Het coronavirus en de zijderoute

Nu het coronavirus in China om zich heen grijpt, vroegen we ons af welk effect dat heeft op de Nieuwe Zijderoute.

De Nieuwe Zijderoute verbindt de landen van het Euraziatische continent met elkaar en is een initiatief van China. De route bestaat deels uit wegen, spoorwegen en transport over zee. Met deze infrastructuur komen niet alleen Aziatische landen, maar ook Europa in de invloedssfeer van China te liggen. Ook Nederland maakt deel uit van de Nieuwe Zijderoute.

Redactie, Het coronavirus en de zijderoute
De Nieuwe Zijderoute (bron: RTL NIeuws)

Of met deze zijderoute het coronavirus Europa binnenkomt, is niet bekend. We richten ons daarom op de vraag of de aanvoer stokt van artikelen van Chinese makelij. Over die kwestie hield Rail Freight afgelopen dinsdag een webinar. Rail Freight is een online magazine dat handelt over het vrachtverkeer met de trein.

Uit het webinar bleek, dat de aanvoer inderdaad stokt, maar dat dat niet zozeer komt door het treinverkeer. Treinen mogen nog steeds uit China vertrekken, behalve uit de provincie Hubei, het epicentrum van de virusuitbraak. Eerder komt het doordat de vrachtwagenchauffeurs in China noodgedwongen thuis zitten. De goederen komen dus niet aan op de treinstations.

Bovendien is het Chinese Nieuwjaar vanwege het coronavirus verlengd tot 10 februari. Bedrijven zijn daarom tot die tijd gesloten. Veel geproduceerd zal er dan ook niet worden. En stel dat na 10 februari iedereen weer huiswaarts mag keren en aan het werk gaat, dan zal er zo’n overmaat aan goederen zijn, dat het treinverkeer het niet aan kan.

Wie meer wil lezen over de perikelen rond de zijderoute als gevolg van het coronavirus, verwijzen we naar het webinar verslag van Majorie van Leijen: https://www.railfreight.com/beltandroad/2020/02/04/webinar-china-rail-needs-trucks-to-get-back-on-track/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202020-06

 

Meer op Trefpunt over zijderoute: Chinese tentakels en lange mars

Redactie
Over Redactie 577 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*