. Rechtsboven waar Nepal, Bhutan en Bangladesh elkaar bijna raken. Het smalste stukje land is de Siliguri corridor en het stukje land ten noorden ervan wordt de kippennek genoemd.

Een uitvloeisel van het einde van The British Empire. Toen werd Pakistan onafhankelijk en bestond dat land uit West-Pakistan, het huidige Pakistan, en Oost-Pakistan dat zich afscheidde van West-Pakistan en thans Bangladesh vormt.

India behield die kippennek om de gebieden Sikkim en Assam bereikbaar te houden; de corridor is slechts 17 km breed en bevat belangrijke weg- en spoorverbindingen naar Sikkim, Assam en andere deelstaten (o.m. Nagaland) waar 40 miljoen mensen wonen.

Grensconflict Bhutan-China

Met grote buur China heeft Bhutan grensconflicten; een stuk land ten noorden van Bhutan net aan de grens met China (Tibet) en ten westen ook met China. Kleine stukjes land en met name in het westelijke stuk is China een weg aan het bouwen.

En nu voelt India zich bedreigd; deze weg maakt een bliksemactie naar de kippennek mogelijk en dan zijn grote stukken India van het moederland afgesneden.

Het betwiste gebied is het Doklam plateau. De bouw van een weg noopte India daar troepen heen te sturen en China deed hetzelfde. Twee grootmachten die officieel vrienden zijn maar elkaar voor geen cent vertrouwen. De inname van Tibet kan daar debet aan zijn en Bhutan haast zich een neutrale positie in te nemen want China pikt dat land in een paar uur in als het wil.

Een jaar later

De bouw van de weg is gestopt maar het Chinese leger is nog volop aanwezig. India heeft zijn troepen teruggetrokken en onderneemt geen actie zolang China niet weer aan die weg gaat bouwen.

Mijn grote gele broer…..

Deze pijn zit in India diep: China is druk bezig met het aanhalen van de banden met kleine landen in de regio.

China’s Belt & Road Initiative, dat ook ten grondslag ligt aan de bouw van spoorwegen onder meer in Thailand, heeft al vriendjes gemaakt in de hele regio; alleen Bhutan houdt de boot af en kijkt ook graag naar India en Bangladesh.

Maar Sri Lanka laat al een haven ontwikkelen door China. Het heeft oorlogsschepen gekregen en dat is erg dicht aan India’s grens. Dit is een pijn in de nek voor India. China zoekt ook steun voor haar claims op eilanden tussen de Filipijnen en China waar al veel over geschreven is.

De leiders van China en India schudden elkaar respectvol de hand en lachen in de camera’s. Voor China is die weg door de bergen nabij het drielandenpunt Bhutan-China-India geen prioriteit maar India houdt de ogen wijd open.

We hebben het over twee supermachten met kernwapens. En als het daar knalt brandt het in de hele regio.

Bron: Livemint.com

 

Foto’s en prenten

Kaartje; wikimedia, curid, 27010509.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 832 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland