Coronavirus legt economie Cambodja lam

Coronavirus legt economie Cambodja lam
Foto: Bert Vos.

Naast het toerisme is de kledingindustrie de grootste troef voor harde valuta in de Cambodjaanse schatkist. Echter, het coronavirus legt de economie in dit verarmde land zo goed als lam. Volgens verwachting is er nog geen licht aan het einde van de tunnel.

In Cambodja kampt de textielsector met vergaande problemen op financieel, economisch en sociaal gebied. Bij honderden textielfabrieken zijn door (bekende) kledingmerken bestellingen geannuleerd. Ook zijn er, sinds de uitbraak serieus werd, geen nieuwe orders meer geplaatst. De vraag naar kleding is afgenomen en veel winkels, in onder meer Nederland, zijn gesloten vanwege de pandemie. Of ze dreigen failliet te gaan.

Opleving economie

Coronavirus legt economie Cambodja lam
Foto: Bert Vos

Doordat 130 fabrieken hun activiteiten geheel of gedeeltelijk hebben opgeschort worden ongeveer 750.000 werknemers in hun bestaan bedreigd. Naast het toerisme, dat totaal stilligt, is ‘textiel’ de grootste werkgever in dit Zuidoost-Aziatisch land. Dat net bezig was met een voorzichtige opleving van de economie. Tot nu hebben al naar schatting 100.000 arbeiders hun baan verloren. Dit aantal zal de komende tijd alleen maar toenemen verwachten vakbonden en werkgevers.

In de tijd voor corona kon een ervaren textielarbeider na ontslag redelijk makkelijk elders een baan vinden. Maar nu veel fabrieken vechten om te overleven is dat zo goed als onmogelijk. Bedrijven die eigendom zijn van grote multinationals zullen weliswaar overleven, maar de kleinere spelers in deze sector beschikken niet over de financiële middelen om deze onzekere periode te overbruggen. Wat een zorgwekkend beeld weergeeft voor de nabije toekomst.

Sociale zekerheid

De corona-crisis treft niet alleen de economie in Cambodja en haar fabrieken, maar ook elders in Azië. In Bangladesh gaat het om meer dan 1 miljoen mensen wiens baan op de tocht staat, voor Myanmar zijn dat er minstens 70.000 en Vietnam verwacht een export-krimp met 15 procent. Sociale zekerheid bestaat niet in Cambodja, naast wat voedselhulp. Staatsmiddelen om fabrieken te redden zijn beperkt. Het is wel zo dat geschorste werknemers 70 dollar per maand gaan ontvangen. Maar dat is minder dan 40 % van het minimumloon. Het duwt mensen in armoede voor wie de huur en andere kosten gewoon doorgaan. Deze financiële bijdrage gaat geheel op aan huisvestingskosten en daardoor blijft er niets over voor voedsel en andere benodigheden.

Antonin Cee. Begoochelingen, Thaise glimlach
Lege stranden in Azië

Economische depressie

Het vinden van ander werk is moeilijk tot onmogelijk voor ontslagen fabrieksarbeiders, terwijl de reis- en entertainmentindustrie ook stilligt. China was de grootste leverancier van toeristen richting Cambodja. Met ruim 2 miljoen bezoekers verantwoordelijk voor ruim 38 procent bezetting. Nu zijn de stranden leeg, de toeristische bezienswaardigheden verlaten en bars en restaurants gesloten. Werk zoeken in het buitenland is nagenoeg uitgesloten, met gesloten internationale grenzen en een wereld die wacht op een komende economische depressie.

Bron: Deutsche Welle.

Bert Vos
Over Bert Vos 180 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*