Corona in Thailand: Twitterstorm over feestvierende vorst in Duits kuuroord


Redactie, Twitterstorm, Koning, Corona
Twitteraar raadt vorst aan alle tweets te lezen
Schermafbeelding Twitter

 

De Thaise koning Vajiralongkorn kreeg deze week een Twitterstorm over zich heen. Veel Thais ergerden zich groen en geel aan hun in Zuid-Duitsland luxueus vakantievierende vorst. Op Twitter was #กษัตริย์มีไว้ทำไม (#whydoweneedaking) trendy en naar schatting ruim een miljoen keer gebruikt.

De Thais waren eerder over de strapatsen van hun koning geïnformeerd door internationale media. Onder meer werd gemeld dat de vorst zich in een volledig door hem afgehuurd jetset hotel liet verwennen door twintig vrouwen. Bovendien werd hij in gezelschap gespot bij uitstapjes in de omgeving, wat duidelijk maakte dat hij zich niets aantrok van waarschuwingen over verspreiding van het coronavirus.

De berichten werden op sociale media gedeeld, waarna Thaise ballingen het Twitter-vuur van verontwaardiging ontstaken. De massale reactie in Thailand zelf werd vervolgens ook nieuws, want in Thailand gelden draconische wetten ter bescherming van monarchie en koning.  Zgn. majesteitsschennis kan gevangenisstraffen tot 15 jaar opleveren.

Kort na het in opspraak raken van de vorst kondigde de Thaise premier Prayuth ter bestrijding van het coronavirus de noodtoestand af. De voormalige putschist krijgt daarmee vrijwel absolute macht in handen. De maatregel – het land ging op slot – was volgens de regering nodig door een plotseling stijging van 35 naar meer dan 1000 infectiegevallen.

Officieel is door koningshuis noch regering gereageerd op de ophef over het doen en laten van de koning. Opvallend was wel dat minister Puttipong Punnakanta (Communicatie en Computerwetgeving) meteen zelf op Twitter waarschuwde tegen overtreding van de strikte wetgeving op internet en sociale media. Puttipong suggereerde tegen het persbureau Reuters dat er sprake was van nepnieuws, maar weigerde in te gaan op verdere vragen over zijn waarschuwingen.

Anders dan zijn vader en voorganger koning Bhumibol heeft de vorig jaar officieel gekroonde Vajiralongkorn geen plaats in de harten van veel Thais weten te veroveren. De schatrijke vorst geldt als een playboy, verblijft meestentijds in zijn villa in Beieren, een gewoonte die hem de spotnaam De Duitser heeft opgeleverd.

Het is niet bekend of de koning – met zijn 67 jaar behorend tot de risicogroepen – in Duitsland besmet is geraakt met het Coronavirus. Het aantal geïnfecteerden en dodelijke slachtoffers is in Duitsland (58.000 – 287) vele malen hoger dan in Thailand (1136 – 5).

Lees ook: het Reuters bericht zoals weergegeven in tal van Aziatische media
Nederlandse pers (AD): Thailand spuugt gal over feestvierende koning

Foto voorpagina: huwelijk koning met zijn thans officiële echtgenote Suthida


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 718 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*