Conversaties over Sex Education en kuisheidsapostelen

Hans Geleijnse, Netflix, Sex Education, Kuisheidsapostelen
Gillian Anderson, moeder en sekstherapeute in Sex Education

Sex Education is een ook in Thailand (op Netflix) populaire Brits comedy-serie over adolescenten en hun omgang met seks. Hoewel Brits is de setting Amerikaans: de serie speelt zich af op een Amerikaanse high school. Een van de hoofdrollen is voor de 50-jarige Gillian Anderson, een actrice die graag de sterke, zelfstandige vrouw speelt.  Zij zet een moeder neer die tevens sekstherapeute is. Zodoende kunnen we er zeker van zijn dat het leerzame aspect achter de grappen correct wordt gepresenteerd.

Dat laatste kunnen de Thaise kijkers goed gebruiken, want volgens persagentschap Khaosod English is het met de seksuele voorlichting in Thaise scholen naadje. Khaosod verwijst naar een VN-studie die uitwees dat van 2000 tot 2014 dankzij gebrek aan schoolse  ‘gebruiksaanwijzingen’ het aantal zwangere tienermeisjes toenam met 54 procent.

Hoewel wij thuis ook Netflix hebben – veel bagger in het aanbod maar wel handig voor de Engelse taalvaardigheid van onze 12-jarige dochter – viel Sex Education me pas op toen begin dit jaar Ponlamuang Thai Party, een van de vele nieuwe Thaise politieke partijen, stampij begon te maken. Sex Education was volgens Ponlamuang Thai een verderfelijke serie, die onze jeugd negatief beïnvloed en voor grote sociale problemen zal zorgen, schreven deze zedenmeesters op hun Facebook-site.

Nog erger was het dat ‘een transnationale onderneming met illegale activiteiten als reclameborden langs de snelwegen de aandacht op deze serie mag vestigen.’ Er werd meteen gedemonstreerd (zeven man en een paardenkop) bij het gebouw van de Nationale Omroep en Telecommunicatie Organisatie, En zo konden de media berichten over zedepreken  als  ‘Sex Education is obsceen, met verhaallijnen en scenes waarin jongeren expliciet seks bedrijven, Onze jongeren worden zo aangemoedigd dit ook te doen.’

Hans Geleijnse, Netflix, Sex Education, Kuisheidsapostelen
De kuisheidsapostelen van Burgermacht
Foto van BK Asia City

Ponlamuang Thai, wat zoiets betekent als partij voor alle macht aan de Thaise burgers, kon meteen inpakken. De Facebookpagina van deze kuisheidsapostelen werd gebombardeerd met verontwaardigde reacties. Snel werd de onheilsboodschap van de pagina gehaald, maar het was al te laat. Bedankt voor dit voorbehoedmiddel tegen slechte keuzes bij de komende verkiezingen, sneerde een reageerder. Enfin, de naam Ponlamuang Thai zal in mei waarschijnlijk niet voorkomen in de top twintig van de de stembusresultaten.

Nieuwsgierig geworden bekeek ik een aflevering van Sex Education en dacht, is dat nou alles. Ik haalde het einde niet, raakte snel verveeld, een duidelijk signaal dat dat ik niet tot de doelgroep van de makers behoor. Ik vergat rel en serie tot onze dochter er deze week tijdens de avondlijke after dinner-conversatie plots mee op de proppen kwam. ‘Dad, ik kijk naar SexEducation, heel leuk programma.’ Oh ja, zei ik, wat vind je er leuk aan? ‘Nou, hoe het er er zo’n Amerikaanse school aan toegaat. Alle kinderen hebben daar lockers, geweldig. Alleen de seksscenes vind ik niks. Die sla ik over.

Hans Geleijnse, Netflix, Sex Education, Kuisheidsapostelen
Seksonderwijs met knipoog op Netflix

Eh, die serie heet toch Sex Education. Dan is het toch logisch dat ze ook seks laten zien, bracht ik er tegenin. Nou zei ze, ik weet echt wel hoe het in elkaar zit, dat hoef ik niet meer te zien. Op school geleerd, voegde ze eraan toe. Van het een kwam vervolgens het ander. Ik probeerde uit te leggen dat seks leuk is maar er vaak meer aan vastzit dan alleen de daad.  Met de vaderlijke waarschuwing erbij dat ze zich nooit in bed moet laten lullen. Het werd een lang gesprek. Toen vroeg ze ineens: wat zijn precies feministen?

‘Dat zijn ongelukkige vrouwen die graag over hun ongeluk aan andere vrouwen vertellen om die gelukkiger te maken,’ zei ik. Waarom zijn ze ongelukkig? vroeg ze. Omdat mannen altijd de baas spelen, bedacht ik. Nou, dan word ik ook feminist, zei ze. Dat was even schrikken en ik flapte eruit ‘oppassen geblazen. Echt fanatieke feministes krijgen net als mannen baarden en snorren.’

Ze trok bedachtzaam aan een haartje op haar arm en zuchtte:  ‘Oh my God.’

 

Meer over dit onderwerp. BK Asia City  interviewt de kuisheidsapostelen van Ponlamuang Thai Party

Ook op Trefpunt: Thaise seks is maar een ringvinger lang
Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 321 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

5 Comments

  1. Mooi verhaal Hans! Jouw dochter boft toch maar met zo’n inventieve vader aan haar zijde. Dat zit wel snor en Menne zal beslist geen feministe worden.

  2. Citaat
    ‘Ponlamuang Thai, wat zoiets betekent als partij voor alle macht aan de Thaise burgers’
    พลเมือง phonlameuang (tonen midden hoog midden) betekent gewoon alleen maar ‘volk’ dus ‘phonlameuang Thai’ betekent ‘het Thaise volk’. Wat daar verder mee bedoelt wordt laat ik over aan de fantasie van de lezer. Ik denk dat ze doelen op die unieke, mooie en onschendbare Thaise cultuur.

  3. Geweldig! Sinds Ponlamuang de serie onder de aandacht bracht en bestempelde als vies en voos, is het verplichte kijkkost voor elke Thaise tiener. Mijn leerlingen kijken er allemaal naar. Sommige ouders hebben hun kroost verboden om er naar te kijken -Ponlamuang stemmers- maar dan wordt er gewoon gekeken bij een vriendje of vriendinnetje met hippere ouders (FFP stemmers).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*