Conversaties. Monnik en chauffeur minibus

Minivan, zoals de Thais zeggen, stopt voor langs weg wachtende monnik. De man neemt plaats op de stoel naast de bestuurder. Op de eerste passagiersrij bevinden zich Hans Geleijnse en een vriendin. Zij luisteren naar chauffeur en ‘bijrijder’ en geven zachtjes commentaar.

Zij: We hebben weer een wegpiraat achter het stuur.
Ik: Hij rijdt lekker door, ja..
Monnik: Oohoo, hoosssjj!
— Chauffeur: zwijgt.
Ik: Moeten we nog ver?
Zij: Verder dan je lief is.
— Chauffeur pakt mobieltje en telefoneert.
Monnik: Oeeiiii, oeeiii!
— Chauffeur kletst door telefoon over zijn vriendin

Hans Geleijnse, Conversaties, Minibus
Angstbeeld van de bijrijder

Zij: Arme monnik. Ik heb ook wel eens voorin gezeten, dan denk je iedere keer: jemig, bijna botsing.
Ik: Nou deze monnik hangt wel erg aan het ondermaanse.
Monnik: chhrrr, brrr, krrrrr, stop, stop!
— Chauffeur stopt, monnik betaalt en stapt uit. Geen woord.
Zij: Ljjkt me duidelijk. Die durfde niet verder mee. 
Ik: Ik denk dat hij z’n plek in het Nirvana nog niet had geregeld. Dat zit met jou wel goed lieverd.
Zij: Spot niet zo. Kom we stappen ook uit.
Ik: okidoki okidoki
Zij: Nee, hier!

 

Foto botsing: Thaivisa

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.